چطور آب های مصرف شده در منزل رو برای ورود به فاضلاب یا استفاده مجدد تفکیک کنیم؟

موقع شستن میوه، سبزی، برنج و چیزهایی از این دست همیشه به این فکر میکنم که اگر برای خروجی این آب، لوله کشی مجزایی از فاضلاب در نظر بگیرن، میشه بدون تصفیه کردن مجدد، در مصارف غیر آشامیدنی ازش استفاده کرد. منظورم آب هایی هست که صرفا برای شست و شو استفاده میشن، بدون اضافه کردن مواد شوینده. به این آب ها، فاضلاب خاکستری میگن.

طراحی سیستمی برای تصفیه فاضلاب خاکستری

شاید بشه راهی برای تصفیه فاضلاب خاکستری در منازل پیدا کرد:

مثلا میشه در نظر گرفت که تو خونه ها همونطور که زباله ها رو تفکیک میکنن، آب رو هم برای ورود به فاضلاب یا منبع دیگه ای که بشه بدون تصفیه ازش استفاده کرد هدایت کنن. یعنی خروجی آب که قراره از طریق سینک ظرفشویی به فاضلاب برسه دو تا لوله داشته باشه و آب رو بشه با یه سیستمی که به صورت دستی ورودی لوله ها رو تغییر میده هدایت کرد.


به نظرتون شدنی هست؟ اگر قرار باشه خونه ای ساخته بشه که درش فاضلاب خاکستری تصفیه بشه، چه کارایی پیشنهاد میکنید؟ در منازل کنونی چطور میشه از آب مصرف شده، استفاده مجدد کرد؟

تصفیه فاضلاب خاکستری

12 پسندیده

اول باید ببینیم آب های خاکستری در چه جاهایی قابل استفاده هستن. مثلا میشه ازشون برای موارد زیر استفاده کرد:

  • پر کردن فلش تانک های توالت
  • آب دادن به گیاهان
  • شستشوی قسمت های مختلف منزل
  • شستشوی ماشین

دیگه کجاها میشه از فاضلاب خاکستری تصفیه شده استفاده کرد؟

یه ایده ی خیلی کاربردی و خلاقانه برای استفاده از فاضلاب شستشوی ظروف اشپزخونه طراحی سینکی برای این منظور بود:

البته چنین ایده ای سیستماتیک نیست و مشکل کوچیکی هم داره؛ ممکنه حس کنیم ظرفمون این شکلی خاکی میشه.

9 پسندیده

مبحثی که این چند وقت در این مورد بهش برخوردم استفاده از آب خاکستری بوده. آب خاکستری چیست؟ آبی هست که با کمی عملیات مجدد قابل استفاده هست در منازل: آب زیر گلدونی ها، استحمام، مسواک و شستشوی ظروف و همینطور آب مصرفی در لباس شویی ها.

من فقط می دونم با بحران آبی که هر روز می شنویم که جدی تر میشه یه روز بالاخره می ریم به سمت استفاده از این نوع منابع. اما اینکه کجا میشه استفاده کرد ازشون : سیفون و آبیاری فضای سبز و درختای میوه و …

تصفیه فاضلاب خاکستری

دنباله‌ی موضوع مصرف زیاد آب در خوابگاه ها.

8 پسندیده

لینک مطلبی که در خصوص آب خاکستری گذاشته بودید، عالی بود. ممنون. فقط فکر میکنم میزان آب خاکستری جمع آوری شده تو یه خونه از میزانی که میشه ازش بدون تصفیه استفاده کرد خیلی خیلی بیشتره.

برای اینکه بشه از این آب استفاده بیشتری کرد یا باید تصفیه بشه و یا به محل هایی برای جمع آوری انتقال داده بشن.

3 پسندیده

موضوع خیلی جالبیه!
منتها این قضیه جمع اوری اب های خاکستری در سطح وسیع تری تو شهر تهران داره انجام میشه و تمام فاضلاب های خانگی از طریق کانال های زیرزمینی به تصفیه خونه هدایت میشه و بعد از تصفیه به مصرف کشاورزی میرسه.
درواقع اب و فاضلاب به جای اینکه این طرح استفاده خانگی از اب خاکستری (صرفه جویی در مصرف اب و اب بها:) پیاده کنه یک هزینه ای هم گرفت که این کانالهای زیر زمینی بزنه
:slight_smile:
very very political خخخ

3 پسندیده

شایدم این روش تو زمان خودش (هنوز چندان نمی دونستیم که داریم وارد یه بحران آبی میشیم) بهترین انتخاب بوده. به نظرم مهم این هست که از قطره قطره این نعمت استفاده کنیم و نذاریم نابود بشه. حالا چه در مصرف مجدد در خونه ها و چه در مصارف کشاورزی. البته باید دید کدوم به صرفه و بهتر هست…
البته یه چیز مهمی که هست : فکر می کنم میزان آلودگی آب های خاکستری نسبت به فاضلابی که شما صحبتشو کردین کمتر هست.

