اگر توی زباله سوز ها میگید که اونارو هم میشه با نصب فیلتر و… آلودگیشون رو به شدت کاهش داد ولی اگر درمورد بیوگاز میگید که خب تا سوخت شدنش تقریبا نه تنها لودگی نداره بلکه جلوگیری میکنه از ورود متان وربن حاصل از تجزیه ی همین مواد به صورت آزاد در محل های دفع زباله و شیر آبش رو هم مدیریت میکنه! آلودگی رو به شدت کاهش میده در هر صورت که بهش نگاه کنید
برای مرکز بیوگاز مشهد :
«ضمنا" میزان کاهش انتشار گار های گلخانه ای برای آن نیز حدود ۲۰ هزار تن در سال خواهد بود که اقدامات اولیه جهت فروش اعتبار کربن آن در قالب مکانیزم توسعه پاک (CDM) انجام شده است».
به نظرم این ایده الان چیزی که لازم داره یه برنامه ریزی/هماهنگی ساده هست:
- ما میخوایم در اسکیل … راکتوری بسازیم.
- میخوایم گاز حاصل از راکتور رو برای مصرف … به کار ببریم.
- درامد مون ناشی از فروش … (چهار گزینه: راکتور/تکنولوژی/خدمات/سوخت) خواهد بود.
- در ابتدا با … شروع به کار میکنیم (مثلا اگه اسکیل خونگی هست کی رو هدف گرفتین).
- برای طراحی پروتوتایپ نیاز به … داریم. (این ها مشخص بشه پروتوتایپ راحت تر تهیه میشه).
- در ضمن بازار ما سایزش … هست.
- اسم ایده مون … هست.
- زباله های تری که به درد حضور در چنین راکتوری میخورن شامل … هست که در … بیشتر یافت میشن.
- نکته دیگه؟
پ.ن. با توجه به حضور دو بیولوژیست در این جمع، شاید حتی بتونین روی باکتری هایی یا فرایندهایی کار کنین که بازدهی راکتورتون رو ببره بالا. فقط لازمه جزئیات اولیه رو زودتر مشخص کنین.
راستش توی هرم مدیریت پسماند بازیابی مواد نسبت به بازیابی انرژی اولویت داره.
چونکه اگر مواد رو به انرژی تبدیل کنی اونها رو از ورود به چرخه مواد محروم کردی و در مقابل برای استخراج و تولید مواد جدید انرژی خیلی زیادی باید صرف بشه.
البته برای کاهش حجم زباله گزینه «زباله سوزی» گزینه مطرحی هست اما آلاینده های خطرناکی رو مثل dioxin ها و furan ها وارد جو میکنه که صرفا با یه سری فیلتر قابل کنترل نیست.
ضمن اینکه خود نیروگاه های زباله سوز فقط تولیدکننده انرژی نیستند بلکه برق زیادی هم مصرف می کنند. مثلا نیروگاه زباله سوز تهران که ظرفیت اسمی 3 مگاوات تولید برق داره؛ 800 کیلووات برق مصرف میکنه. البته زباله سوز تهران ترکیبی از یک گازی ساز و زباله سوز هست.
هنوز این سوال وجود داره که پسماند رستوران ها بهتره به انرژی تبدیل بشه یا مواد.
تبدیل انرژی از طریق فرآیند هضم بیهوازی فرآیند پیچیده تر و هزینهبر تری نسبت به تولید مواد (کمپوست) هست. ضمن اینکه گاز تولیدی حاوی CH4، CO2 و H2S هست که ضمن اینکه ارزش حرارتی پایین تری داره اگر H2S اون جدا نشه و داخل خونه مصرف بشه کیفیت هوای خونه رو کاهش میده و با مساله indoor air quality مواجه هست.
در عوض تولید کمپوست فرآیند کم هزینه تری هست. اما اگر کیفیت کمپوست تولیدی به اندازه کافی نباشه بازاری برای فروش اون وجود نخواهد داشت. ضمن اینکه کمپوست تولیدی نیاز به یک سیستم جمع آوری و انتقال هم داره.
خوب این یعنی که نیروگاه های بیوگاز خیلی هم نسبت به نیروگاه های زباله سوز ارجحیت ندارن و شاید چون بعد از مشهد شهر مهمی نیست از اون استفاده شده.
آره تبدیل کردن به انرژی توی مقام های بعدی توی هرم مدیریت پسماند ولی برای جایی که مراتب بالاتر رو به درستی رعیت میکنه و دیگه اینکه یه میزان زیادی از زباله هایی که برای تبدیل به گاز استفاده میشن چیزایی هستن که کار دیگه ای نمیشه باهاشون کرد! مثل پوست میوه جات وسبزی جات و زباله های دامی که میتونن بیان توی این چرخه ی تخمیر تبدیل بشن به کود وانرژی یه کاری هم که توی زباله سوز های سوئد انجام داده بود که باعث شده بود تبدیل به وارد کننده ی زباله بشه این بود که همه ی تقریبا فراورده های جانبی خطرناک رو مدیریت میکرد و خیلی از اون هارو حتی در معدن های قدیمیش تزریق میکرد .
