آیا سلولهای نواحی مختلف مغز، تخصص متفاوتی دارن؟

آیا واقعا سلول‌های نواحی مختلف مغز تخصص متفاوت دارند؟ اگر بله چی باعث میشه سلول‌های یک ناحیه در یک زمینه تخصصی بشوند؟
آیا این فرآیند شبیه همون فرآیندی هست که باعث میشه برخی سلول‌های جنین تبدیل به قلب بشوند و برخی مغز؟
این فرآیند چقدر از نویز و عوامل خارجی تاثیرپذیره؟

9 پسندیده

نکته مهم اینکه حرفهایی که اینجا میزنم براساس اطلاعاتی هست که من دارم و اطلاعات موجود. علوم اعصاب و شناختی به شکل وسیعی همیشه در حال تحوله و ممکنه بخش زیادی از این حرفها در آینده چندان دقیق نباشن.

به طور عمومی نواحی مختلف به شکل تنها یا همراه با هم در بعضی فعالیتهای شناختی دخیل میشن و به نظر میاد که رابطه‌ای بین نواحی مغز با فعالیتهای مربوطه باشه، هرچند این نکته هم مهمه که برای افراد مختلف این رابطه یکسان نیست و بیشتر یک همبستگی تقریبی بین فعال بودن نواحی و فعالیت در حال اجراست.

ولی با قطعیت بیشتری میشه گفت که ساختارهای نورونی تفاوت مشهودی در نقاط مختلف ندارن. البته بعضی تفاوتها در نوع انتقال دهنده نورونی و ساختار فیزیکی سیناپسی دیده میشه (مثلا سیناپسهای ملینی برای ارتباط بلند الزامیه یا نوع خاصی از انتقال دهنده عصبی در بعضی نواحی بیشتر دیده میشه) ولی به نظر نمیاد که این تفاوتها رو بشه با تفاوت بین سلولهای قلب و مغز مقایسه کرد.

نکته مهم دیگه بخشی بسیار مهم در علوم اعصاب وجود داره که من اطلاع زیادی از اون ندارم و این بخش به سرعت جایگاه خوبی در مدلسازی و تفسیر داده‌ها پیدا کرده: نوروژنتیک. برخلاف فرضیات علوم اعصاب محاسباتی سنتی که صرفا بر یادگیری سیناپسی تاکید میکنه، این بخش به ژنتیک اهمیت بالایی میده و ممکنه واقعا تفاوتهای بین نواحی از نظر ساختار و عملکرد به همین برگرده. اگر این دیدگاه رو در نظر بگیریم (همانطور که گفتم تخصصی در این مورد ندارم و صرفا یک حدس هست)، اون موقع جواب سئوال شما مثبت هست و این تفاوت با تفاوت سلولهای ارگانهای مختلف، هم ریشه هست.

2 پسندیده