در این صفحه شمارش سریع تا سه تا، مد نظر است. در کلاس روی کارت هایی اشکال مختلف هندسی را چسباندم و از آنها خواستم به محض دیدن کارت سریع بگویند چند تااست. بچه ها خیلی خوب یاد دارند و می توانند.
قسمت بعدی این صفحه ادامه دادن الگو هاست. با توجه به تمرینات قبل خوب عمل کردند، تعدادی که اشکال داشتند را با مقوا نمونه ی الگو را ساختم و از آنها خواستم ادامه دهند. با کمک آنها توانستند الگو را کامل کنند. همین کار را در منزل هم می توان انجام داد و تمرین کرد.
برخی دانش آموزان کلامی، برخی دست ورز، و برخی تصویری هستند. به این معنا که هر کدام از یک مسیر بهتر می آموزند. سعی کنید دانش آموز و یا فرزندتان را بشناسید.
ورزش
آموزش مهارت دویدن
برخی دانش آموزان هنگام دویدن پاهای خود را بیش از حد به طرفین پرتاب می کنند و یا دست ها ثابت و بدون حرکت در کنار بدن قرار می گیرد.
لازم است موارد بالا در هنگام تمرینات اصلاح شود. بازی جیرجیرک ها:
به این صورت که چند نفر (3-4 نفر) نقش شکارچی جیرجیرک ها را بازی می کنند و به دنبال جیرجیرک ها می دوند. هر گاه شکارچی توانست هر کدام از افراد را لمس کند، آن فرد باید روی زمین دراز کشیده و و با تکان دادن دست و پا، ادای یک جیرجیرک زخمی را در آورد.
در اینجا اگر فردی به جیرجیرک زخمی دست بزند، او خوب می شود و می تواند دوباره بازی را ادامه دهد.
بعد از چند دقیقه بازی، شکارچی ها را تغییر می دهیم. دقت کنید در این بازی ابتدا محدوده ی زمین را برای بچه ها مشخص کنید.
علوم: زیر آب یا روی آب؟
برخی وسایل کوچک مثل چوب کبریت و مداد، پاک کن، کلید، پلاستیک را روی میز گذاشتم و از آنها خواستم پیش بینی کنند اگر هر کدام از این را در ظرف آب بیاندازیم، چه اتفاقی می افتد؟ هر کدام در مورد هر شیء نظراتشان را بیان کردند، سپس آزمایش را انجام دادیم.
پیش بینی اکثریت درست از آب در آمد. کلاس شاد و خوبی بود و از اینکه توانسته بودند درست حدس بزنند لذت بردند.
در این نگاره، دانش آموز با قوانین کلاس، نقش معلم در آموزش، رعایت ادب و احترام آشنا می شود.
همینطور در بخش ببین و بگو یاد میگیرد برای خارج شدن از کلاس، روی نیمکت خود اجازه بگیرد و دوباره برای ورود به کلاس و نشستن سرجای خودش، اجازه میگیرد. همینطور تلفظ واژه هایی مثل میز، مداد و …
هنگام تلفظ این واژه ها توجه دانش آموز را به صدای اول و آخر کلمات جلب می کنیم. صدای اول را با تاکید بیشتری تلفظ می کنیم و یا اگر صدا امتدادپذیر است میکشیم. دقت کنید در واژه هایی مثل میز اگر از دانش آموز صدای اول را بپرسیم میگوید: می. در واژه هایی مثل مادر هم می گوید: ما. لازم است این موارد اصلاح شود:م.
در کلاس، پس از آموزش این قسمت، زنگ تفریح من در کلاس نشسته بودم و تکالیف دانش آموزان را بررسی می کردم. وقتی زنگ کلاس خورد، صدایی توجه ام را جلب کرد، انگار چندین نفر دارند روی میز می کوبند.
سر برگرداندم، بچه ها جلوی در ایستاده بودند و همه با هم در میزدند تا برای وارد شدن به کلاس اجازه بگیرند.
تعدادی که همینطور وارد کلاس شده بودند، برخاستند و دوباره در زدند و وارد شدند.
والدین عزیز می توانند واژه های زیادی را در خانه برای شناخت صدای اول و آخر با فرزندشان تمرین کنند.
ریاضی، صفحه ی 11و 12
در این صفحه شمارش سریع و مفاهیم چپ و راست را تمرین می کنیم.
این صفحه، به مفهوم ترکیبی عدد اشاره دارد. به این معنی که 3یعنی 2+1 و یا 4 را می توان به صورت 3+1 هم نشان داد. و یا 3 را می توان به صورت 1-4 نمایش داد.