میشه طرحی که داریم برای زباله سوز طراحی میکنیم شامل همچین راهکار هایی هم باشه
ولی خود من کلا به سمت سوزوندن متمایل نیستم البته که مورد موفقی مثل سوئد وجود داره که به شدت تو این کار موفق بوده وتجربیاتش هم برای من جالب بود .
در مورد زباله سوز تهران من اطلاعاتم کمه نمیدونم اونجا چی کار میکنن
تو یه مطالعه چرخه عمری در مورد سیستم مدیریت پسماند تهران که اخیرا منتشر شده از بین 5 سناریویی که تعریف شده سناریوهای incineration و anaerobic digestion بیشترین مقبولیت زیست محیطی رو داشتند.
البته که مطالعات چرخه عمر خیلی جای بحث داره. استانداردهای زباله سوز در اون مطالعه EU 2000 فرض شده. استانداری که شرکت چینی سازنده زباله سوز تهران ادعا میکنه داره.
اما من اطلاع دارم که زباله سوز تهران تجهیزات لازم برای اندازه گیری dioxin و furan ها رو نداره.
خوب الان اینها یعنی چی ؟
واردات زباله برای این کشورها به صورت RDF انجام میشه. Refused Derived Fuel زباله ای هست که رطوبت اون خارج شده و دارای ارزش حرارتی نسبتا بالایی هست. از اونها در نیروگاه های زباله سوز و در کوره های سیمان استفاده میشه.
Incineration = زباله سوزی
Anaerobic Digestion = هضم بیهوازی که برای تولید بیوگاز استفاده میشه.
فکر کنم فعلا موادی که از کشتارگاه ها وکارخانه های تولید مواد غذایی وپروتئینی باقی میمونه بهتره برای تولید ولی فکر نکنم نشه مواد غذایی دورریز رستوران هارو هم بهش اضافه نکرد. آره کمپوست به نظر بسیار راحت تر میرسه ولی نکته ای که هست کمپوست کردن در مورد هزینه بر تر بودنش هم موافقم ولی اگر یه نگاهی به بازده این سیتم ها بندازیم میشه گفت با یه مدیریت مناسب وب بازاریابی مناسب میشه توی یه مدت کوتاه هزینه ی سرمایه گذاری خودشو برگردونه و به سود دهی برسه در مورد گازی مثل H2S هم میشه سوخت تولیدی رو به مصارف خونگی مستقیم تبدیل نکرد و یه نکته ی دیگه اینکه آیا نمیشه این گاز رو هم بهینه ترش کرد؟ سیستم جمع آوری وانتقال رو هم میشه برای هر کدوم از طرح هایی که با حجم بالای مواد دورریز دارن کار میکنن گفت این به نظرم زیاد نمیشه به عنوان یه پوئن منفی بهش نگاه کرد.
اگه بیوگاز در اسکیل کوچیک تولید بشه فکر کنم بهترین حالت استفاده از اون در محل باشه. چون ذخیره سازی و انتقال اون هزینه بر هست.
چرا تجهیزات تصفیه گاز هم وجود داره اما خوب هزینه سیستم رو افزایش میده.
ما میخوایم یه راکتور در اسکیل آزمایشگاهی بسازیم که بتونیم کارآیی سیستمش رو اثبات کنیم
میخوایم مواد حاصل رو برای گرمایش و ای پخت وپز استفاده کنیم
درآمدمون ناشی از مدیریت پسماند، طراحی ونصب رآکتور وفروش محصولات میتونه باشه ولی فعلا در نسخه ی آزمایش من براش نمیتونم درآمدی رو پیش فرض تصور کنم البته که سرمایه گذار شخصی یا دولتی ممکنه روی طرح سرمایه گذاری کنه!
در ابتدا با زباله های چند تا رستوران وسلف ها به نظرم بتونیم شروع کنیم یه مشکلی که درمورد زباله های خونگی هست اینه که نیاز به تفکیک مجدد دارن وکارگاه تفکیک نیاز داریم !
برای طراحیش نیاز به یه سرمایه گذاری حداقلی داریم
فعلا نمیتونم درمورد سایز کاری مون نظر بدم چون به شخصه نمیدونم طرح آیا در اسکیل های منطقه ویا شهر قابل انجام خواهد بود یا نه ولی اگر قابل انجام بشه من پیشنهادم اجرای آزمایش اون در اسکیل یه شهرک کوچیک اطراف تهرانه.
خود بازار که سایز بسیار بزرگی داره اونم با این حجم دوریز که از زمین های کشاورزی بگیر تا خونه ها وجود داره ولی اینکه آیا سرماه گذار بخواد روی این طرح هزینه کنه یه بحث دیگس!
