سوال خیلی کلی نوشتم. چون در عنوان خیلی نمیشد شرح داد.
اما هدفم این بود که بپرسم چطوری میتونم اندازهگیری کنم که چک کردن حساب بانکی در اینترنت نسبت به گرفتن رسید از عابر بانک رو میشه با هم مقایسه کرد؟
چندبار چک کردن حساب بانکی در نت، معادل آسیبی میشه که یک بار از عابر بانک رسید بگیریم؟ چون قبلا یه جایی دیدم که نوشته بود سرچ کردن در گوگل هم خساراتی به محیط زیست وارد میکنه.
به نظرم میشه این رو به بحث مسئله و معضل میشه ربط داد. اثر انتخابهای به این شکل بستگی به معیار، ساختار و … داره. اگر معیارهای معمول امروز رو در نظر بگیریم، مواردی هست که تفاوت اثر مثبت و منفی خیلی واضحه (معضل) ولی در مواردی این تفاوت خیلی واضح نیست(مسئله). به نظرم برای جامعه امروز ما قدم مهم رفع معضلهاست و پرداختن به مسئله ها فقط باعث پیچیدگی میشه.
با توجه به توصیف بالا از مسئله و معضل، یه سوالی که خوبه جواب بدیم همینه که چنین محاسبهای موثر خواهد بود یا جنبه ی تفریحی پیدا میکنه؟
راجع به مورد مشخص حساب بانکی؛
اگه از اینترنت-بانک کمک بگیریم، کجاها به محیط زیست امکان آسیب هست:
- مصرف برق کامپیوتر
- مصرف برق وایرلس
- مصرف برق سرورهای بانک
- انتنها و دکلهای وایرلس
و در صورتی که از دستگاه عابربانک رسید بگیریم:
- کاغذ
- مواد شیمیایی
- مصرف برق عابربانک
- مصرف برق سرورهای بانک
- مصرف برق دوربینهای امنیتی
- رفت و آمد تا عابربانکها (و ترافیک هایی که در اثر پارک دوبل یا پارک موقت جلو بانک ها ایجاد میشه)
- مصرف برق سیستم اینترنت یا شبکه بین بانکی (مطمئن نیستم برا ارتباط با سرورها نیاز به ارتباطات اینترنتی هست یا شبکه داخلی بانک هست)
میشه محاسبه جزئی تری انجام داد و دید چند بار استفاده از اینترنت بانک معادل یه بار رفتن به خود بانک هست، ولی با کلیات بالا هم شهود اولیه ای میده که تاثیر اینترنت بانک رو ببینیم.
یه نکته ای هست که توی مباحث تغییرات اقلیمی مورد ستفاده قرار میگیره و بهش میگن نقاط اوج (tipping points). مفهوم داستان اینه که یه سری خصوصیات مهم دارید، که برای شرایط نرمال در بازه خاصی باید باشن و اگر از مرزی رد بشن گذار غیرقابل بازگشتی رخ میده. اثر تغییر روی این خاصیتها صرفا با بزرگی مطلق سنجیده نمیشه، بلکه نزدیکی به نقطه گذار هم موثره. به همین خاطر بین تغییر بزرگ در خصوصیتی که دور از نقطه گذار هست و تغییر کوچک در خصوصیتی که نزدیک نقطه گذار هست، بهتره اولی انتخاب بشه. برای نمونه در مثال بالا، جدا از تمام محاسبات، به نظرم برای جائی مثل تهران، هر ایده ی که از رفت و آمد جلوگیری کنه، حتی با صرف انرژی بیشتر، میتونه قابل پذیرش باشه.
عابر بانک پایین خونه، که برای رفتن بهش باید با اسانسور برم پایین و برگردم بالا.
غیر از برقی که اسانسور مصرف میکنه، و استهلاک اسانسور، بقیه موارد این دو گزینه رو نمی تونستم اصلا توی ذهنم مقایسه کنم
به احتمال خیلی زیاد فواصل دور که بخوایی ماشین ببری یا ماشین رو پاک دوبل کنی و همه گزینه ها رو در نظر بگیری رای به اینترنت بانک میده ادم