البته این کار را فقط با انگشتان تمرین می کنند. آنها هنوز نمی توانند اعداد را بنویسند و یا بخوانند.
والدین عزیز هم می توانند مشابه این تمرین ها را در خانه انجام دهند.
چون آخر هفته کلاسم خیلی کثیف شده بود، اول از همه اخطار دادم که امروز حواستون باشه؛ همونطور که الان کلاسمون تمیزه، تا آخر وقت امروز باید تمیز بمونه!
قرآن، همخوانی سوره ها
ما فعلا تا برگزاری جشن قرآن، عملا قرآن نداریم. اما چند سوره ی کوچک را با هم تمرین می کنیم تا روز جشن بتونیم یک یا دو سوره را همخوانی کنیم.
ریاضی
تکمیل صفحه ی رنگ آمیزی و جدول سودوکو
این بار جدول سودوکو را با اشکال هندسی پر کردیم. بچه ها پیشرفت خوبی داشتند و یا جدول اشکال هندسی ساده تر از رنگ ها بود، نمی دانم.
بهتر است رنگ آمیزی را شطرنجی را خانه به خانه انجام دهند تا عضلات دست در انجام حرکات ظریف مهارت پیدا کنند. در عین حال اگر خواستند ستون ها و یا ردیف ها را با هم رنگ کنند، مشکلی نیست.
جدول سودوکو را می توانید در خانه روی وایت برد با انواع اشکال مثل میوه ها و یا رنگ ها به شکل یک بازی تمرین کنید.
فارسی، نگاره 6
هدف از این نگاره، آشنایی با بوستان و قسمت های مختلف آن، آشنایی با تابلو ها، رعایت نوبت در استفاده از وسایل بازی است.
همینطور تلفظ کلید واژه های تاب، بادکنک، چای و …
والدین عزیز، وقتی کودکان خود را به پارک میبرید، آنها را با تابلو های و هشدارهای آن آشنا کنید. از آنها بخواهید در بازی ها نوبت را رعایت کنند و رعایت بهداشت و استفاده درست از وسایل را به آنها آموزش دهید.
هنر، رنگ آمیزی
در رنگ آمیزی تعداد خیلی کمی از بچه ها رنگ ها را مطابق آنچه در واقعیت میبینیم انتخاب کرده بودند. بعضی از آنها درخت را بنفش و یا هر بخش از تنه ی درخت را یک رنگ زده بودند. در واقع تنه ی درخت مثل یک رنگین کمان شده بود. خال های دایناسور هر کدام یک رنگ بود و یا خودشان روی بدن آنها ترکیبی از رنگ ها را بوجود آورده بودند.
امروز کمی زودتر به مدرسه رفتم، تا نمازخانه را برای نمایش فیلم آماده کنم. (دیتا کلاسم درست نیست )
علوم
در واقع ان صفحه باید قبل از این تدریس میشد، اما به خاطر اینکه این مبحث خیلی برای دانش آموزان ساده است، در روز نمایش فیلم انجام دادم.
دانش آموزان با دقت برش ها را تماشا می کنند و آنچه دیده اند را بیان می کنند.جمع بندی گفته های دانش آموزان به این صورت است: گوجه دانه، گوشت و پوست دارد، قرمز رنگ است. پوست اش شبیه پوست سیب است. رنگ اش شبیه آلبالو است. گرد است.
بعد از اینکه با دقت تماشا کردند، نوش جان می کنند.
تماشای فیلم فندق در 15 دقیقه ی آخر کلاس انجام شد.
هنگام خوردن میوه ها در منزل، توجه دانش آموز را به برش آن جلب کنید. از او بخواهید بیان کند چه میبیند. بیان مشاهدات خیلی مهم است. یک نقاشی ساده از آنچه دیده است بکشد. ریاضی
در این صفحه همچنان مفهوم ترکیبی عدد را تمرین می کنیم. علاوه بر این دانش آموزان که در صفحه ی قبل در کار با صفحه ی شطرنجی مهارت پیدا کردند، دو الگو را در این زمینه، ادامه میدهند.
برای تمرین بیشتر می توان در دفتر شطرنجی تمریناتی را انجام داد: یک ستون را رنگ آبی کن. یک ردیف را قرمز کن.
و یا می توانید یک الگو را کشیده و از او بخواهید ادامه دهد.
فارسی
ببین و بگو نگاره 6 و کتابخوانی: کتاب آقا رنگی و گربه ی ناقلا از آقای فرهاد حسن زاده
ورزش
آمادگی جسمانی تعادل
تمریناتی مثل حرکت فرشته، لی لی کردن و روی خط راه رفتن
هدف از این نکاره آشنایی با زندگی روستایی، مشاغل روستا، حیواناتی که در روستا وجود دارد و روحیه همکاری و همیاری که در یک حانواده ی روستایی وجود دارد، است.
