درباره اقتصاد رفتاری و جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۱۷ چی می‌دونین؟

جایزه نوبل اقتصاد، امسال به ریچارد تالر برای کارهاش در زمینه‌ی اقتصاد رفتاری رسید؛ رشته‌ای که از اقتصاد و روانشناسی کمک میگیره تا توضیح بده چرا اکثر اوقات تصمیم‌های غیرمنطقی می‌گیریم!

مقاله‌ی در واشنگتن‌پست در این باره مطرح شده که برام جالب بود: رابطه مگس کاسه توالت و نوبل اقتصاد ۲۰۱۷.

قصه مگس توالت ساده س:

در فرودگاه هلند نقاشی یه مگس کوچیک رو در داخل کاسه‌های توالت اضافه کردن و با این کار، هزینه‌ی پاکسازی توالت‌ها تا ۸٪ کم شده.

N80-0456

ظاهرا تالر به چیزهایی مثل مگس در این مثال، سقلمه یا nudge میگه؛ چیزی که رفتار افراد رو در جهتی قابل پیش‌بینی تغییر می‌ده، بدون اینکه ممنوعیت خاصی روی رفتارشون بذاره و یا انگیزه‌ی اقتصادی خاصی جلو راهشون قرار بده.

برای نمونه‌های دیگه از این سقلمه‌ها می‌شه به این دو مورد اشاره کرد: نمایش میزان مصرف برق نسبت به همسایه‌ها که باعث کاهش ۲ درصدی مصرف برق در خانواده‌ها شده و یا دسترسی راحت‌تر به غذای سالم در رستوران‌ها و سوپرمارکت‌ها برای بهبود رژیم غذایی مردم.

چرا این موضوع رو مطرح کردم؟ به نظرم درک بعضی مفاهیم این رشته، می‌تونه در حل معضل‌ها که ناشی از انتخاب‌های اجتماعی هستن مفید باشه.

شما درباره کارهای تالر و یا اقتصاد رفتاری چه چیزهایی می‌دونین؟


پ.ن. این توصیفای بالا رو من در قالب مفاهیم بازی‌سازی و طراحی شنیده بودم. و جالب بود برام توصیفش با اسم اقتصاد!

9 پسندیده

به عنوان کسی که از دبیرستان به رشته اقتصاد علاقه داشتم، نوبلهای اقتصاد معمولا جذابیتی برام نداشتن. دلیلش این بوده که بیشتر به دنبال نوعی مهندسی اقتصاد بودن نه فهم پایه ای اون به عنوان علم (به نوعی همین حس رو در مورد cognitive science و کوانتوم هم داشتم). در مورد اقتصاد رفتاری این حس خیلی شدیدتر بود. البته در نوبلهای اقتصاد خیلی کم پیش میاد که دلیل اهمیت کار، اثر خارق العاده اون باشه، بیشتر کارهای طولانی مدت با اثرگذاری متوسط بالاجبار انتخاب میشن.

4 پسندیده