تقریبا هر چی زی که بشه تخمیرش کرد مثلا زباله های صنایع غذایی وکشتارگاه ها و حتی خونابه هاشون ! ما یه محیط کشتی برای باکتری هامون تو آزمایشگاه درست میکردیم که بهش میگفتیم سوپ گوشت که خیلی شبیه به موادی که از این صنایع باقی میمونه!
آره میشه روی سره هایی از باکتری ها کار کرد که درصد متان بالاتری تولید میکنن اگر در مرحله ی اول موفقیت آمیز باشه میشه به بهبود سیستم هم ادامه داد ولی اولین مرحله اینه که به در حد وضعیت موجود به مرحله ی اجرا برسه.
در نهایت هم اسمش رو فکر کنم بتونیم بذاریم: دورنژی. البته فعلا همین به ذهنم میرسه
به نظر من اسکیل کوچیک میتونه برای شروع کار مناسب باشه ولی میشه با چند تا سازمان و گروه موافقت نامه هایی در صورت موفقیت این طرح ها امضا کرد که اسکیل بزرگتر اون رو استارت زد
در این مورد محمد میتونه نظر قوی تری بده. شرایط مواد (pH ش ) فکر کنم روی بازدهی راکتور تاثیر بذاره. و بهتره هر زباله ی تری رو هدف نگیرین.
@reza8872
فرآیند هضم بی هوازی شامل چند مرحله است:
Hydrolysis
Acidogenesis
Acetogenesis
Methanogenesis
بعضی از این واکنش ها کندتر هستند و برخی تند تر. فاکتورهای تاثیرگذار بر فرآیند هضم عبارتند از pH، دما، میزان اختلاط، نسبت C/N، بستر هاضم و زمان نگهداشت هیدرولیکی (HRT)
معمولا محیط از نظر pH باید خنثی باشه و برای قسمت آخر فرآیند (methanogensis) مقداری حدود 6.7-7.5 مناسبه. البته توی هر کدوم از قسمت ها pH بهینه ممکنه فرق کنه.
در نقد این ایده لازمه که به یه چیزی اشاره کنم:
استفاده از ایستگاههای بیوگاز ممکنه این توهم رو در مردم به وجود بیاره که تولید زباله زیستی نه تنها مضر بلکه حتی مفید هم هست. به نظرم ایده بیوگاز انتخاب بین بد و بدتر هست و در دراز مدت میتونه موجب افزایش مصرفگرایی و تولید زباله زیستی بشه.
بدون شک تولید گاز از زبالههای زیستی ایده وسوسه کنندهایه به خصوص زمانی که تولید زباله رو هم راستا با تولید انرژی ببینیم. اما فرایندهایی که اون وسط اتفاق میافتن چی؟ آیا گاز متان تنها خروجی این نیروگاهها خواهد بود؟
به عنوان مثال یک نیروگاه هستهای رو در نظر بگیرید. خیلی وسوسه کننده است که با چند گرم جرم بشه چندین مگاوات توان تولید کرد اما آسیبهای محیط زیستی رو در نظر گرفتیم؟
من فکر میکنم اون باکتریای که با یه سری فرایند زیستی از زباله گاز متان درست میکنه کارهای دیگهای هم میکنه اما با توجه به صنعتی بودن و درامدزا بودن این ایده تمام معایب این روش پوشیده خواهند شد.
نه من باب اون باکتری های بخت برگشته یه خورده دایی جان ناپلئونی نگاه نکنیم بهتره اینا تو طبیعت همین کارو میکنن میان واون زباله هارو تخریب میکنن و همین گازارو به صورت گاز گلخانه ای وارد جو میکنن به جاش تو این گاز هارو میای و جمع میکنی وتبدیلشون میکنی به سوخت که آره سوزوندن اون سوخت بازم یه درصدی گاز تولید میکنه ولی تاثیری که مثلا کربن دی اوکسید داره در مقابل متان خیلی کمتره به نظرم ایده خودش جنبه های محیط زیستی هم داره که به جز مسئله که میتونم بگم با وضع موجود ایران میتونه خیلی کارا باشه
حرف شما درسته. اما شما مطمئن هستید که در این نیروگاههای تولید بیوگاز از هیچ کاتالیزوری برای سرعت دادن به فرایند تخریب زباله استفاده نخواهد شد؟ وقتی پای سود وسط باشه هیچ تضمینی وجود نداره.
از طرفی اتفاقی که به صورت طبیعی رخ میده زمین تا آسمون با اتفاقی که به صورت صنعتی رخ میده فرق میکنه. بدون بررسی معایب یک روش نباید اون رو اجرا کرد.
من باید حداقل 20 کاراکتر بنویسم تا بتونم اینو پست کنم!: ))))