صرفهجویی خوبه چون هم هزینهها رو کمتر میکنه، هم تو طولانی مدت با کاهش مصرف به نفع محیطزیستمونه. دنبال راههایی هستم که بشه توی خونه صرفهجویی کرد.
مثلن ما هیچوقت کیسههای پلاستیکی رو دور نمیندازیم، جدای از اینکه تا حد امکان از گرفتنش خودداری میکنیم. احتمالا شما هم همینطور باشین. همهمون یه کیسهی پلاستیکی تو خونه داریم که با کیسههای پلاستیکی پرش کردیم!
به نظرم یخچالهای جدید بیش از اندازه سرد هستن! واقعا نیاز داریم -25 درجه باشه فریزرمون؟! مگه میخایم سلول توش نگه داریم؟! به هیچ دردی نمیخوره. برا همین درجه یخچال هم معمولن بیشترین حد ممکنه (یخچال 7 درجه و فریزر -14 درجه) و هیچوقت چیزی توش خراب نشده. منطقن هرچی دماش پایینتر باشه انرژی بیشتری استفاده میکنه.
اگه شمالی باشین میدونین “بودونه” (bowdouneh، بهش برنجک هم میگن) چیه. مازندرانیها برنجهای ته قابلمه رو خشک میکنن، تو روغن سرخ میکنن و یه جور میان وعدهی خوشمزه باهاش درست میکنن. همون برنجی که خیلی وقتها دور ریخته میشه، یا برای مهمون نمیاریم.
بعد خیلی میشه مته روی خشخاش گذاشت خیلی جاها ولی به نظرم نمیشه خیلی هم از پدر مادرامون انتظار زیادی داشته باشیم. ما معمولن مواد غذایی که دور میریزیم بعضی میوه ها و سبزی هاست که یادمون میره خریدیم. ولی راه داره که من و پدرم از مادرم می خوایم ولی ایشون اینقدر درگیری دارن که همینکه ماهارو جمع و جور می کنن خیلی کار بزرگیه.
غیر از این چیزی که گفتم خیلی روی آب مصرفی خونمون دقت می کنم جاهایی آبی مصرف میشه که مستقیمن میتونه برای آبیاری مصرف بشه مثل آب حاصل از شستو شوی سبزی ، میوه و…
همینجور کاغذ ما مصرف کاغذمون کلن الکی و زیاده چرا فاکتور های مسخره و کاغذی میدن؟ جزوه هایی که برای یه ترم خوندنه و میره گوشه اتاق، شونه تخم مرغ اینا همشون در نهایت میره به زباله خیلی هاشون رو میشه اصلن تولید نکرد و…
ولی خیلی کارا که مادرای مهربونم برای کم کردن مصرف انجام میدن:
مثلن خیلی از سبزی ها و میوه هایی که پژمرده میشه رو خشک میکنن که بعدن مصرف میشه.
به موارد بالا اضافه کنم که در خانه ما برنج سفید پخته که اضافه میاد با ماست(کشک) و نخود و نعناداغ روش، به آشی عالی تبدیل میشه که اصلاً اضافه نمیاد مرغ اضافه الویه میشه و . . .
اما با این حال بازهم قدری دور ریز هست، که ممکنه برای پرندهها، لبه پنجره یا بالکن و باغچهها ریخته میشه، یا نهایتاً سطل زباله .
نمیدونم چقدر خواص تغذیهای باقی بمونه؛ یه راه دیگه اینه که اگه مطمئن باشیم غذای اضافه (مثل بعضی خورشها) وعده نزدیک بعدی خورده نمیشه، فریز میکنیم برای بعد.
یه راه ظریف برای صرفهجویی برق: دوشاخه هیچ دستگاهی در زمان خاموشی به برق نمیمونه، حتی لامپ کوچولوهای دستگاهها، هم مصرف دارن.
راستی درسته که میگن اگه قراره با فاصله کم روشن و خاموش کنید، استندبای(معادل فارسی؟) بمونه بهتره تا قطع کامل برق، میگن تغییرات ناگهانی ولتاژ، مصرفو زیادتر میکنه!
نکته دیگه: استفاده از نورِ روز تا حد امکان، مثلاً با کنار زدن پردهها و نشستن کنار پنجره، موقع مطالعه.
دیگه، عایقبندی و درزگیری برای حفظ گرمای داخل و مصرف کمتر انرژی.
یا برای مصرف کمتر آب و گاز موقع حمام کردن دوش دائم باز نمیمونه.
یه کاری که شخصا" انجام میدم؛ تا وقتی لازم نباشه، از آسانسور و ماشین شخصی استفاده نمیکنم.
یه کار دیگه که به همه توصیه نمیکنم، مگه اینکه در حضور بزرگترا تمرین بشه:
از حرکت و حضور در تاریکی نترسید، و سریع برای هرکاری نورپردازی نکنید، از نجوم یاد گرفتم که چشم سریع عادت میکنه، تو تاریکی هم ببینه. هنوز متأسفانه راه پلههایی هست که وقتی یه کلید رو میزنی همه لامپای پارکینگ تا پشتبوم روشن میشه، من اون کلید ناجور رو نمیزنم، آروم و محتاط (نه مثل دزدا ) تردد میکنم، حتی برای پیدا کردن سوراخ قفل و کلید انداختن تو در هم نور لازم نیست، بالاخره لامسه هم داریم ما ناراحت میشم اگه به جدی یا شوخی نگید بابا تو دیگه کی هستی البته اگه مبتدی هستید یا همراه دارید، میتونید برای حفظ کلاس چراغقوه گوشیتون رو روشن کنید، نکات اخلاقیشم اینه که این شکل صرفهجویی رو در مکانهای غریب و جدید انجام ندید و از ایجاد رعب و وحشت درخودتون و دیگران بپرهیزید، بعد هم اگه خونه خودتون باشه، ببینید چه راه مدرنی برای مصرف کمتر برق لامپها هست، مشکل رو حل کنید و صرفهجویی رو عمومی.