آیا تو همه شهرا این فاضلاب خانگی تصفیه و به استفاده در قسمت کشاورزی میرسه؟ اصلا نحوه تصفیه فاضلاب به چه شکلی هست؟

2 پسندیده

مقایسه تفکیک پسماند و تفکیک آب مقایسه جالبی بود.
اتفاقا در مورد پسماند هر چه میزان اختلاط مواد بیشتر بشه ارزش اون پسماند کمتر میشه چون لازمه هزینه و انرژی بیشتری برای تفکیک و بازیافت اون صرف بشه. در مورد آب هم دقیقا همینطوره. خوبه که بدونید بین 6 تا 18 درصد مصرف انرژی یک شهر به آب مربوط میشه، یعنی استحصال، انتقال و تصفیه آب. و این مقدار رقم واقعا زیادی هست. گرچه سیستم فاضلاب یکپارچه شهری روشی برای نگه داشت منابع آب هست اما اختلاط آبی که برای شستشوی دست استفاده شده با فاضلاب حاصل از دستشویی به شدت ارزش اون آب نسبتا تمیز رو پایین میاره و هزینه و انرژی بسیار بیشتری باید صرف تصفیه اون بشه. به نظرم باید به فکر بهره برداری سیستماتیک از آب خاکستری داخل خونه باشیم.
اتفاقا در زمینه استفاده مجدد از آب حمام اختراعی توسط مهرداد محجوبی دانشمند ایرانی مقیم سوئد انجام شده که با عنوان shower of the future شناخته میشه و میزان بسیار زیادی از آب و انرژی رو صرفه جویی میکنه. مکانیزمش به این صورت هست که آب حمام در یک چرخه بسته به سرعت تصفیه میشه و در صورت لزوم آب تازه وارد چرخه آب حمام میشه.

7 پسندیده

وقتی تقریبا 90 درصد آب مصرفی تو بخش کشاورزی مصرف میشه و از این مقدار، قسمت خیلی بزرگیش (به لحاظ جهانی هم این هدر رفت بالا هست) به هدر میره، در این حالت، صرفه جویی آب مصرفی در بخش مصرف خانگی و شهری که سهم به نسبت کمتری نسبت به بخش کشاورزی داره، چه اهمیتی داره؟ چه راه هایی برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی وجود داره؟ کدوم کشورا تونستن این قضیه رو بهتر مدیریت کنن؟ خصوصا کدوم کشورهای کم آب؟

5 پسندیده

خونه های امروز اکثرشون آپارتمانی هستن و نیاز زیادی به پسماند آب خودشون ندارن، و میشه پسماند آب های قابل بازیافتشون رو هدایت کرد برای مصارف کشاورزی.

مثلا چطوره خونه های جدیدی که ساخته میشن برن به این سمت که یه لوله کشی آب های خاکستری داشته باشن که این آب ها همه شون برن به سمت استخری برای استفاده ی کشاورزها و باغبون ها!

3 پسندیده

من از خروجی آب تصفیه کننده آب خانگی که به فاضلاب هدایت میشد، مجددا استفاده کردم.
البته بدون پمپ اضافی و در همون محل آشپزخانه. حالا از اون قسمت آب که تقریبا دو سوم از آب ورودی به دستگاه میشه برای شستشوی ظروف وغیره استفاده میکنیم. قبلا از اتلاف اون خیلی ناراحت بودم وذهنم رو مشغول کرده بود.
حالا دنبال اینم که از آب باران واگر بتونم آب آشپز خانه وهر جایی که بتونم برای فضای سبز وشستشوی ماشین و… استفاده کنم. یه سئوالی هم داشتم که منتظر جواب اهل فن هستم.

2 پسندیده

میشه یه عکس هم بذارید دوست دارم منم اجراش کنم.

2 پسندیده

یه ویدیوی خوب دیدم برای راه اندازی سیستم بازیافت آب مصرف شده در حمام و همین طور ماشین لباس شویی توسط خود فرد (از تیپ کارهای دستی یا مهندسی های خودت انجام بده):

تنها چیزهایی که لازم داشت دو تا شلنگ بود و یه پمپ کوچک و به راحتی قابل انجام هست در خونه های خودمون.

روش دیگری هم در لینک زیر توضیح داده و نیاز به کمی مهندسی داره و به کمک یه لوله کشی آب حمام رو به مخزنی برای استفاده ی مجدد هدایت میکنن:

2 پسندیده

فکر کنم سخت‌ترین قسمت کار اینه که مواد شیمیایی رو از آب حمام یا خروجی لباس‌شویی جدا کنیم. متوجه نمی‌شم که در این ویدیو چه‌طوری این کار رو می‌کنه؟

یک سیستم تصفیه پیشرفته هم لازمه که بتونه مواد شیمیایی مختلف (شامپو، پودر ماشین و صابون) را از آب جدا کنه.

