بعضی از دوستان که در بورس سابقهی خوبی دارن، میگفتن که بورس ایران زیاد از قوانین ریاضی پیروی نمیکنه و دستکاری و در ضمن تفکر جمعی[1] درش تعیین کننده س. این گزاره تا چه حد درسته؟
من رفیقی داشتم که ، سابقه خوبی تو بورس داشت ، بهش گفتم چطوریه میشه کاری کرد ؟ گفت باید گروه های مختلف و بشناسی یعنی فقط نرم افزار و این چیزا نیست ، بعضی از شرکت ها از دستی بورس و دست کاری می کنند تا یکسری ها سود کنند و یکسری ها ضرر.
در کل می گفت بورس دست افرادیه که شرایط طوری تنظیم می کنند که مثلا ارزون بخرند تا بعد گرون بفروشند.
بورس ایران بورس اوراق بهادار هست و بورس اوراق بهادار با بورس ارز یا بورس کالا خیلی تفاوت داره .
اصلی ترین تفاوت بورس اوراق بهادار ایران با بازار های بزرگ تر بورس ارز مثل فارکس یک طرفه بودن اونه . یعنی شما یه سهام رو به ریال میخری و بعد از یه مدت مجدد به ریال میفروشی و این یعنی شما روی روند صعودی فقط با خرید میتونی سود کنی و تو یه روند نزولی با فروش میتونی سود کنی ( یا برعکس بسته به شرایط ) . منتها تو بازاری مثل دلار به یورو شما در شرایط مناسب هم رو فروش سود داری هم رو خرید .
مورد دیگه ای که کار تو بورس ایران رو کمی سخت میکنه وجود صف خرید و فروش هست . یعنی معامله شما به طور آنی انجام نمیشه . تصور کنید قیمت یه سهم خوب شده و همه یک دفعه فروش میزنن تا سود کنن . در نتیجه تعداد زیادی فروش روی اون سهم انجام میگیره و این فروش ها تدریجی انجام میشه که نتیجه اون پایین اومدن ارزش سهم هست . حالا شما تصور کنید که شانس بدی داشته باشید و سفارش فروش شما تو صف فروش آخر باشه . در نتیجه تو پایین ترین قیمت سهمت به فروش میره و سود کمتری عایدت میشه
در کل این که بگیم نمیشه تکنیکال تحلیل انجام داد حرف غلطی هست . حتی رفتارای احساسی صاحبان سرمایه یا حتی یک خبر بد از قبل خودش رو میتونه توی نمودار نشون بده و این زیبایی تکنیکال هست .
با ترکیب بنیادی و فنی میشه به مطلوبیت رسید، اتفاقاً نوسانگیرها معمولاً روی بعضی الگوها سودهای خوبی میکنن ولی از اونجایی که بورس و اقتصاد ایران تابع دولت و مسائل سیاسیه، چندان روی بنیادی هم نمیشه حساب کرد. نمونهاش اینکه 80 درصد پرتفوی من روی فلزات اساسی بود و با تحریم ترامپ بهشدت ریخت.
در واقع این قضیه 2 طرفه هست . هم نمودار ها رفتار رو شکل میدن و هم احساسات بازار هستن که تو نمودار اثر میزان .
نمودار و تحلیل ها یه زبان مشترک هست بین معامله گر ها و در واقع معامله گر ها با خرید و فروش در الگو های مختلف تا حدودی بازار رو کنترل میکنن و روی روند ها تاثیر میزارن . منتها بخش عمده ای از تغییراتی که در نمودار وجود داره افراد مبتدی که احساسی خرید و فورش میکنن یا نهنگ ها ( سرمایه گذار ها با پول خیلی زیاد یا صاحبان اصلی سهام ) به وجود میاد و این جور تغییرات از کنترل معامله گر های تکنیکال خارج هست منتها باز هم قابل پیشبینی هست .
سعی میکنم یه مثال ساده بزنم که چطور میشه احساسات رو از روی نمودار تشخیص داد :
یکی از الگو های معروف تو بازار سرمایه که اکثر اوقات رشد یا نزول رو میتونه درست تشخیص بده الگوی سر شانه روی نمودار هست … من الگوی سرشانه ای که منجر به صعود میشه رو مثال میزنم .
تو این الگو بازار اول شروع میکنه به فروش سهم . بعد قیمت به نقطه ای میرسه که برای معامله گر ها جذاب میشه و افراد شروع میکنن به خرید مجدد سهم ( first shoulder ) این میل به خرید باعث میشه که قیمت بالا بره و وقتی قیمت به خط مقاومت میخوره (neckline) تحلیلگر های حرفه ای و اشخاصی که سهم رو تو first shoulder خریده بودن شروع به فروش میکنن که سود عایدشون بشه . و همین باعث یه ریزش با شیب زیاد میشه که همین موضوع معامله گر های تازه کار رو میترسونه و باعث میشه قیمت به کف حمایتی بخوره (Head) وقتی قیمت تو نقطه head قرار داره باز قیمت برای تعداد بیشتری معامله گر جذاب میشه و یه موج خرید شروع میشه که دوباره این موج خرید در خط neckline تبدیل میشه به فروش . ولی موج فروش دوم حمایت نقطه Head رو رد نمیکنه و از اون بالا تر هست در نتیجه این یعنی بازار تمایلی به فروش بیشتر این سهم نداره و تو روند صعودی بعدی به احتمال زیاد خط neck شکسته خواهد شد .
نمودار ها بازار رو دقیقا از نظر روانی برسی میکنن . در واقع تحلیل تکنیکال طمع و ترس افراد رو تبدیل کرده به الگو های ریاضی و قابل پیشبینی .