توزیع نامناسب کمک‌ها در زلزله کرمانشاه رو چه جوری به کمک تکنولوژی بهبود بدیم؟

یکی از مشکلات کمک رسانی در زلزله اخیر کرمانشاه، توزیع نامناسب کمک‌هاست. طوری که یه سری افراد و یا بعضی منطقه‌ها بدون کمک موندن در عین حال که منابع و کمک ظاهرا به مقدار کافی فراهمه.

  • به نظرتون چه جوری میشه از تکنولوژی کمک گرفت و این مشکل رو هندل کرد؟
  • چه موارد مشابه و الهامبخشی در این زمینه‌ها دیدین؟

چرا تکنولوژی؟ چون به نظرم الان از بهترین گزینه‌هاست، دسترسی رو تسهیل کرده و در ضمن سرعت اتفاقات رو چند برابر کرده. الان برای حل مشکل در موقعیت زلزله کرمانشاه، هم دسترسی بالا لازمه و هم سرعت عمل.

ضمن اینکه چنین راهکاری محدود به زلزله اخیر نخواهد شد و در موقعیت‌های بحرانی مختلف قابل استفاده خواهد بود و به نوعی یه جور ارزش‌آفرینی موندگار میشه.

دنباله‌ی موضوع در شرایط بحرانی چگونه کمک کنیم؟

4 پسندیده

همین الان یه سری از سلبریتی ها پول های خیلی خوبی جمع کردند. داشتم فکر می کردم چطوری می خوان این پول ها رو خرج کنند؟
مثلا فرض کنیم ده نفر تونستند هر کدوم مبلغ یک میلیارد تومان جمع کنند.
با این ده میلیارد می شه مثلا خونه های یک روستا رو قرص و محکم دوباره از نو ساخت؟

شاید یه راه حلی که به ذهن عده ای برسه, اینه که برای رعایت عدالت مجبور باشند باز با کیفیت پایین تری تعداد بیشتری خونه بسازند! امیدوارم اینطور نباشه واقعا!

یک فانتزی دارم مثلا تیم های مستقل, با GitHub روند پروژه ها رو با هم به اشتراک بذارند :grinning: مزیتش اینه که همه می تونن همزمان گزارش ها رو ویرایش کنند و در همول لحظه همه می بینند (نمی دونم google docs چقدر این امکان رو داره, شاید با استفاده از امکانات گوگل هم بشه این کارو کرد).
اینطوری مثلا تیم شماره ۱ که روستای شماره ۱ رو دست گرفته برای عمران, تیم های بعدی می رن سراغ بقیه جاها و اگر تیم شماره ۱ وسط راه با کمبود پول یا امکانات مواجه بشه, تیم های دیگه یا کمک کننده های جدید می تونن بهش بپیوندند.

2 پسندیده

در طول این چند روز شاهد زمین لرزه ای بودیم که متاسفانه چیز جدیدی نبود در ایران و هر چند سال یک بار شاهدش هستیم.
ولی اینبار بنظرم نقش شبکه های اجتماعی پر رنگ تر از همیشه بود و شاهد کلی حرکت خودجوش بودیم که لزوما بهینه و درست نبودن فلذا سوالی که از خودم پرسیدم این بود که آیا میشه با یه سیستم “پایش مردمی اطلاعات مناطق زلزله زده” مشکلات رو کمتر کرد؟

مشکلاتی که تو اخبار و مطالب مردمی تا اینجا دیدم:

  • بی اعتمادی به نهادهای کمک رسانی موجود حتی هلال احمر!
  • عدم مدیریت درست مکانی و زمانی کمک های خودجوش
  • عدم شفافیت میزان کمک ها
  • عدم امکان برنامه ریزی بلند مدت برای مناطق آسیب دیده
  • امکان سوع استفاده از عواطف مردمی توسط سودجویان
  • حضور بی جهت و مشکل افرین افراد غیر متخصص ها