2 پسندیده

فسفر و نیتروژن موجود در مواد شوینده برای خاک خوبن و حتی خیلی کودها حاوی همین موادن. البته چون آب خاکستری خاصیت آلکالینی داره (بازی هست) برای گیاه های اسیددوست خوب نیست، مثل بعضی گل ها: آزالیا.

به همین دلیل مواد شوینده رو از آب خاکستری جدا نمیکنه. اول ویدیو توضیح میده که مدتی هست که از این آب برای آب دادن به گیاهانشون بهره میبره و مواد شیمیایی تا آسیبی به گیاه وارد نمیکنه.

در لینک زیر توضیحات بیشتری در این باره میده که بعضی گیاها حتی عاشق آب خاکستری هستن و آب ماشین لباسشویی یا حمام بیشتر از آب تصفیه برای رشدشون مناسبه:

3 پسندیده

کاملا شدنی هست
این طرح رو دخترم آماده کرده و قرار هست در طرح جابر امسال یک نمونه از دستگاهی که منجر به ذخیره ی آب پسامند خانگی و استفاده ی مجدد از اون میشه ارائه بده
در مورد کاهش مصرف آب ایده ها بسیارند و میشه با کمترین هزینه هم مصرف آب رو کاهش داد و هم از آب مصرفی دوباره استفاده کرد

4 پسندیده

در این مورد یک ایده ی عالی دارم
هر چند این ایده ی دخترم هست برای آبیاری گلهامون وقتی خونه نیستیم
میشه استخر یا منابع دخیره ی آب رو با تایمر تنظیم کرد و چندتا سنسور هم باید داشته باشه که وقتی آب پر هست ورودی آبش بسته میشه و وقتی آب به یک حدی میرسه ورودی آب باز میشه و منبع پر میشه
متاسفانه به خاطر بسته بودن مدرسه طرحهای دخترم رو هنوز نتونستیم ارائه بدیم و بعد از ارائه و مراحل مسابقات حتما اینجا عکس طرح اصلی و ویدیوی توضیحاتش رو میگذارم

3 پسندیده

عالیه :star_struck: ، مشتاقم زودتر توضیحات تکمیلی رو بخونم و بشنوم نتیجه ی طرح به کجا رسیده.

2 پسندیده

ما توی خونه از یه سطل آب ۱۶ لیتری محکم توی آشپزخونه استفاده کردیم.
به این صورت، موقع شستشوی میوه و غیره که به مایع ظرفشویی نیاز نداره، زیر شیر آب یه ظرف میذاریم و وقتی پر شد به سطل و سطل که پر شد به باغچه منتقل می‌کنیم.
این پیشنهاد مادرم بود. چون مادرم کلا به آب و انرژی خیلی اهمیت می‌ده.
علاوه بر این یک لوله پولیکای ۳ متری و زانو داریم که مواقع بارش بارون وصل می‌کنیم به ناودون تا آب به باغچه منتقل بشه.

با این روشها، با اینکه یک باغچه توی حیاط و دوتا بیرون داریم مصرف آبمون به حدی کمه که توسط شهرداری جریمه شدیم و چند ماه بدون اینکه بفهمیم داشتیم جریمه مصرف نکردن آب رو می‌دادیم تا اینکه به اجبار کنتور رو عوض کردیم و پول کنتور رو هم دادیم.

ولی به هر حال مصرف آبمون نسبت به ماه مشابه سال قبلش به نصف کاهش پیدا کرده‌بود.
این کار رو فکر می‌کنم سه ساله که انجام می‌دیم. البته به جز فصل زمستون که بشه به درخت‌ها آب داد.

2 پسندیده

محمد جان. چه کارهای خلاقانه ای برای جلوگیری از هدر رفت آب انجام میدین. آفرین.
البته من چون در شمال کشور هستم یک سری مشکلات دارم. مثلا در فصل زمستان و بهار، آب یکم زیادی داریم و نمیتونیم آب رو به باغچه هدایت کنیم.
با کمی تغییرات در سیستم، شاید بتونم همون راهکارها رو استفاده کنم.
مثلا آب ناودان ها رو به یک سری بشکه انتقال بدم.تا در فصل مناسب ازش استفاده کنیم.

3 پسندیده

بشکه جواب باغچه رو نمی‌ده. مگر اینکه یه چیزی شبیه آب‌انبار یا حوض درست کنین. فکر می‌کنم هزینه بشکه برای این حجم آب مورد نیاز باغچه زیاد باشه.

1 پسندیده