بعضی موارد دیگه هم هست که سعی میکنم رعایت کنم مثلاً دستمالکاغذی، مواد شوینده (دترجنت) و خوشبوکنندهها که مصرفش، آثار محیطزیستی داره.
هرچی یادم بیاد، به مرور به این پیام اضافه میکنم؛
عادتهای آشپزی: اندازه ظرف با غذا و شعله گاز بخونه، ظرف کوچیک و شعله بزرگ = هدر رفت انرژی
یا آب زیادی به غذا نبدیم که بعد کلی گاز هدر بره، برای تبخیرش.
یا موقع آشپزی دقت کنیم ظرف کمتری کثیف بشه، یا از بعضی ظرفای غذایی در سفره استفاده کنیم، اولی رو من ضعیفم و دومی رو مادرم قوی.
ممکنه به چینش مواد غذایی ربط داشته باشه؟ مثلن یه طور خاصی بچینیم که چیزی از چشممون دور نیفته.
من تخممرغ رو فقط توی بستهبندی پلاستیکی و کاغذی دیدم! چطوری بستهبندی کنن که کمترین هزینه رو داشته باشه؟ مثلن مثل کیسهی خرید از این جاتخممرغیهای پلاستیکی همراهمون داشته باشیم.
این خیلی مسئلهی وحشتناکیه. اثری که استفاده از نیترات تو مواد شوینده روی کیفیت آب رودخونهها و دریاچهها داشت باعث شد کانادا و اروپا استفاده از نیترات رو توی موادشوینده ممنوع کنن. چند وقت پیش همهی مواد شویندهی خونه رو بررسی کردم، هیچکدوم نیترات نداشتن (نمیدونم ایران هم ممنوع کرده یا چون این مواد اصولن تحت لیسانس تولید میشن نیترات ندارن). اما فسفات داشتن که اون هم به اکوسیستم آسیب میزنه.
داشتم فکر میکردم چطوری به جای پاککنندهها از مواد خونگی استفاده کنیم؟ مثلن سرکه یا جوششیرین خیلی پاک کنندگیشون بالاست. چطوری شیشهپاککن خونگی بسازیم؟ چطور پاککنندهی شیرآلات خونگی بسازیم؟ چطور پاککنندهی چوب خونگی بسازیم؟ چطور خوشبوکنندهی هوای خونگی بسازیم؟
خیلی ساده، نخود که پخت، برنج، غلیظ که شد، کشک یا ماست، موقع خوردن نعنا داغ، همین (برای بعضی از اعضای خانواده که از آش با سبزی فراوان ایراد میگیرن یا گوشت تو غذاهاشون رو نمیپسندن خوبه ).
یه نمونه مشابه میشه آش دوغ اردبیل که رقیقه و گشنیز تازه و سیر ریزشده موقعی که پخت، بهش اضافه میکنن.
من مصرف انرژی وسایل الکتریکیام را محاسبه کردم (اینجا). به نظر میرسد که کوتاه کردن زمان پخت و پز و تنظیم دمای مناسب برای یخچال خیلی کمک میکند.
برای صرفهجویی مواد غذایی، میتوانیم هر روز در برگشت به خانه خرید کنیم و فقط چیزهایی که نیاز داریم را بخریم. در این صورت دور ریز مواد خوراکی کمتر میشود.
برای خرید بهتر است همیشه یک کیسه پارچهای همراهمان داشته باشیم تا پلاستیک کمتری مصرف کنیم.
یه چیزی که امروز یادم اومد اینه که دونه دونه شستن ظرفها خیلی بیشتر آب مصرف میکنه. چون اگه ماشین ظرفشویی ندارید، وقتی اونا رو جمع میکنید برای شستن، موقع آبکشی میشه آب اونایی رو که در حال آب کشی هستن روی اونایی که کفی هستند ریخت، اینجوری وقتی نوبت آبکشیشون برسه کفشون رفته.
صرفه جویی درست مصرف کردن است و گاهی مصرف دوباره
در بحث شوینده ها وآب و برق فقط وقتی ماشین لباسشویی و ظرفشویی رو روشن میکنم که کاملا پر شده باشد
استفاده از لامپهای کم مصرف و خاموش کردن برق اضافی هم که فراموش نمیشه
در زمستان درزگیر در و پنجره و استفاده از پرده های ضخیمتر تا حد زیادی از هدررفت گرما جلوگیری میکند
استفاده از آب شستشوی میوه و سبزی برای آبیاری گلها و درختها
یه کاری که دخترم انجام داد و بنظرم خیلی خوبه
استفاده از پشت فاکتورها و قراردادهای بلااستفاده ی همسرم به عنوان چرک نویس و اینکه به جای برگه ی a4 برای داخل کتاب برگه های سررسید سالهای قبل رو چسبونده و روی همون سوالها رو مینویسه و خیلی مثالهای مشابه