دانش آموزان با این نگاره خیلی خوب آشنا بودند، بعضی از آنها می گفتند، پدربزرگ من و یا برادرم تراکتور داردو با کاربرد آن آشنا بودند.
در نگارش اما دانش آموزان نوشتن “و” و “ل” برایشان دشوار بود و نیاز به تمرین بیشتری داشتند.
ریاضی، تم 3
هدف از این نگاره، آشنایی با مهارت هایی مثل آداب سوار شدن در ماشین ، پیاده شدن از ماشین و آداب عبور از خیابان است.
سوالاتی که از این تصویر می توان از دانش آموزان پرسید:
تعداد سرنشین های ماشین، نام اشکال هندسی روی ماشین، الگوهای موجود در تصویر.
همین طور تعداد پنجره های اتوبوس در هر ردیف و ستون را می توان پرسید. درباره ی تعداد افرادی که در خیابان هستند نیز می توان سوالاتی را طرح کرد.
_ در این تمرین، دانش اموز باید با مفاهیمی مثل کشاورز، کمک کردن به پدر و مادر و نماز خواندن آشنا شود.
قبل از اینکه به تصاویر بپردازم از آنها خواستم به تصاویر نگاه کنند و یک داستان کوتاه تعریف کنند. در اینجا باید دقت کرد دانش آموز تصاویر را از راست به چپ و از بالا به پایین بخواند.
یکی دو نفر خیلی خوب تعریف کردند، یکی از آنها اینگونه گفت: مرده داره علف ها رو می کنه، بعد سرش گیج شده، اینجا داره نماز میخونه، اینجا هم صبحونه می خوره!
_ تمرین شعر ها و همخوانی
نگارش فارسی
تمرینات نگاره ی 7
ریاضی
در دو جلسه قبل متوجه شدم در مفاهیم قبل و بعد نیاز به تمرین دارند…
چند نفر از دانش آموزان را جلوی کلاس آورده و از آنها خواستم به ستون بایستند. سپس تمرین های زیر را انجام دادم:
_ امیرعلی بعد فواد بایست.
_ امیرحسین قبل امیرارسلان بایست.
و مثال هایی از این قبیل را با هم تمرین کردیم، در این زمان یکی از دانش آموزان گفت: بعد یعنی جلو و قبل یعنی عقب!
بعد از آن به هر دانش آموز 5 عدد چینه دادم. از آنها خواستم به تعدادی که می گویم چینه ها را روی پنجره های اتوبوس صفحه ی تم بچینند.
مثلا: دو تا چینه بزار، یک چینه ی دیگ هم بزار. حالا چند تا داری؟
3تا چینه بزار، دو تای دیگ هم بزار. حالا چند تا چینه داری؟
دقت کنید مجموع عددهایی که تمرین می کنید نباید از پنج بیشتر باشد. در این کتاب مبنای آموزش اعداد، پنج در نظر گرفته شده است.
در نهایت دانش آموزان تمرین کتاب را انجام میدهند.
در این نگاره دانش آموز با باغ وحش آشنا می شود. آشنایی با انواع حیوانات، حیوانات وحشی، نکات ایمنی در باغ وحش، تقویت علاقه نسبت به حیوانات از اهداف این درس است.
از یک عروسک کاغذی خرگوش و زرافه، به عنوان یک حیوان که در باغ وحش زندگی می کند، برای ایجاد انگیزه استفاده کردم.
این طرح ها را پس از رنگ امیزی برش زده و به شکل تصویری که در گوشه ی سمت راست طرح خرگوش میبینید، تا بزنید.
این کار خیلی بچه ها را هیجان زده و خوشحال کرد.
گفتگوی این چنینی را از زبان زرافه انجام شد:
سلام بچه ها! خوشحالم که من رو به کلاس تون دعوت کردین. من در باغ وحش زندگی می کنم، تا به حال بچه های زیادی به باغ وحش اومدن و از من سر زدن.
اسم شما چیه؟ شما هم تا به حال به باغ وحش اومدین؟
بچه ها شما منو میشناسید؟ اسم منو کی می دونه؟
ریاضی
در این صفحه، تمرین انتقال اعداد از یک دست به دست دیگر را انجام میدهیم. قرار نیست این دو عدد را با هم جمع کنیم و چنین اصطلاحی را به کار نمی بریم. دانش آموز هر دو عدد را با انگشتان نمایش می دهند، سپس به ازای هر انگشتی که از یک دست می بندند، از دست دیگر باز می کنند. در نهایت عدد حاصله را بیان می کنند.
