آیا ارزهای دیجیتال (بیت‌کوین و غیره) در ایران رسمی و قانونی میشود؟

احتمالا وزیر ارتباطات ایران هم همینطور فکر میکنه، چون دیدم که گفتن؛ ارز الکترونیکی که ایران تا مدتی دیگه ارائه میکنه، قابل استخراج نیست!!!
ببینید در عمل استخراج، یک مزرعه‌دار (البته این الگو در مدل‌های مختلف ارزهای الکترونیک متفاوت هست) در حال محاسبه کلیه معادلات انجام شده در واحد بیت کوین و تشکیل بلاک‌های جدید اطلاعاتی، بروز رسانی بلاک‌ها و اعمال تغییراتست، در این مسیر به مرزعه‌دار بعضاً بلاک‌هایی هدیه داده میشه (در بیت‌کوین این‌ها معادل میشن با ساتوشی‌ها و بیت‌کوین‌ها).

در اصل، این استخراج‌کنندگان بیت‌کوین هستند که معادلات و معاملات این پول رو به بستر بلاک‌چین انتقال میدن و باعث میشن که امکان بروز تقلب در اون به صفر برسه و امکان دست بردن در محتوا فراهم نباشه.

از طرف دیگه، سخت‌تر شدن استخراج بیت‌کوین (البته این موضوع فعلاً قطعی نیست) ارتباطی با هزینه مالیاتی اون در معاملات داره. ولی کار دیگری هم انجام میده؛ با سخت‌تر شدن استخراج این ارز، مشخصاً شما انرژی فراوانی برای استخراج مقدار کمی از اون نیاز دارید (برق) و همینطور سخت‌افزارهای قدرتمندتر که هزینه بسیار بالایی دارند و این باعث میشه نرخ مقرون به‌ صرفگی بیت‌کوین در استخراج، تغییرات عمده داشته باشه. همین یکی از دلایل تغییرات قیمت این واحد ارزی است .

جالب‌تر اینکه باید بدانید در مدل استخراج بیت‌کوین این ویژگی هم هست که هر کشوری انرژی ارزان‌تری دارد مقرون به‌صرفگی بیشتری در زمینه استخراج خواهد داشت و عموماً کشورهای جهان سومی هستند که نرخ انرژی در آنها بسیار پایین است و در این موضوع بجای افراد نگاه به مجامع بوده است.

حالا بصورت دیگری بهش نگاه کنیم:
استخراج کننده این ارز با صرف کلی پول و فضا و انرژی درحال استخراج بیت‌کوین و افزایش سختی استخراج هست و می‌دونه هر چقدر با توان بیشتری مشغول استخراج بشه سختی این استخراج هم با سرعت بیشتری افزایش پیدا می‌کنه. این افزایش سختی باعث کاهش ارائه به بازار از طرف مزرعه‌دارها میشه این درحالیست که اونا مجبورن معادلات بیشتری رو در مقابل دریافت هدایای کمتر، حل کنن، و خُب قطعاً این افراد قیمت ارائه بیت‌کوین خودشون رو تا جایی افزایش می‌دهند که بصورت اتومات خرید از مزرعه‌دار گران‌تر از خرید از یک فعال بازار خواهد بود (درست برعکس شرایط حقیقی، بجای اینکه گوجه سر زمین ارزان‌تر باشد در مغازه ارزان‌تر است).

اما!!! آیا این باعث میشه با افزایش سختی افزایش قیمت داشته باشیم؟
لزوماً خیر. چراکه سختی در مقادیر پایانی بیت‌کوین به همچین وضعیتی می‌رسه و این درحالی است که مقدار موجود در بازار حداقل ده برابر باقیمانده قابل استخراج اون هست.
ولی این باعث میشه که محور ارائه در مقابل محور تقاضا ثبات نداشته باشه و این یعنی هر لحظه ممکنه قیمت این ارز در این وضعیت رشد نجومی داشته باشه (برعکسشم تحت شرایطی امکان‌پذیر است).
این امتیاز قابلیت افزایش قیمت به‌واسطه استخراج کنندگان ایجاد میشه ولی نفعش بیشتر از استخراج کننده‌ها برای افرادی هست که این کالا رو خریداری کردن و بدون صرف هزینه در حال سد کردن هستند .
این بحث خیلی طولانی هست خیلی کشش نمیدم.

