سلام دوستان
من تجربه و دانش چندانی در این زمینه ندارم ولی خب چیزی که به ذهنم میرسه اینه که برای رشد یک استارتاپ اولین قدم جذب افرادی با سرمایه ی فکری قوی و نگاه خلاقانه و متفاوت هست.
بعید میدونم در مراحل اولیه ی کار نیاز به سرمایه ی مالی زیادی باشه ،اتفاقا اگه از ابتدا پول زیاد به یه استارتاپ تزریق بشه معلوم نیست که حداکثر خلاقیت افراد تیم شکوفا بشه.
مطمئن نیستم مطالبی که اینجا مینویسم ارتباط مستقیمی با سوال چالش داشته باشه ولی چون توی ذهنم هست مدتها و در ارتباط با این سوال دوباره ذهنم رو قلقلک داد میخوام با شما به اشتراک بزارم:
میدونیم که خیلی از دانشمندان، مخترعین و چهره های شاخص تجارت توی دنیا با سیستم های کلاسیک آموزش مشکل داشتند و این باعث شده که راه پر فراز و نشیبی رو طی کنند و خودشون به تنهایی مسیر جدیدی برای خودشون ایجاد کنند.
چیزی که همیشه ذهن خودم رو مشغول کرده ابداع شیوه ی نوین آموزش هست به بچه ها و حتی بزرگسالان قالب گریز که سیستم های کلاسیک موجود اونها رو پس میزنه ،من عاشق کار کردن با این تیپ افراد هستم و میدونم بهترین اعضای تیم برای یه استارتاپ موفق رو از بین این افراد میشه انتخاب کرد. از نظر من این جور افراد بهترین سرمایه های انسانی برای رشد یه استارتاپ هستند و چون معمولا دیدگاههای مادی کاملا متفاوتی با اکثریت جامعه دارن تا مدت زمان کافی میتونند با حداکثر تلاش و حداقل بازدهی مادی استارتاپ رو جلو ببرن.
همیشه به این فکر میکنم یه تیم داشته باشم که این استعدادها رو از مدارس و یا دانشگاه ها بکشیم بیرون _البته اگه ما هم اونا رو بیرون نکشیم خود مدرسه و سیستم کلاسیک آموزش اونها رو پس میزنه _ و قبل از اینکه خیلی دیر بشه و تبدیل بشن به بچه های بی هدف توی خیابون و یا به ناچار توی یه کسب و کار خیلی سطح پایین نسبت به استعداد و توانایی فکریشون مشغول بشن و یا وارد حیطه های پر خطر بشن به اونها آموزش متناسب با تیپ شخصیتیشون داده بشه و نه آموزشهای معمول و طولانی مدت مدارس که برای اونا کسل کننده و مسخره هست.
خب به مراحل کار هم فکر کردم تا حدودی که توی یه قسمت دیگه ارائه میدم.