اکثر دانش آموزان به راحتی این کار را انجام می دهند.
من اینطور گفتم: دو تا همسایه داریم، این دو نفر می خوان برن خونه ی این سه نفر مهمونی، خب حالا ببینید، یکی یکی میرن! یکی بسته، یکی باز. یکی بسته، یکی باز.
الگو را ادامه میدهند.
نگارش فارسی
تمرینات نگاره ی 8: در نوشتن دانش آموز، دقت کنید حتما در جهت درست بنویسد. گاهی اوقات دانش آموز کتاب را نوشته و به شما نشان می دهد و میبینید چقدر خوب و مرتب نوشته ، اما وقتی از او می خواهید بنوسید، چونان لقمه را دور دهان می چرخاند که … !
حتما در جهت فلش ها بنویسد.
قرآن
آموزش سوره ی عصر: به نوار چند بار گوش می دهند و سپس تکرار می کند.
در خانه زمزمه کنید و از او بخواهید همراه شما تکرار کند. می توانید فایل صوتی سوره را دانلود کنید و از او بخواهید گوش کرده و تکرار کند، تا حفظ شود.
ریاضی
به هر دانش آموز یک بسته چوب کبریت، یک برگه آچار و یک چسب داده و از آنها خواستم از بسته ی خود، پنج عدد چوب جدا کنند. هر کس با این پنج عدد یک شکل بسازد و با چسب روی کاغذ بچسباند.
کارهای مختلف را به دانش آموزان نشان دادم، تا هر کس نمایش مختلفی از اعداد را ببیند.
هر دانش آموز به گونه ای متفاوت کار را انجام داد.
یکی از کارهایی که برای من خیلی جالب بود:
فارسی و نگارش
انجام تمرینات نگاره: ببین و بگو
هنر
کاری که با چوب کبریت ها انجام شد را رنگ آمیزی کردند و طرح هایی را با نقاشی به آن اضافه کردند.
این صفحه هم مانند چند صفحه ی قبل می خواهد توجه دانش آموز را به نقش حواس در شناخت محیط جلب کند. اما با این تفاوت که اگر ما خوب به اطرافمان نگاه کنیم، با عث می شود پرسش هایی در ذهنمان ایجاد شود.
در این صفحه از آنها پرسیدم، با دیدن این ها دوست داری درباره ی چه چیزی بیشتر بدانی؟ دوست داری چه چیزی بدانی؟
پاسخ هایی که دانش آموزان دادند: درباره ی دندان های مورچه. درباره ی سنگ ها. درباره ی آب.
اما به پرسش دوم نتوانستند پاسخ بدهند.
در محیط های مختلف مثل طبیعت، جنگل، دریا… از آنها بخواهید با دقت به محیط اطراف شان توجه کنند. شما هم سعی کنید توجه آنها را به ساده ترین چیزها جلب کنید. مثلا از او بخواهید میوه را بو کند، لمس کند و بچشد. از او بخواهید برگ های سبزی را با دقت نگاه کند و لمس کند.
ریاضی
سودوکو: در صفحه قبل یک مربع سودوکو داشتیم که امروز آن را حل کردیم. در مقایسه با جدول قبلی، تعداد خانه های جدول بیشتر شده است و از 33 به 44 تغییر کرده است. در ضمن ، یک قانون به قانون های جدول اضافه می شود و آن اینکه علاوه بر سطر و ستون، در هر مربع هم باید چهار رنگ باشد و تکراری نباشد.
از دانش آموزانی که کمی در حل جدول مشکل داشتند، خواستم تنها مدادرنگی هایی را روی میز بگذارند که از آنها در جدول استفاده شده است. سپس رنگ هایی که در هر سطر آمده است را کنار بگذارند، رنگ باقی مانده پاسخ ماست.
مشابه این جدول را می توانید با اشیا مختلف مثلا پاکن، تراش، مداد و یا با چینه در خانه تمرین و بازی کنید.
فارسی
تصمیم داشتم این نگاره را در مسجد تدریس کنم که اجازه ندادند.
مفاهیمی که در این نگاره مدنظر است: آشنایی با قرآن، مسجد، وسایل موجود در مسجد مثل منبر، جامهری، جا کفشی، پرده و افرادی که در مسجد فعالیت می کنند مثل امام جماعت، موذن. همینطور نظم موجود در مسجد مثل صف ایستادن نمازگزاران از مفاهیمی که لازم است یادآوری شود.
یک بازدید از مسجد داشته باشید و نام بخش های مختلف آن را از فرزندتان بپرسید. یادآوری کنید علاوه بر برگزاری مراسمات مذهبی، مسجد محل رای گیری، مشورت کردن و شرکت در کلاس های اوقات فراغت هم هست.