راستی فراموش نشه که وجود استخراج‌گرهاست که باعث شده معاملات بیت‌کوین ناشناس باقی بمونه و امکان شناخت شخصیت‌های حقیقی پشت حساب ها وجود نداشته باشه.

@Ali_Shakeri شما نکات بسیار جالبی رو در این مورد اشاره کردین که پرداخت به همشون مستلزم صرف زمان زیادی هست و اگر عمری بود قطعا با دانسته‌ها و نظرات خودم (هرچند ناقص) رو بازهم در پاسخ به سؤالات مطرح شده درج می‌کنم گرچه واقعاً هنوز هیچ‌کس شناخت 100% نسبت به بستر بلاک‌چین و چگونگی کاربردهای اون نداره.

ازرهای دیجیتال یک روش رؤیایی برای دولت‌ها محسوب میشه؛

  • اولین دلیلش مالیات کسر شده در معاملاته.
  • دومین دلیلش عدم امکان تقلب در مقادیر موجود یا معاملات انجام شدست.
  • سومین موضوعش عدم مصرف منابع برای تولید پول.
  • چهارمین موردش ناشناخته بودن صاحب حساب [1]
  • سرعت انتقال و عدم وابستگی این ارزها به حمایت های بانکی!
  • قابلیت مشتق‌گیری از این ارزها برای مصارف خاص به‌راحتی و در حداقل زمان ممکن!
  • امکان ارائه تسهیلات هوشمند و بدون نیاز به ضمانت‌های حقیقی!
    و …

به‌نظر شخص بنده وجود این پول‌ها و تغییر وضعیتشون از کالا به پول در آینده بسیار نزدیک قطعی و غیرقابل اجتناب است و البته بسیار قابل اعتمادتر از دولت‌ها هستند [2]. البته برای تشکیل پول ملی قطعاً تدابیری اندیشیده میشه تا این ارز دیجیتال ملی (در هر کشوری) از وضعیت بی پشتوانه، مطلق بودن و کاملا غیرقابل پیگیری بودن خارج بشه (البته همین موضوع مغایر با تعاریف ،مفاهیم و اصول این پول‌هاست ولی خب یک دولت قطعاً تن به همچین چیزی نمیده) و همین موضوع باعث میشه بازار این پول‌ها هم در مدت زمان بسیار کوتاهی مثل پول‌های سنتی دچار حیطه‌های نفوذ بشه.

این بستر در صورتی که بلاک‌چین باشه علاوه بر خدمات اقتصادی بر گسترش تکنولوژیک، خدماتی، کار و رفاه و گسترش علم میتونه بسیار تاثیرگذار باشه که چگونگی بررسی اون منوط به یک بحث نسبتاً مفصل خواهد بود.

@leilay

ممنون میشم املا و نگارش رو یه بررسی بفرمایید.


  1. البته در ارز الکترونیک ایران فکر نمی‌کنم اینطور باشه و همین موضوع باعث میشه که این اصلاً یک کریپتوکارنسی مبتنی بر بلاک‌چین محسوب نشه و بعد از یک‌سال ارائه تازه میفهم چه اشتباه مضحکی کردن ↩︎

  2. مثلا همین جناب روحانی در صورتی که پول ایران پول الکترونیک بود دیگه نمیتونست اینقدر پول چاپ کنه و با پول‌های چاپ شده بدهی‌های دولت رو بده و آخرش ارزش پول رو یک سوم کنه تا شاید حریف نقدینگی بشه ↩︎

4 پسندیده