متشکرم، دانش اندک خودم رو تا جایی که زمان اجازه بده به اشتراک میذارم.
پلت فرم فروش عمده، b2b
در مورد وبسایت زودل همونطور که اشاره شد این وبسایت در بخش فروش عمده فعالیت میکنه (b2b) و یک ابزار مناسب جهت فروش عمده محصولات در بازار داخلی و خارجی محسوب میشه که البته خدمات فوق العاده جذابی هم به ارائه کننده محصول ارائه میده. یکی از این خدمات ایجاد بستر امن برای نقل و انتقالات مالیست تا شما مطمئن بشید که با وجود تحریم ها به مشکل خاصی برای دریافت پولتون از خریدار بر نمیخورید.
پلتفرمهایی برای خرده فروشی، b2c
در حال حاضر بستر فروش آنلاین در کشور ما تنوع قابل ملاحظه ای داره که امکان استفاده برای عموم تولید کننده هارو فراهم میکنه.
تخفیف گروهی
برای فروش خرد (تک فروشی) در بازار داخلی نوعی از سرویس ها تحت عنوان تخفیف گروهی برای شروع بسیار مناسب هستند.
از بزرگترین سرویس های تخفیف گروهی در ایران میشه به تخفیفان و نت برگ اشاره کرد. البته تعداد این سرویس ها بسیار زیاد هست تا جایی که فعالین حوزه استانی هم در ارائه چنین خدماتی داریم (در قزوین، اصفهان و مشهد که من میدونم داریم).
در سرویس تخفیف گروهی، شما کالایی رو ارائه میکنید و برای مصرف کننده تخفیفی نسبت به قیمت بازار در نظر میگیرید و در مقابل این سرویس ها متعهد میشن که در یک بازه زمانی مشخص، که عموما ۷ تا 60 روز هست، تعداد قابل توجهی از محصول شما رو بفروشن.
این موضوع باعث میشه تا از ایجاد پراکندگی کاری ناشی از ثبت سفارش های تک تک و در بازه های زمانی نامشخص جلوگیری بشه و این موضوع برای شروع فروش آنلاین میتونه اثر بسیار خوبی رو ارائه کننده کالا و خدمات بذاره.
همینطور در اینجا شما محصولتون رو بصورت کلی ولی به مشتری نهایی میرسونید و بین شما و مشتری هم تنها یک واسطه قرار داره که البته سهم خودش رو میگیره.
برای مثال شما یک اسباب بازی لودر دارید، قیمت تولید 25 هزار تومان و قیمت بازار 100 هزار تومان هست در مورد این محصول. شما محصولتون رو با قیمت 80 هزار تومان در این سرویس برای فروش عمومی عرضه میکنید و درصدی از فروش هم به واسطه میدین.
یکی از بزرگترین مزایا برای ارائه کنندگان کالا و خدمات در استفاده از سرویس های تخفیف گروهی پرداخت حق الزحمه بصورت درصدیست که ریسک ناشی از زیان در فروش رو تا حدود قابل توجهی کاهش میده. بزرگترین نمونه خارجی سرویس های تخفیف گروهی هم گروپان هست.
واسطه فروشی
گزینه دیگری که پیشنهاد میکنم استفاده از واسطه فروش هاست، بزرگترین واسطه فروشی در ایران با نام بامیلو فعالیت میکنه که احتمالا همه اونرو میشناسید.
این سرویس ها عموما محصولاتی که میفروشن رو خودشون ندارند و خریداری و انبارگردانی نشده. محصول رو با قیمتی توافقی از تولیدکننده میگیرن و در مقابل فروش محصول درصدی از فروش رو برمیدارن.
این موضوع یک فرصت خوب رو برای تولیدکنندگانی که خودشون نمیتونن یک سرویس فروش آنلاین رو مدیریت کنند، همینطور با توجه به ترافیک بالای این وبسایت ها معرفی محصولات به مخاطبین با سرعت بالاتری انجام میشه که همین شناخت باعث تقویت بازار های فروش سنتی هم میشه.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی فروش محصول در بامیلو به این صفحه مراجعه کنید.
ابزار های دیگری هم در دسترس هستند، اگر زمان اجازه داد یک معرفی اجمالی از اونها هم ارائه میکنم.
اما چند موضوع که باید به اونها توجه بشه:
-
سود تولیدکننده در خرده فروشی است یا عمده فروشی؟
عموما گستردگی در چرخه فروش بدین معنا هست که حجم بیشتری از محصولات فروش میره. یک بنکدار از شما 10 کارتن عروسک میخره و یک مشتری 1 عروسک. این موضوع سود تولیدکننده روی هر واحد محصول رو کاهش میده اما حجم گردش مالی، درآمد کل، اعتبار کاری، حجم ورود مواد اولیه، حجم کار آفرینی و چند ویژگی دیگر رو بسیار تقویت میکنه.