نگارش فارسی: حل تمرینات نگاره ی 9
ورزش
هدف آمادگی جسمانی: استقامت قلبی عروقی
تلفیقی با ریاضی: تمرین مفاهیم چپ و راست
روبانی را دور مچ دست راست دانش آموز بسته و تمرینات نرمش را به این صورت انجام دادم:" روبان در دست راستم، روی مچ پام می زارم. روبان در دست راستم، روی کمرم میزارم " دانش آموزان تکرار کرده و بعد از انجام دادن آن تا 10 شماره می شمردند.
بعد از انجام نرمش بازی را انجام دادیم که اسمش را نمی دانم. شما می توانید اسمش را به من بگویید؟
به این صورت که همه در یک صف می ایستند. نگاه رو به جلو، دست ها پشت سر. من در پشت سر آنها حر کت کرده و یک شی کوچک مثل سنگ را در دست یک نفر قرار می دهم، به طوری که دیگران متوجه نشوند سنگ در دست چه کسی است.
به محض شنیدن صدای سوت، فرد مورد نظر باید بدود و تا خط روبرو که مشخص شده است برسد(دستش را به دیوار روبرو بزند). اما دو نفری که در کنار فرد قرار دارند نباید اجازه بدهند که او این کار را انجام بدهند. با حر کت وی، آنها هم دویده و قبل از رسیدن به دیوار باید او را بگیرند.
برخی دانش آموزان خیلی خوب انجام دادند، اما برخی حواسشان نبود باید حر کت کنند و دوستاشان را بگیرند.
دانش آموز بعد از بیان تعداد هر دسته که باید بدون شمارش و سریع باشد، 2 تا به آن اضافه می کند و حاصل را بیان می کند. در بیان عدد نباید دوباره از یک شروع کند، بلکه می تواند دوتا بعد از آن را بشمرد مثلا " سه تا هست دو تا بعدش میشه پنج و یا سه تا هست دو تا بعدشو میشمرم، چهار،پنج."
امروز متوجه شدم یکی از دانش آموزانم تعداد انگشتان دستش را نمی داند. وقتی از او پرسیدم چندتا انگشت داری، مات و مبهوت به انگشتاش نگاه کرد و با لهجه ی خودش گفت: به اندازه کلیکا شما! ( به انگشت میگن کلیک)
فارسی
انجام تمرینات نگاره ی 9 : نمایش وضو گرفتن و تمرینات ببین و بگو
هنگام وضو گرفتن از او بخواهید کنارتان بایستد و نگاه کند.
در این نگاره دانش آموز با مفهوم عید، سال نو، نوروز، آداب و رسوم نوروز و عیدی دادن و عیدی گرفتن، همینطور دید و بازدید آشنا می شود.
در کلاس درس، هیچ یک از دانش آموزان به آداب و رسوم عید نوروز مثل دید و بازدید و یا عیدی گرفتن نتوانستند اشاره کنند.
در مناسبت های مختلف، با فرزندتان در خصوص آداب و رسوم آن صحبت کنید. در هر مناسبت مثل عیدهای مذهبی برایش هدیه ای کوچک بدهید تا بداند که این روز متفاوت از روز دیگر است.
علاوه بر این از این نگاره، بخش کردن کلمات را یاد میگیرد. هر کلمه از یک یا چند بخش تشکیل می شود. در ابتدا از آنها خواستم به لب های من نگاه کنند، با هر بار باز و بسته شدن دهان، یک بخش تلفظ میشود، پس با دقت نگاه کنید و بگویید این کلمه چند بخش است؟
سپس کلمه ی آب را تلفظ کردم، همه گفتند یک بخش.
کلمه ی بعدی بابا، با کمی مکث بین هر بخش، به راحتی پاسخ دادند 2 بخش. دانش آموزان به راحتی این موضوع را یاد میگیرند. در صورتی از دست زدن استفاده کنید که دانش آموز در این امر مشکل داشته باشد، در غیر این صورت با یک مکث کوتاه بین هر قسمت، بخش کردن را انجام می دهد. سوال : باز و بسته شدن دهان در هر بخش را از یک استاد آموخته بودم، اما انجام نداده بودم جز کلمات ساده ای مثل آب، بابا. در کلمات دیگر دهان به طور کامل بسته نمی شود. آیا این موضوع درست است؟
ریاضی
به کوک چینه نمایش های مختلفی از اعداد را ساخته و خواستم حدس بزنند که این شکل چندتا است؟
سپس با جدا کردن چینه ها، حدس شان را آزمایش کردیم.
