اون صفر بی مصرفی که تومان رو تبدیل به ریال میکنه

همین امروز هم برام پیش اومد، بارها و بارها چه موقع استفاده از کارت خوان چه عابر بانک با افرادی برخوردم که با اون یه صفر اضافی موقع پرداخت یا دریافت پول مشکل دارن. من نمیدونم نقش اون صفر چیه جز اینکه بی ارزش بودن پولمون رو بیشتر و بیشتر به رخمون میکشه.

مسولین لطفا رسیدگی کنن.

3 پسندیده

آیا همچین تغییری در اقتصاد تاثیری داره؟‌ اگه بله مثبت یا منفی؟ اگه نه، خب پس خوبیش چیه که هزینه کنن و پول های موجود رو بریزن دور یه چی دیگه به جاش بذارن؟ تاثیر چنین حرکتی در کشورهای مختلف چی بوده؟ (مثلا ترکیه، که همین ده سال پیش چنین کرد).

پرسش

در طول زمان ظاهرا کشورهایی بودن که به چند دلیل چنین کاری رو کردن: سقوط سیستم، تورم، ابر-تورم، تغییر نام، یکسان سازی (در اتحاد اروپا). و ظاهرا بیشترین صفرها رو مجارستان از جلو یکی از واحدهای پولش برداشته (سال ۱۹۴۶) که حدود ۲۹ تا صفر بوده! :fearful:

3 پسندیده

از اقتصاد چیزی نمیدونم. شاید هم هزینه خیلی گزافی باشه. ولی مثلا بانکداری الکترونیک رو لا اقل به تومان راه بندازن…درست یه ساعت بعد از اینکه این پست رو گذاشتم یه خانمی اومد که به جای چهل هزار تومن چهارصد تومن کارت کشیده بود و از من کمک میخواست…هنوزم سردرگم بود که چقد پول کشیده

2 پسندیده

مدیریت بر پول و ارزش پول از موارد بسیار مهمی است که اقتصاد یک کشور حساسیت ویژه ایی بر آن دارد، بطوریکه ارزش پول از موارد تاثیرگذار در سیاست های پولی و مالی یک کشور می باشد، یکی از نشانه های احترام کشورهای مختلف به کشورهای دیگر و تعامل و مبادلات آن ارزش ذاتی پول آن کشور است، اما متاسفانه در کشور ما بدلیل نبود علاقه به ارتباطات بین المللی موثر و عدم وجود تصمیمات موثر و سیاست های اقتصادی غلط هر روز از ارزش آن کاسته می شود و معلوم نیست کی می خواهند سر خود را مانند کبک از برف در بیاورند. ولی با این حال تجربه اقتصادی کشورهای دیگه چه میگوید؟

به طرز عجیبی تنها مشکل عمده تو این حذف صفرها از پول، اینکه باعث تورم میشه. واسه همین اول اقتصاد باید پایدار بشه تا این کار ریسک کمتری داشته باشه. نمونه تازش ترکیه بود

1 پسندیده

صرف نظر از تمام بحثهای کلاسیک در مورد حذف یک یا چند صفر از پول ملی،دوگانگی در تعریف پول ملی باعث سردرگمی مردم بخصوص اقشار کم سواد در مبادلات،معادلات و مخارج روزانه گردیده است.
واقعیت این است که ریال تنها در نوشتار پول ملی است و عملا دولت تومان را به عنوان پول ملی پذیرفته و مردم را به سمت پذیرش آن سوق می‌دهد.مثلا اعلام قیمت بعضی از کالاهای مهم مثل بنزین به تومان است و مردم نیز پولهای موجود را در بین خود صرفا با واحد تومان شناسایی و استفاده می‌کنند.بنابراین حذف حداقل یک صفر از پول رسمی کشور نیازی به هزینه کرد نداشته و قابل فهم و درک برای آحاد ملت بوده و میتواند آغازی برای حذف صفرهای بیشتر و البته با برنامه‌ریزی باشد.

1 پسندیده

اگه بخوایم این دوگانگی و تردید را برداریم، خوب بیاییم این صفر اضافه را برداریم، ولی آیا کسی تضمین می کند تومان هم به سرنوشت ریال مبتلا نشود، مثل قدیم که قران و شاهی و ریال داشتیم، یا واقعا مشکل چیز دیگر و متغیرهای دیگه ایی هست؟

1 پسندیده

نمیشه کاملا مطمئن بود ولی همانطور که شما اشاره کردید قبلا ما قران و شاهی و …داشتیم ولی به مرور زمان منسوخ شد.بنابراین میشه انتظار داشت که در یک پروسه زمانی ریال به تدریج به فراموشی سپرده بشه و تومان به عنوان تنها واحد پول ملی مورد استفاده قرار گیرد

حالا مثلا بیست سال دیگه گفتند صفرهای تومان هم زیاد شد، حالا باید چکار کنیم؟ آیا تجربه موفقی و ناموفق در زمینه حذف صفر داریم و اگر بوده دلیل موفقیت و عدم موفقیتش چه بوده؟

می شود از تجربه کشورهای موفق در حذف صفر مثل برزیل استفاده کرد.البته ممکن است 20 سال دیگر اتفاقاتی بیفتد که قابل پیش‌بینی نباشد. بنابراین باید آنچه را که فکر میکنیم صحیح است بااستفاده از تجربه خود و دیگر کشورها انجام دهیم

منظور من از اون سوال بحث بنیادی و پایه های اقتصادی یک کشور است، چرا دلار سال 1342مثلا 6تومان بود و همون دلار تغییر کمی کرده و پول ما حدود 800 برابر تنزل کرده، آیا این موضوع به حذف صفر بر میگرده یا دلایل ریشه ایی و پایه ایی دیگری داره؟

این مشکل،مشکل ریشه ای است و حذف صفر میتواند به عنوان مسکن عمل کند.اقتصاد بیمار نیاز به جراحی
دارد که این امر باید توسط متخصصین حوزه اقتصاد صورت پذیرد.

