چرا کشورهای صنعتی دور ریز بیشتری دارن به ازای هر فرد؟

چون مردمش حس می کنن منابع بیشتری در اختیار دارن؟

دنباله‌ی موضوع بقیه جاهای دنیا وضعیت دورریز مواد غذایی چه جوریه؟

1 پسندیده

من فکر کنم حداقل توی فرهنگ مصرف گرائی مثل امریکا( که مصرف تشویق میشه تا انگیزه تولید بالا بره consumerism)، خیلی به صرفه جوئی و درست مصرف کردن اهمیتی داده نمیشه. در واقع باید به این سئوال هم توی این بحثها جواب بدیم که اگر مصرف تصحیح بشه و احتمالا خیلی کاهش پیدا کنه، با بیکاری ناشی از این کاهش بازار چکار میخواید بکنید؟ هرچند به طور رسمی سخت میشه اثبات کرد، ولی حتی از بین بردن در سطح وسیع هم گاهی توی این کشورها انجام میشه تا قیمت بازار معقول باقی بمونه.

3 پسندیده

تعریف زیر رو ببینید.

Food waste or food loss is food that is discarded or lost uneaten. The causes of food waste or loss are numerous, and occur at the stages of production, processing, retailing and consumption.

یعنی وقتی شما تولیدی غذا دارید، هدر رفت غذا در تولیدتون هم حسابه!
نمودار هدر رفت غذا

در جمعیت

ضرب کنید، بعد صادرات غذا

رو ازش کم کنید و بعد تقسیم کنید بر جمعیت!

تازه متوجه خواهید شد که کشورهای صنعتی خیلی هم هدر رفت ندارن. اما به خاطر موارد زیر مقادیر بالاتری رو نشون می دن.
۱- صادرات و تولید غذا برای بسیاری از کشورهای دیگه (غذای صادراتی با کیفیت و غیر خام کلی هدر رفت داره و از طرفی کشورهای غذای با کیفیت و غیر خام ارائه می کنند. در حالی که کشورهای سطح دو مثل برزیل، بیشتر خام فروشی دارن! به همین خاطر هدر رفت غذاشون کمتره)
۲- فست فود به میزان زیادی هدر رفت ایجاد می‌کنه. زندگی شهری هم همینطور. در روستا شما خیلی هدر رفت ندارید چون با مسائل توزیع و لوکس بودن غذا طرف نیستید. بنابراین می شه هدر رفت رو با جمعیت شهری متناظر مقایسه کرد.
۳- کنترل سخت بازار مواد غذایی در کشورهای صنعتی. در کشورهای صنعتی مثل آمریکا، اگر گندم بخواد کمتر از قیمت مصوب فروخته بشه ریخته می‌شه تو دریا یا امحا می‌شن سایر مواد غذایی.
۴- آمار دقیقتر میزان هدررفت غذا در کشورهای پیشرفته. تعاریف دقیقن و به خاطر بزرگ بودن صنایع غذایی ذره ذره هدر رفت حساب می‌شه، چون می خوان براش برنامه ریزی کنن. اما در کشورهای کوچک، آمار مناسبی از هدر رفت تهیه نمی شه.
۵- نسبت کشت بالا در واحد مساحت در کشورهای پیشرفته نسبت به سایر کشورها. شاید خیلی مهم نباشه، اما مسلما تولید خیلی انبوه کلی ضایعات داره، اما تهش که حساب می‌کنی یک زمین در کشور صنعتی با وجود همه هدر رفتش ده ها برابر یک زمین کشاورزی در ایران محصول داده.

3 پسندیده

اگر با ما بود که می گفتیم کم خور و کم گوی و کم خفت در این صورت هم تعادل بین نیازهای ما و توان طبیعت برقرار می شد. مطمئنا در سطح جهانی و دنیایی که مصرف گرا هست ما اثر چندانی نداریم:slight_smile:. اما میشه حداقل تو روند مصرف زدگی به اون شکل نیفتاد و با توجه به فرهنگ خودمون که قناعت و درست مصرف کردن بوده، جلوی دور ریز رو تا حدود خوبی گرفت. فکرکنم یه دلیل این قضیه غفلت و عدم ایجاد راه های مناسب بوده باشه که تو پادپرس چندتاشو امتحان خواهیم کرد. اونم در سطح محیط های با سایز پایین (خونه، رستوران و غذاخوری ها)

آیا منظورتون رو از تعریف این کمیت درست متوجه می شم؟:

به عنوان یه فرض: اگر من یه جهان سومیم و دارم 100 کیلو دور ریز تولید میکنم و مشابه من یه نفر هم در جهان صنعتی 100 کیلو دورریز سالیانه داره، این به این خاطر هست که کشور صنعتی مقداری دور ریز حین تولیدات صادراتی باکیفیتش ایجاد کرده که این به پای دور ریز کل ریخته میشه. در حالی که من جهان سومی تولیدات خام دارم که دورریز نداره درسته؟ یعنی یه مقدار از تخمین زیاد از حد دورریز صنعتی ها به این شکل تصحیح میشه. منبعی دارید برای این نکته؟ اینکه موقع محاسبه نمودار اول دورریز صادرات روهم در نظر گرفتن.

واقعا در نظر گرفتن کلی پارامتر کار ساده ای نیست. نکات جالبی بود.

بله، تعریف FOOD WASTE رو بالا آوردم. [quote=“meyma, post:3, topic:2437”]
occur at the stages of production, processing, retailing and consumption
[/quote]

تازه خیلی مسائل دیگه هم دخیل هستند! حتی سردسیر و گرمسیر بودن اون مکان هم باعث تمایز می‌شه و نمی‌شه هدر رفت کشورهای گرمسیر رو با هدررفت کشورهای سردسیر مقایسه کرد.

مسئله توزیع داخل کشوری هم هست! مثلا اگر شهرهای ایران همشون مایحتاجشون غذاییشون رو تهیه می‌کردن اوضاع خوب بود، اما به خاطر وسعت کلی غذا در داخل کشور جابه‌جا می‌شه. همین صادرات واردات داخلی ایجاد می‌کنه که خودش هدر رفت ایجاد می‌کنه. حتی روسیه و آمریکا یا چین هم اینجورین.

شما فکر می‌نید چرا وضع کشورهای اروپایی خیلی خوبه؟
سردسیرن و بخش عمده تولیداتشون داخلی نیست! (کشورهای صادرکننده خیلی اوضاشون خوب نیست!)
صادرات واردات داخلیشون هم خیلی کمه…
برای کشورهای عربی مثل عربستان هم مسئله دورریز به خاطر اینه که صادراتش اغلب خرماست. بخش عمده‌ای هم که واردات می‌شه.