سپس روی تخته کلاس اشکال مختلفی چسبانده و همین سوال را پرسیدم. پس از آن به حل تمرین کتاب پرداختند.
ابتدا شکل ها را رنگ می کنند، در این حال من دور بعضی شکل ها را خط کشیده و از آنها پرسیدم چند تاست.
به کمک چینه ها شکل ها و نمایش های مختلفی از اعداد را تمرین کنید.
پرسش: چطور بدن سالمی داشته باشیم؟
همه به تاثیر خوراکی های مفید و انجامندادن حرکات آسیب زا اشاره کردند، اما کسی درباره ورزش سخنی نگفت.
نمایش های مختلفی درباره ورزش های مختلف از جمله طناب زنی، وزنه برداری، کشتی، فوتبال و والیبال و… در کلاس انجام شد.
شرکت در یک کلاس ورزشی به سلامت فرزندتان کمک می کند.
ورزش:
دانش آموزان در دو ستون ایستادند. مقابل هر ستون دو مانع قرار داده و توضیح دادم:" با صدای سوت، شروع به حرکت می کنید و به صورت مارپیچ از موانع عبور می کنید. در پایان آخر ستون می ایستید."
مدلی از حرکت را نمایش دادم. همه به جز دو نفر درست حر کت کردند، اما در دور دومی که بازی کردیم.
در اولین دور از بازی، بچه ها منتظر بودند تا من دستور حرکت بدهم.
مقدماتی که برای برگزاری انجام شد:
1.هماهنگی با یک قصه گو به عنوان مجری برنامه
2.تهیه مسواک به عنوان هدیه( هنگام خواندن قرآن دهان باید خوشبو باشد)
3. سفارش کیک
4. دانش آموزان جلد کتاب هایشان را تزئین کوچکی کرده و به کلاس تحویل داده بودند.
5.با توجه به نبود بودجه ،از هر دانش آموز مبلغ 5000تومن جمع آوری شده بود.
6.یکی از اولیا دانش آموزان برای پذیرایی شیربرنج آماده کرده بود.
7.خرید ظرف و قاشق و چنگال یکبارمصرف
8. روز قبل در دفتر بچه ها نوشته شده بود ساعت 9 به مدرسه بیایند (ما بتوانیم محیط را آماده کنیم، نمی دانم چرا در مدارس ما هیچ چیز نیست، هیچ پارچه و وسیله ای برای تزئین)
9. برای هر کتاب یک خط بر آماده شد.
10. آوردن 15 رحل قرآن از مسجد
با وجود هماهنگی ها با مدیر مدرسه، اطلاع نداشتیم که قرار است دکتر برای ویزیت تشریف بیاورند. بنابراین به خاطر ویزیت دکتر، برنامه با 20 دقیقه تاخیر شروع شد.
در این 20 دقیقه هر کلاس با معلم اش عکس گرفت.
مجری برنامه دو قصه برای بچه ها تعریف کرده و یک مسابقه ی قرآنی اجرا کردند. به این صورت که گفتند دست روی سر هر کسی میگذارم بره اونجا بایسته! از هر کلاس 5 نفر را انتخاب کردند. یک دایره ی کوچک ایستادند و یک گل دست گرفتند. قرار شد هر کس یک آیه از سوره ی توحید را می خواند و گل را به دوستش بدهد، هر جا دست زدند، گل دست هر کس موند باید بنشیند
مسابقه ی خوبی بود.
یکی از دانش آموزان هم یکی از قصه های قرآنی را برای ما تعریف کرد.
در پایان هم بعد از اینکه مجری درباره ی پاکی و تمیزی لباس و دهان و همینطور وضو گرفتن قبل از شروع خواندن قرآن صحبت کردند، مسواک ها را به عنوان هدیه به بچه ها داده و پذیرایی را انجام دادیم.
در شروع کارهای مختلف این ذکر را به فرزندتان یادآوری کنید تا ملکه ی ذهنش شود
ریاضی
در این صفحه دانش آموز می تواند یک کل را به اجزای سازنده اش تجزیه کند. باید بتواند آن را در مکان مورد نظر قرار دهد. همینطور این رابطه را بیان کند.
بازی که من برای این تمرین ترتیب دادم به این صورت بود:
یک جدول و دو تاس: یک تاس رنگی و یک تاس تشکیل شده از شش شکل هندسی.
با انداختن تاس ها، دانش آموز باید ترکیبی از شکل و رنگ را از اشکال زیر جدول یافته و در مکان مورد نظر قرار میداد. برای مثال یک چهارگوش زرد.
بعد از آن به حل تمرین کتاب پرداختیم.