-
حذف واسطهها به چه قیمتی؟
خلاصه سازی چرخه عرضه در بیشتر صنایع قابل اجراست، ولی باید جوانب اون سنجیده بشه و در یک برنامه حساب شده و مدون انجام بشه تا باعث ورشکستگی واحد تولیدی نشه. از طرفی باید علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد به این موضوع هم توجه داشته باشید که این واسطه هایی که ما اونها رو بدرد نخور میبینیم، بخش قابل توجهی از اشتغال در کشور ما رو تشکیل میدن. همینطور واسطه ها ظرفیت واکنش بازار نسبت که نوسانات مختلف در بخش های عرضه و تقاضا رو بصورت چشم گیری افزایش میدن. واسطه ها جدای از معایبی که هر روز بیشتر بزرگنمایی میشه مزایای بسیاری برای اقتصاد دارند.
البته این موضوع به ساختار اقتصادی کشور ها هم بسیار بستگی داره و قصد مقایسه این موضوع با اقتصاد آلمان رو ندارم چون کلا از پایه متفاوت هستند.
از طرفی حذف واسطه مشکلی رو بوجود میاره که بازاریای ایران بهش میگن “محصول رو ناقص” یا “ریخت و پاش” میکنه. یعنی تولید کننده وقتی داره به یک بنکدار عروسک میفروشه از سایز کوچک 2 کارتن، از سایر متوسط 2 کارتن و از سایز بزرگ هم 2 کارتن میده به بنکدار، این باعث میشه چرخه تولید بصورت منظم روی تمام محصولات مشغول باز تولید بشه، اما فروش به مشتری نهایی اصلا اینطور نیست. شما ممکنه 40 کارتن از عروسک های سایز کوچکتون رو بفروشید درحالی که از یک کارتن محصول بزرگ که 12 تا داره در این مدت فقط 5 تا فروش بره.
بله قطعا این یکی از روش هاست که فشار مالی چندانی به تولید کننده وارد نمیکنه و ریسک شکست رو تا حدود قابل توجهی کاهش میده. اما روش های دیگری هم وجود داره که خیلی بستگی به توانمندی و گستردگی حجم تولیدات ارائه شده داره.
برای مثال اگر یک تولید کننده اسباب بازی تنوع تولیداتش در ماه از 200 قلم تجاوز میکنه، این امکان رو داره که مراکز فروش مستقیم زیر نظر خودش در مناطق و شهر های مختلف راه اندازی کنه. یا اگر محصولات خاصی داره بازاریابی توریستی رو در اولویت فروش مستقیم قرار بده تا اسباب بازیهاش در بازار خرده فروشی به عنوان سوغاتی صادر بشن.
بسته به برنامه و سیاستی که پشت کار هست هزینه های ثابت چنین کاری میتونه از ماهیانه 3 میلیون تومان تا الی ماشاالله متغیر باشه.
اینکه روش پشتیبانی، بازاریابی، ارسال و ارتباط با مشتریان چطور تدوین بشه تاثیر مستقیم در تعداد نیروی انسانی مورد نیاز ، هزینه تبلیغات ، انبارگردانی و … داره.
-
فروش سنتی در برابر فروش اینترنتی
این موضوع با هوشمندی تولید کننده قابل کنترل هست اما در صورتی که بدون تدبیر دست به عرضه مستقیم محصولاتی بزنید که واسطه ها هم خریدار اون هستند ممکنه آسیب های جدی به کسب و کار شما وارد بشه.
فرض کنید شما بطور متوسط ماهیانه 1 میلیارد تومان اسباب بازی میفروشید و از این مبلغ سود خالص شما 100 میلیون تومان باشه. حالا وارد عرضه مستقیم میشید و عرضه شما بنحوی صورت میگیره که ظرفیت عرضه محصولتون توسط واسطه ها رو بصورت جدی تضعیف میکنه. در این زمان اولین خطر بایکوت محصولات شما توسط واسطه هاست. این موضوع میتونه باعث تعطیلی کامل کسب و کار شما بشه.
-
مشاوره فروش برای تولید کنندگان
در این مورد مشاورین و متخصصین بسیاری فعال هستند که البته باید با اتکا بر تحقیقات و کسب شناخت اقدام به همکاری با مشاور یا تیم مشاور مناسب کرد.
بسیاری کانون های تبلیغاتی و … در این زمینه خدمات مشروحی ارائه میکنند.
اما باید توجه داشته باشید که بسیاری از اینها ارائه خدمات مشاوره رو به طراحی لوگو، وبسایت ، هویت برند و مواردی از این دست محدود میکنند که این خودش یکی از عوامل تاثیر گذار در شکست ارائه آنلاین هست. مسائل اولیه ، پایه و بسیار با اهمیتی هستند که بسیاری از این تیم ها بدلیل نداشتن تخصص و تجربه درک درستی از اونها ندارند.