چه سوال خوب و فانتزیای پاسخ ساده و بدون سواد بیولوژیش اینه که خون برای پشه غذاس و وارد معده-رودهش (اگه همچین چیزی داشته باشه!) میشه و نه رگهاش. دقیقا مثل ما که گوشت جانورهای مختلف رو بدون نگرانی از گروه خونیشون میخوریم.
راجع به نحوه تشخیص گروه خونی توسط پشهها، فکر کنم از طریق قدرت بویایی میتونن گروه خونیهای متفاوت رو تشخیص بدن. گروه خونیهای متفاوت، بوهای متفاوتی داره.
ولی خب سوال پاسخ بیولوژی و فیزیولوژی هم باید داشته باشه، اینکه اصلا چه جانورهایی گروه خونی دارن و چرا؟
گروه خونی بر اساس پروتئینهای سطح گلبولهای قرمز تعیین میشه (ولی این به این معنی نیست که وقتی آزمایش خون میدین با میکروسکوپ الکترونی این پروتئینها رو نگاه میکنن، از تکنیکهای دیگه مثل تست انعقاد استفاده میشه). اگه به اندازهی کافی به یه سلول نزدیک بشین میبینید که سطحش صاف نیست و کللی پرتئین و چیزای دیگه بهش چسبیده. یه گروه از این پروتئینا گروههای خونی رو تعیین میکنن.
با این حساب آیا ممکنه بقیهی موجودات هم گروه خونی داشته باشن؟
بله، هر موجودی (اصولن جانوران) که تو خونش گلبول حملکنندهی اکسیژن داشته باشه میتونه گروههای خونی متفاوت داشته باشه. چون این پروتئینها اصولن اول برای همهی اعضای اون گونه مشابه بودن، بعد یک یا چند فرد دچار جهش توی توالی ژنی شدن و بقیهی انواع گروهها رو به وجود آوردن (کاملن تصادفی و شانسی، چون مشکلی ایجاد نمیکردن یا حتا گاهی مفید بودن باقی موندن). مثلن برای انسان حدس میزنن انواع O یا گروه A قدیمیتره، و میدونن گروه B خیلی اخیرتر توی انسان به وجود اومده.
حالا آیا پشهها هم گروه خونی (یا همون تفاوت در پروتئینهای سطحی ِ گلبولهای قرمزشون) دارن؟
خیر! چون پشهها اصلن گلبول قرمز (یا حمل کنندهی اکسیژن) ندارن! به خون حشرات همولنف میگن که کارش انتقال مواد غذاییه و از دستگاه تنفسیشون جداست (ولی مهرهدارا و بعضی بیمهرهها از خون برای انتقال پیامرسانها مثل هورمون و غیره، مواد غذایی، اکسیژن و چیزای دیگه استفاده میکنن). سیستم تنفسی حشرات نایی ه که مستقیم تقریبن همهی سلولها رو در معرض هوا قرار میده. عکسش این پایینه :
بر فرض هم که گروه خونی داشتن دستگاه گوارش از دستگاه گردش خون جداست. مثل این میمونه که ما خون بخوریم! من که گروه خونی A دارم اگه خون ِ کسی که Bه رو بخورم چیزی نمیشه. چون میره توی دستگاه گوارشم. در واقع همین الان هم داریم چنین کاری رو میکنیم. مثلن وقتی جیگر میخوریم و مرکز جیگر خوب نمیپزه مقداری خون گوسفند میخوریم که خب مشکلی ایجاد نمیکنه. البته اینم بگم که خون گوسفند زمین تا آسمون با خون ما فرق داره! لام خونی پستاندارای مختلف رو گوگل کنید.
فکر میکنم جواب بقیه سوالا رو هم بشه از همین متن استخراج کرد!: )