الگوریتم مناسب برای رسیدن به پیشنهاد مناسبِ کتاب برای افراد مختلف چیه؟

تعمیم تجربه شخصی

برای خودم، راحت‌ترین روش برای پیدا کردن کتاب خوب برای خودم کمک گرفتن از دوستانی بوده که طبعشون رو میپسندیدم. تعداد این دوستانم زیاد نیست، شاید دو-سه نفر. ولی نظر این دوستان خیلی موثرتر از ستاره هایی بوده که در سایت‌هایی مثل آمازون یا گودریدز به کتابا میدن و یا جوایزی که یه کتاب یا نویسنده ش برنده شده.

پس اگه قرار باشه الگوریتم یا فرایندی برای پیدا کردن کتاب برای من کار کنه، لازمه به کمکش «افراد با طبع مشترک» رو پیدا کنم تا بعد لیستی از کتاب‌های پیشنهادی ایشون رو بگیرم!

این دوستان به هیچ وجه اون هایی نیستن که زمان بیشتری در معرضشون هستیم (همکلاسی یا همکار نیستیم) بلکه اونایی هستن که از همون معدود لحظاتی که باهاشون هستم لذت میبرم (و بیشتر از گوش کردن به صحبت‌هاشون). اتفاقا دو شبکه اجتماعی میشناسم که الگوریتم‌هاشون میتونه تفاوت خروجی این دو رویکرد (همکلاسی در برابر هم‌صحبت) رو نشون بده: فیس بوک و پینترست.

تفاوت الگوریتم پینترست و فیس بوک در پیشنهاد فید به کاربر

در فیس بوک پیشنهاد دوست رو بر اساس مکان تحصیل یا محل کار کردن و یا زندگی میگیری. فید و محتوایی که در صفحه ت دریافت میکنی، بر اساس محتوای همین دوستانی هست که پیدا میکنی (پیشنهاد بر اساس علایقِ افرادی که در زمانِ خاصی باهاشون هم‌مکان بودی).

در پینترست، برعکس، قبل از اینکه دوستی پیدا کنی؛ میری سراغ محتوایی که میپسندی و بعد در معرض افرادی قرار میگیری که اون ها هم محتوایی مشابه شما رو پین کردن. فیدی که در صفحه اول دریافت میکنی معمولا از محتوای دیگه‌ای تشکیل میشه که توسط این افراد پین/پسندیده شده (پیشنهاد بر اساس علایق مشترک بین افرادِ ظاهرا غریبه).

فکر میکنم برای خوراک فکری، مثل کتاب، مدلی مشابه پینترست موفق میشه.
پ.ن. البته نمیدونم چه جوری میشه در دنیای واقعی و در یه فرایند ساده پیاده ش کرد!

گوگلینگ راجع به یه ابزارهای موجود

یه ابزار بانمکی که در این زمینه پیدا کردم، این سایت هست:

https://www.bklynlibrary.org/bookmatch

که یه فرم کوتاهی درش داره و پرش میکنی: چه کتابا و نویسنده‌هایی رو دوست داری/نداری و چرا؟‌ چند سالته؟

و بعد یه کتابدار (یه انسان) در ظرف دو هفته بهت ۴-۵ مورد کتاب در زمینه‌ای که میخوای، پیشنهاد میده. تنها نکته ی جالب و البته نقطه ضعف احتمالی این سایت، این هست که پیشنهاد نهایی انسانی پیدا شده و نه ماشینی. به نظر برای تعداد زیادی ورودی دچار مشکل میشه، ولی از اون ور حس خوبی میده که پیشنهادا توسط یه انسان ارائه شده.

7 پسندیده