هدف استفاده بهینه از پتانسیل مشارکت مردمی در رویارویی با بلایای طبیعی هست. فلذا بنظرم میشه یک سیستم متن باز برای اینکار نوشت ولی همه‌مون میدونیم این تمام داستان نیست و تضمین نمیکنه که لزوما از این سیستم استفاده بشه.
برای مثال در جستجوهام یک ایده مشابه دیدم ولی ندیدم در اون اطلاعاتی درج شده باشه:

https://twitter.com/shamdooni_org/status/931499457308393474

یک نفر هم مرتبط به اون توییت زده که در حقیقت یک سیستم متمرکز ظاهرا وجود داره و باید هماهنگی هایی بین این دو سیستم بوجود بیاد:

“سیستم مدیریت اطلاعات سوانح DMIS” در ایران به عهده هلال احمر است.

من الان دارم به ایجاد یک راهکار با کمک جامعه اپن سورس فکر میکنم ولی سوالی که برای من پیش امده اینه که بنظر شما ساختن چنین چیزی واقعا مفید هست و ایا نهایتا استفاده میشه یا چیزهای خیلی مهمی رو از قلم انداختم و ندیدم!

ممنونم از حوصله تون :slight_smile:

پی نوشت: من مدتها پیش یه پیش نمایش از پروژه نزدیک به این برای مشکلات شهری زدم که گرچه همه مسئولین گفتن خوبه ولی هیچ کدومشون حاضر به عملیاتی کردنش نشدن، کاتالوگای اون پروژه رو در ادامه گذاشتم تا با پس زمینه ذهنی من هم اشنا بشید و البته که اینروزا مثلا با ریتای تلگرامی هم میشه راحت اینکارها رو کرد ولی بازم سوال درصد احتمالی عملیاتی شدن و بدرد خوردن چنین چیزیه.

2 پسندیده

منم صبح یه ویدیو از تد در مورد هایتی دیدم خیلی به فکر فرو رفتم :slight_smile: . به نظرم کمک های راهبردی میتونه خیلی کمک کنه:

ایده پراکندگی نیاز به کمک و کمک رسانی

در این سیستم هر کسی میتواند با پیامک به شماره خاصی نوع مشکلش را بگوید. همچنین اپراتور لوکیشین حدودی شماره را میگوید. به نسبت همه درخواست ها بر روی نقشه نیازمندی ها مشخص میشود؛‌ همچنین مشابه همین اتفاق در شبکه های اجتماعی هم می افتد میتوان مجزا بر روی نقشه بیاید.

همه نیازمندی ها + زمان تکرار رساندن نیازمندی تعریف میشود. مثلا:

  • غذا روزی دو بار
  • آب روزی دوبار
  • چادر یک بار در هفته
  • و …

هر بخش به چه واحدی سپرده شده و چه کسی مسئول چه کاری هست. مشخص هست که نیازمندیها کم شده یا همون حد مانده و …
در حقیقت این سیستم با هدف اینکه کارها و نیاز ها در چه حدی هست میتواند ظاهر شود.

نسخه خیلی ساده:

https://emdad.shamdooni.org/

1 پسندیده

در مورد استفاده از فناوری، به نظرم میشه یه block chain اوپن سورس برای این کار راه انداخت که هم مدیریتش غیرمتمرکز باشه و هم آزاد و شفاف. دقیقا چیزی شبیه به سیستم بیتکوین. منتها اینجا هر کی می‌تونه علاوه بر ثبت و انتقال پول، چیزهای غیرنقدی مثل پتو و … رو هم ثبت و جا به جا کنه. و از طرفی هر کس دیگه ای هم می‌تونه درخواست نیاز بکنه.

برای جا انداختن و همه گیر کردنش هم بهترین راه استفاده از influencer ها است. افرادی مثل همین علی دایی و خیابانی و مهدوی کیا و صادق زیباکلام و غیره که هر کدوم تو این زلزله توانستند میلیاردها تومان پول فقط با یه درخواست جمع کنن و قطعا میتونن همین کار رو با یه همچین سیستمی بکنن. فقط یه گروهی باید از کدهای اوپن سورس موجود اینو بنویسه و یه گروه دیگه با اینفلوینسرها حرف بزنه و توجیهشون کنه.