والدین عزیز می توانند جدول های مختلف با اشکال مختلف را در خانه با فرزندشان تمرین کنند.
مثال:
تدریس صدای آ. ا
قبل از هر چیز براشون توضیح دادم که از این به بعد وارد شهرک الفبا میشیم و امروز قرار اولین صدا رو یادبگیریم و با سواد بشیم. امروز خیلی روز مهمیه. هر کسی گوش نکنه، یک کلاه گنده سرش رفته .
1.قصه گویی
با صدای آرام تری صحبت کردم تا توجه شون بیشتر جلب شده و سراپا گوش بشن. گفتم که میخواهم قصه ی کوتاهی براتون تعریف کنم ( داستانی که تعریف می کنیم باید از کلماتی تشکیل شده باشد که صدای آ دارند)…
یک روز آب تشنه اش بود. رفت لب رودخونه، اما … آ افتاد توی رودخونه و کلاه شو آب برد. اون طرف تر، یک ماهیگیر تورش رو به آب انداخته بود و می خواست ماهی بگیره که آ هم افتاد توی تور. ماهیگیر آ رو برد خونش. به پسرش داد. پسرش دید آ سرما می خوره، برد کنار آتش نشوند، دید گرسنه اس. براش آش درست کرد.
البته لازمه داستان ها ی مقدار با آب و تاب تعریف بشه. بعد از این بچه ها پرسیدن آ چیه؟
2.نوشتن روی تخته
گفتم الان آ خودشو به ما نشون بده. میخوایم ببینیم آ چه شکلیه. آ رو روی تخته نوشتم: به دست من نگاه کنید: آ اول. اما بعد از اینکه تو آب افتاد و کلاهش و آب برد این شکلی شد بچه ها ا غیر اول.
3.بررسی چند کلمه به کمک کارت های تصویری
چند کارت تصویری از کلماتی که صدای آ دارند رو به بچه ها نمایش دادم و شکل کلی کلمه را با هم نگاه کردیم.
کلماتی مثل آزاده، آتش، آب، دریا…
4. کتاب درسی
کتاب را باز کردیم و با هم به تصویر کتاب نگاه کردیم. کتاب یک تصویر بزرگ دارد که به تصویر مادر معروف است و چند تصویرک. از دانش آموزان خواستم هر کدام یک جمله درباره تصویر بگویند:
آزاده کنار دریا گل کاشته است و به آن آب می دهد.
5.نوشتن صدا کف دست دانش آموز
کف دست شان با خودکار این صداها را نوشتم. کف دست راست آ اول و کف دست چپ ا غیر اول.
ریاضی
رفتن به مهمانی
در این تم، هدف یادگیری آداب مهمانی رفتن است. در تصویر دو خانواده ی پنج نفره را میبینیم. سوالاتی که می توانید بپرسید:
چند نفر در حال بازی کردن اند؟
این خانم برای چند نفر چای میبرد؟ می تونید بگید برای چه کسانی؟
آیا بشقاب های روی میز برای پذیرایی کافی است؟ ( شمارش پنج تا پنج تا انجام شود)
درباره ی آنجه در کتابخانه می بینیم هم، تعداد ستون و ردیف ها سوالاتی می پرسیم: کدام قفسه خالی است؟ آدرس شو بگو
لوستر چه شکلیه؟ بسقاب ها چه شکلی اند؟ برای چند نفر روی میز نهاخوری بشقاب هست؟
اگر افرادی که روی زمین نشستن بخوان روی مبل ها بشینن، براشون جا هست؟
متن سوره را روی تخته نوشتم ( به علت نبود لوحه و خراب بودن دیتاپروژکشن ) برای روخوانی سوره از روش اشاره استفاده می کنیم. روش اشاره مهم ترین کار در آموزش روخوانی قرآن است.
روش اشاره به این صورت است که به معلم به کمک یک خط بر یا وسیله ای مشابه به حروف و حر کات اشاره می کند. این کار باعث بازشناسی حروف و صداها و همین طور بالا بردن دقت در صحیح خوانی می شود.
به دو صورت اشاره می کنیم: اشاره ی ثابت و اشاره ی متحرک
در اشاره ی ثابت دست ثابت است و هنگام خواندن بخش های دارای صداهای کوتاه _َ_ِ__ُ و تنوین ها خط بر روی حرکات قرار می گیرد و همزمان معلم آن بخش را خوانده و دانش آموزان هم خوانی می کنند.
در اشاره ی متحرک دست حرکت می کند و در دو مورد استفاده می شود : اشاره از حرف به سمت صداهای بلند آ او ای مثل نو، با
اشاره از سمت صدای َ به ساکن مثل اَم
اگر در منزل به همین شیوه تمرین شود، به روانخوانی دانش آموز کمک می کند. برای توضیحات بیشتر می توانید به کتاب قرآن دانش آموز مراجعه کنید.
