چه مقدار از کاغذ مصرفی، در صنعت چاپ کتاب استفاده میشه؟ اگر کتاب ها الکترونیک شن، چه مقدار در مصرف جنگل ها صرفه جویی میشه؟ تکلیف نمایشگاه کتاب چی میشه (آیا فقط میرم اونجا واسه خرید؟)؟ آیا خطری برای نویسندگان حرفه ای خواهد داشت؟
چرا حسی که از خوندن و ورق زدن کتابهای کاغذی بهم دست میده با خوندن کتابهای دیجیتال حاصل نمیشه؟ چرا وقتی مقاله ای رو پرینت میگیرم تمرکز خوندنم بیشتره روش؟
من از اپلیکیشن moon reader برای هایلایت کردن و علامت گذاری تو صفحه استفاده میکنم و از مقاله خلاصه برداری میکنم کم کم عادت کردم . فکر میکنم تمرکز داشتن به چیزی، ارتباط مستقیمی به عادت داشتن داره. مثل عادت داشتن به مطالعه در اتاق خاصی یا هرچی…
با تجربه ۲ساله ای که از کار کردن با کتابخوان آمازون دارم-همین دستگاه بالا-میتونم بگم که کتاب خواندن با کتابخوان ها بسیار لذت بخش و راحت است. البته جابجا کردن صفحات برای کتابهایی که ارجاع به رابطه ای در چند صفحه جلو یا عقب تر میکنند به سرعت کتاب نیست. در مورد اینکه اگر کتاب ها الکترونیکی شوند چه مشکلی پیش میاد باید گفت مدتی هست که این طرح داره در خیلی جاها استفاده میشه حتی سایت آمازون نسخه الکترونیکی کتاب رو با تخفیف های تا ۹۰ در صد میفروشه و کتابخانه های عمومی هستند که کتاب الکترونیکی اجاره میدهند. (مدت استفاده دارند و برای پرینت محدودیت می گذارند)
خلاصه این که باید به این سمت حرکت کرد. واسه زمین هم خوبه…
من هم لذتی که از خوندن بعضی کتاب قدیمیا میبرم خیلی بیشتر از لذتی هست که از خوندن کتاب جدیدا (چاپ جدید) میبرم. و معمولا وقتی قراره پشت کامپیوتر چیزی بخونم ازش فرار میکنم.
یه دلیلش شاید بویی هست که کتاب کاغذی میده! شاید بد نباشه به ایبوک ریدر ها کمی بو هم اضافه بشه
یه دلیل دیگه ش هم حتما عادته، بعضی از کتاب های چاپ جدید صرفا سایز نوشته و یا ابعاد صفحه رو دستکاری کردن و انگار کل تجربه ی کتاب خوندن رو تغییر دادن با این کار و لذت خوندن رو کم کردن.
حالا واقعا ایبوک ریدر برا زمین خوبه؟ یعنی تنها راه کم کردن حجم درخت مصرفی تو تولید کتاب، کتاب الکترونیکه؟
و یه بدی دیگه هم که ممکنه داشته باشه اینه که ابزار دیجیتال خیلی زود به روز میشن و جایگزین! مثلا دیسکت طول عمرش چقد بود؟ یا سی دی؟ ممکنه بعضی از کتاب های دیجیتالی که تهیه کردیم در اثر این طول عمر کوتاه از بین برن، مشابه همون آهنگ هایی که رو سی دی ذخیره کردیم و الان دیگه نمیتونیم گوش بدیم چون ابزارهامون دیگه سی دی خوان ندارن.
مربوط به موضوع هزینه های تولید محصولات زباله ی موقتی مثل نوار و سی دی.
خب کاغذ خوش دست تر هست. شاید از کودکی باید بچه ها یاد بگیرن که از این ابزار استفاده کنن. بالاخره طبیعت تا جایی کشش نابودی جنگل ها رو داره. در مورد نمایشگاه کتاب هم : چه بهتر که مکانی باشه برای دید و بازدید اهل کتاب و نویسنده ها و گفتگو . به نظرم می شه با ایده های مختلف حتی تو نمایشگاه کتاب، کتاب الکترونیکی هم خرید. الان این امکان هست؟
این مشکل بزرگیه. شاید در اینده سعی بشه کتابهای الکترونیکی هر چه بیشتر شبیه کتابهای معمولی بشن. مثلا اگه توی یه جلد باشن به نظرم توی دست گرفتنشون راحتتره!
من فکر کنم اگه روی الکترونیکی کردن روزنامه ها تمرکز بشه صرفه جوئی بیشتری میشه. تحمل روزنامه الکترونیکی راحتتره تا کتاب که طولانیتر باهاش سروکار داریم.
در مورد کپی رایت الکترونیکی همین چن وقته پیش بود که جنجال پیش اومد و خیلی از سایتها رو بستن یا محدود کردن. الان به نسبت سختتر قانون کپی رایت رو اعمال میکنن هرچند اجراش خیلی درگیریهائی رو پیش اورده.
به نظر من ایراداتی که بیشتر به نشر الکترونیکی گرفته میشود مثل عدم انتقال حس کاغذ یا کمبود تمرکز بیشتر به نوع وسیلهای که برای مطالعه استفاده میشه مربوطه. من هم خودم اینطوری فکر میکردم تا کیندل آمازون را گرفتم وقتی کاری جز کتابخوانی نمیشود با آن کرد و نور پس زمینه نداره پس از مدتی همان حس کاغذ را به من منتقل میکنه و تمرکز کافی دارم اما وقتی با موبایل، تبلت یا لپتاپ میخوانم مشکل درک و تمرکز دارم.
به نظرم این نکته خیلی مهمی برای افزایش تمرکز است. با موبایل و تبلت هزار کار دیگر هم میشود کرد. مدام برای شما پیام میاد و … و ذهن شما درگیر خیلی مسایل هست. کتابخوان از این جهت خیلی خوبه.
کتاب الکترونیک رو نمیدونم اما کتاب صوتی رو… فکر میکنم واقعا جای کتابهای کاغذی رو خواهد گرفت
خیر به نظر نمیاد تا افق دورنمایی از تمدن بشری چیزی جای کتاب کاغذی رو بگیره چون کتاب کم هزینه ترین شکل خودش رو الان داره. مثل چرخ! دیگه نمیشه کاری کرد که چرخ به چیز بهتری و سهولتتری تبدیل بشه. کتاب هم از این حالت فعلیش کم هزینه تر نمیشه.
کتاب الکترونیکی یا صوتی نیاز به یک دستگاه الکترونیکی یا صوتی داره. پس کلی قطعه لازمه تولید بشه. مسلما اون دستگاه به برق نیاز داره تا شارژ بشه پس برای کتاب الکترونیکی به نیروگاههای برق نیاز داریم! و اینها کمترین هزینههای کتاب های صوتی و الکترونیکیه.
پس فعلا و تا افقی بسیار طولانی در آینده، کم هزینهتر و راحتتر از کتاب کاغذی، شکل و فرمی نداریم. پس کتاب کاغذی به این زودیها از تولیدات بشر خارج نمیشه.