انتقال آب به یک منطقه و ایجاد شرایط غیرطبیعی میتونه اثرات جانبی کوتاه مدت و بلندمدت زیادی داشته باشه. این اثرات از محیط زیست تا آب و هوای منطقه رو تحت تاثیر قرار میده و ممکنه شرایط کلی مناطق اطراف رو عوض کنه. پیشبینی و آماده بودن برای این اثرات، ابتدا نیاز داره به طور کامل در زمینه شناخت آنها مطالعه کنیم.
به نظرتون ایجاد یک دریاچه مصنوعی بزرگ چه اثراتی بر منطقه اطرافش داره؟ نمونهای در مورد این اثرها میتونید معرفی کنید؟
سدها رو میشه به عنوان نمونه ای از دریاچه های مصنوعی که حجم زیادی از آب رو نگهداری می کنند در نظر گرفت با هم اثراتی که ممکنه بر طبیعت، اب و هوا و در کل زیست بوم اون منطقه بگذاره بررسی می کنیم.
اولین چیز، عرصه زمینی هست که به اشغال این حجم از آب درمیاد. طبیعتا در این عرصه از زمین درختان و پوشش گیاهی زیادی هستند که به زیر آب میرن و از بین میرن. مثلا سدهایی که در مناطق جنگلی هیرکانی در کشور خودمون احداث شدن رو در نظر بگیرن که چه تعداد درخت ارزشمند رو از بین بردن. مورد دیگه طبیعتا از بین رفتن زیست بوم جانوری هست که در منطقه ای که زیر آب میره اتفاق می افته.
اتفاق دیگر مثلا در مورد سدها، از بین رفتن نظام طبیعی حرکت آب هست. یعنی خشک کردن عمدی رودخانه و نگه داشتن آب پشت سد.
موضوع دیگه حجم آسیب زای گاز متانی که از ماندن اون حجم از آب منتشر میشه هست. متان یکی از گازهای گلخانه ای هست که موجب گرمایش زمین می تونه بشه. طبق مطالعات چهار درصد گرمایش زمین بوسیله گاز متان سدها ایجاد میشه.
یکی دیگه از مضرات ایجاد یک دریاچه مصنوعی اون هم در حجم زیاد، می تونه ایجاد فشار بر لایههای زمین باشه. طبق تحقیقات در لایه های زمین زیر دریاچه های مصنوعی ایجاد شده از سدها فشار زیادی می تونه ایجاد بشه که باعث جابجایی صفحات و حتی ایجاد زلزله بشه.
موضوع مشخص دیگه، خود هدر رفت آب از سطح این دریاچههای مصنوعی هست که با توجه به بالا بودن سطح در روزهای گرم سال می تونه آب زیادی رو از دسترس خارج کنه.
این ها بخشی از مضرات ایجاد دریاچه مصنوعی در یک منطقه می تونه باشه که الان به ذهنم می رسه.