فارسی
حل تمرینات صدای آ در کتاب نگارش : چون دانش آموزان هنگام نوشتن آ اول، کلاه آن را به ا خیلی نزدیک و یا بعضی ها خیلی دور می نوشتند، بعد از نوشتن صدای آ ا روی تخته، شعر زیر را خواندم:
آی بچه ها، آی بچه ها `
شکل صدای آ منم
آهای خبر، آهای خبر
دشمن تنبلا منم
به ما بگو، به ما بگو
اون چیه بالا سر تو
نشسته ساکت و خموش
اون کیه بالا سر تو
همدم تنهایی من
بود همین چتر قشنگ
اگر ز من جدا بشه
دلم برایش میشه تنگ
اگر بچسبه به سرم
من رو سرش داد می زنم
اگر ز من جدا بشه
دوباره فریاد می زنم
نکنه سرم بچسبی
ای یار با وفایم
نکنه زیاد دور بشی
تا نشنوی صدایم
جایش بگم براتون
قربون خنده هاتون
نه پایینه، نه بالا
هست این وسط وسط ها
همینطور با خمیر بازی صداها را ساختیم.
ریاضی
در این صفحه هدف آموزش لبه و گوشه و همینطور تمرین و آمادگی هم برای جمع است.
به هر دانش آموز چوب خط و خمیربازی داده و از آنها خواستم یک سه گوش بسازند.
-به لبه ی شکل تون دست بکشین، خب بچه ها میبینید وقتی به گوشه ها میرسیم جهت حرکت مون عوض میشه…
خب بچه ها این شکلی که ساختین چند تا از این چوب خط ها داره؟ چند تا لبه داره؟ چند تا گوشه داره؟
دانش اموزان از چوب خط هایی با رنگ های مختلف شکل ها را ساخته اند. سوالاتی مثل:
چند تا چوب خط آبیه؟ با انگشت نشون بده.
چند تا سبزه؟ با دست دیگ نشون بده.
خب حالا این 2 تا رو منتقل کن به اون دست. دو تا و یکی میشه؟ 3 تا
شکل های مختلفی از سه گوش، چهار گوش و پنج گوش رو با هم تمرین کردیم.
بعد از اون به کتاب مراجعه کرده و ضمن بررسی چندضلعی ها، الگو رو کامل کردند.
در خانه می توانید توجه فرزندتان را به وسایل خانه و نوع شکل آنها جلب کنید. خوب به اطراف نگاه کن، چه وسایلی چهارگوش اند؟
قاب عکس چند تا لبه داره؟ چند تا گوشه داره؟
می توانید با استفاده از چوب کبریت،از فرزندتان بخواهید شکل های مختلفی را بسازد.
کتاب نگارش: انجام تمرینات صدای آ ا تدریس نشانه ی ب:
به هر گروه یک پازل ساده از تصاویری دادم که در آن در آن کلمه ی ب دارد.
گروهی که حرف ب در اول یا وسط آن کلمه بود، تصویر را در سمت راست تخته و گروهی حرف ب در آخر کلمه در سمت چپ تخته چسباندند.
اسم کلمه را زیر تصویر آن نوشتم و حرف ب را با رنگ قرمز نوشتم.
از بچه ها خواستم با دقت به شکل ها نگاه کنند و بعد توضیح دادم که نشانه ی جدیدی که امروز می خواهیم یاد بگیریم، دو شکل دارد. وقتی که آخر میاد مثل آب میشه ب آخر. و وقتی آخر نمیاد یعنی اول میاد یا وسط میاد که میشه ﺑ غیرآخر.
و دو شکل ب را که قبلا آماده کرده بودم را از کمد بیرون آوردم و خواندم:
آی بچه ها، آی بچه ها
شکل صدای ب منم
آی بچه های باصفا
شکل صدای ب منم
ب ما نقطه داره
یک نقطه در پایین داره
ب ما نقطه داره
یک نقطه در پایین داره
بعد از آن، ترکیب ب و ا که قبلا آموخته بودند را با هم تمرین کردیم. شکل ب و ا را که با خمیربازی درست کرده بودم را کنار هم قرار دادم:
اما بچه ها این ب ما غمگین و تنها بودش، کی می خواد باهاش دوست بشه؟
همه بچه ها گفتند: من من
خب بچه ها ا میخواد باهاش دوست بشه. ب با ا دوست بشه چی میشه: با میشه.
کتاب را با هم بررسی کردیم.