1 پسندیده

بله تجربه های زیادی بوده. میتونید به اون لینک ویکیپدیا مراجعه کنید. تجربه ناموفق معروف توی زیمبابوه بوده. هنوز هم دچار بحرانه.

یک مسئله ایی که باعث دغدغه های ذهنی من شده، این موضوعه که آلمان بعد از جنگ جهانی دوم ویران شد، تورم ویرانگری داشت بطوریکه اگه برای خوردن غذا به رستوران می رفتید، بین پرداخت در هنگام ورود یا پس از صرف غذا تفاوت زیادی بود، یا همین ترکیه سال 1380 یکی از بالاترین نرخهای تورم را داشت در حالیکه هیچگونه منبع زیرزمینی مثل نفت را نداشتند، چطور شد آلمان ویران شده و ترکیه متورم از لحاظ اقتصادی جزو اقتصادهای برتر شدند؟

این رو متوجه میشم که پایین اومدن ارزش پول به عوامل پایه ای تری برمیگرده. اما درک نمی کنم که چطور با حذف صفر تورم ایجاد میشه؟ چطور؟:confused:

یه دلیلش رو میشه اینجوری توضیح داد: فرض کنید تورم شدید توی کشور وجود داره. قیمت یه جنس قبل از حذف صفر میتونه 1 واحد بالا بره. ولی وقتی صفر رو وردارن افزایش قیمت باید 10 تا واحد باشه حداقل. به همین خاطر اول باید تورم کاملا مهار بشه. در واقع حذف صفر میتونه تورم موجود رو تشدید کنه نه اینکه تورم بوجود بیاره.
ایران برنامه حذف 4 صفر رو دنبال میکنه. الان هم تلاش میشه اول تورم مهار بشه بعد این کار انجام بشه.

1 پسندیده

البته تورم چطور مهار می شه؟ آیا با شعار میشه نه بلکه با عمل میشه، یک نکته جالب توی سخن دولتمردان وجود داره که آدم واقعا باید تاسف بخوره، اونم اینه که ما تورم افسارگسیخته زمان دولت قبل را مهار کردیم، این جمله منو یاد نظر یک دکتر می اندازه که خیلی وقت ها افراد سکته ایی که چند روز در بخش بستری هستند از ما بابت مراقبت هایمان که باعث بهبودیشان شده تشکر می کنند ولی اونها نمی دانند این بهبودی واکنش طبیعی بدنه نه ما، سوال من اینه وقتی که مردم قادر به پرداخت مبلغی بالاتر از این نیستند آیا قیمت ها بالاتر از این امکان دارد برود؟ آیا این مطابق قانون عرضه و تقاضاست؟آیا این نتیجه اقدامات کسی است؟ تغییرات بنیادین که باعث مهار تورم آنهم مهار واقعی میشه چیه؟

اینکه نوع تورم چیه و چکار میشه کرد باید یه متخصص اقتصاد نظر بده. ولی عواملی که توی ایران هست یکم پیچیده هست. معمولا تورم به معنی اشتغالزائی بالاتره. ولی این فرض کلاسیک اساسا از اینجا میاد که اشتغال نقدینگی رو بالا میبره و نقدینگی تورم. در اصل هر سیاستی که نقدینگی را بالا ببره امکان تورم را به شدت بالا میبره. در ایران و کشورهای نفتی توزیع مستقیم پول باعث افزایش نقدینگی میشه بدون انکه تولید و اشتغالی ایجاد بشه. از نظر روانی به نظر من در نهایت تورم توی ایران قابل مهار نیست و سیاستهای مهاری امروز شکست میخوره چون نارضایتی اجتماعی در قشر پایین جامعه ایجاد میشه. سیاستی که بتونه این مسئله روانی رو حل کنه و از طرف دولتها در این شرایط اعمال میشه سیاست مبارزه با فساد مالیاتی هست. یعنی از قشر پولدار مالیات بیشتری گرفته بشه و جای پول نفت توی جامعه توزیع بشه. اینجوری بدون ادامه افزایش نقدینگی، نارضایتی اجتماعی هم مهار میشه. ولی خودتون میتونید مشکل این کار رو ببینید.

البته باید مالیات را چکار کرد؟حالا ما مالیات را درست کردیم پولشویی را چکار کنیم؟ که خودش درآمد هنگفتی برای افراد البته برخی و هزینه زیادی برای کل جامعه تولید میکنه؟

طرح قدیمی پنجاه هزار تومنی:

طرح جدید پنجاه هزار تومنی:

در طراحی چک های جدید حداقل از نظر بصری تلاششون رو برای حذف تعدادی صفر شروع کردن.

بعد از کش و قوس های فراوان برای حذف صفر از پول ملی ظاهراً بانک مرکزی به این نتیجه رسیده است که در جهت حذف ۴ صفر گام هایی را بردارد و این تصمیمش را در طراحی ۵۰ هزار تومانی جدید تا حدودی عملیاتی کرده است. خبرگزاری تسنیم

3 پسندیده