ثبت‌نام خودروها در عید فطر چه تاثیری بر بازار خواهد داشت؟

گفته شده از عید فطر ثبت‌نام برای ۲۵،۰۰۰ خودرو (۱۵،۰۰۰ ایران‌خودرو و ۱۰،۰۰۰ سایپا) انجام می‌گیره. برداشتی که من کردم این بود که قیمت این خودروها ۱۰٪ بالاتر از قیمت کارخانه است. این ۱۰٪ به نظر من معنی فروش خودروهای احتکار شده است. هرچند ایران‌خودرو گفته این خودرو‌ها احتکار نشدند و نقص قطعه داشتند.
ظاهراً فروش این خودرو‌ها طوری صورت می‌گیره که قابل انتقال و فروش مجدد نباشه. و هر شخص فقط یک خودرو بتونه بخره، اون هم اگر پلاک دیگه‌ای در ۳ سال گذشته به نامش نباشه.
تا اینجا به نظر رفتاری میاد که قصد داره جلوی انقباض قیمت خودرو به خاطر احتکار و واسطه‌ها رو بگیره.
با توجه به اینکه نیاز کشور سالانه ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار خودرو اعلام شده و خودروسازان داخلی هم تنها ۸۰۰ هزار خودرو در سال تولید می‌کردند که اکنون به خاطر تحریم‌ها بسیاری از خودروهایشان با نقص قطعه مواجه شده.
پرسشی که پیش میاد اینه که فروش این تعداد خودرو چه اثری بر بازار خودرو خواهد داشت.

منبع خبر رو از اینجا میتونید دریافت کنید. در مورد تعداد فروش، براورد نیاز و میزان تولید.

1 پسندیده

سلام به نظر من که افزایش عرضه باعث می شه قیمت همینجاها درجا بزنه و بعد هم کاهشی بشه.

1 پسندیده

می‌تونیم جزئی‌تر بهش نگاه کنیم.
من پیش‌بینی می‌کنم دست‌کم ۲ میلیون نفر ثبت‌نام کنن. ۲ میلیون ۲۵ میلیون که به حساب این جریان واریز بشه میشه چیزی حدود ۵۰هزار میلیارد تومن که به مدت ۳ ماه یا بیشتر به دست این شرکت‌ها میفته.
تا اینجا چیزی حدود ۱/۲۵ درصد شانس دریافت خودرو داریم.
در ابتدا این کاهش نقدینگی تورم رو باید کاهش بده و از طرف دیگه وقتی پول دوباره داره به جامعه بر می‌گرده یعنی ۳ ماه دیگه یه رشد چشم‌گیر نقدینگی و تورم خواهیم داشت.
یعنی به نظر من این پول در هر چیزی بجز ثبت‌نام خودرو سرمایه‌گذاری بشه می‌تونه به اندازه سود حاصل از خرید خودروی ارزان‌تر از بازار و بلکه بیشتر سود بده.

و نکته جالب اینجاست که بازار سه ماه به سرمایه‌گذار وقت می‌ده که فکر کنه. از طرفی بازار دچار رکود خواهد بود بجز شرکت‌های منتفع از این جریان مثل قطعه‌سازان، لاستیک‌سازی و شرکتهای وابسته دیگه. حتی بیمه‌ها اگر طراز مالیشون شفاف باشه.

اگر به دید سرمایه‌گذاری به این خرید نگاه کنیم در حقیقت چیزی خریدیم که قابلیت نقدشوندگی صفر داره. چون قابل فروش نیست. از طرفی پولش رو حداکثر تا ۳ ماه دیگه باید نقد تحویل شرکت‌ها بدیم. به نظر من اگر کسی به خودرو نیاز ضروری نداشته‌باشه باخت کرده.

البته باید در نظر گرفت که احتمالاً رکود اقتصادی رو در ماه‌های سردتر سال به خاطر شیوع افسارگسیخته کرونا خواهیم داشت که لازمه برای اون موقع هم آماده باشیم.

این وسط احتمالاً به خاطر رشد نقدینگی سایپا و ایران‌خودرو شرکت‌های وابسته به اونها رشد کنند. این رشد احتمالاً با بررسی طلب شرکت‌های وابسته به ایران‌خودرو و سایپا قابل کشف هست.

یه سوال اینجا وجود داره. این نقدینگی وقتی برگرده، وارد چه حوزه‌هایی میشه؟

1 پسندیده

احتمالا همونطور که بخشیش از بورس خارج شده به امید ماشین دار شدن و همینطور ریزش اخیر بورس، اون موقع هم به خاطر صعودی بودن بورس برمیگردن به بورس اوراق بهادار

2 پسندیده

حالا که وجه واریزی لغو شده، امّا بگذارید بگم هیچ تأثیری نمی‌گذاره. اوّل ماشین تبدیل به کالای سرمایه‌ای شده، ترس از تورم باعث هجوم مردم به سمت ماشین شده، قاعدتاً ماشین‌های ارزون‌تر حباب [عذر می‌خوام این‌که واژۀ حباب رو به کار می‌برم] بیش‌تری دارن، مثل نیم‌سکه و ربع‌سکه. مثلاً قیمت بازار پراید 20 میلیون بوده که با نرخ برابری دلار به تومن، 4 هزار تومن؛ که کلاً حدود 5 هزار دلار معامله می‌شده. الآن با 4 برابر شدن دلار، هنوز چند میلیونی از نرخ فعلی دلار رشد بیش‌تری داشته. عطش بازار، فقط با کنترل تورم، و افزایش تولید شرکت‌های خودروسازی به 1 میلیون خودرو در سال فروکش می‌کنه.

1 پسندیده

به نظر من چیزی به نام کنترل تورم وجود نداره. بازی‌های قیمتی و احتکار هم موضوعی کاملا منطقی در شرایط انحصاری هست. همین طور تولید بیشتر هم در شرایط انحصاری کاری اشتباه هست.

به نظر شما شاید زمین هم تخت باشه. رشد نقدینگی باعث رشد پایه پولی و تورم می‌شه، الآن تقریباً اکثر کشورهای جهان، از جمله عراق و افغانستان تونستند تورم رو به سطح مطلوب برسونن؛ فرمول ساده‌ای هم داره:

M × V = P × Y

احتکار یعنی چی؟ اونی که شما بهش می‌گی احتکار ما می‌گیم انبارداری. یکی ماشین خریده، دوست داره نگه‌داره، اصلاً می‌خواد آتیش بزنه. به من و شما چه؟ مشکل انحصار، به دلیل اهمیت خودروسازی در رشد اقتصادی، و تولید ناخالص داخلی حالاحالاها قابل رفع نیست. راه‌حل میان‌مدت همون‌هاست که عرض کردم. قیمت فروش کارخونه اگر به بازار نزدیک بشه، تولید به یک میلیون هم می‌رسه.

می‌شه راجع به این فرمول بیشتر توضیح بدین؟

این دو موضوع با هم متفاوت هستند.
انبارداری بخشی از زنجیره تامین هست. اما احتکار روشی هست که در اون عرضه رو به ظاهر کاهش می‌دید و اجازه می‌دید تقاضا افزایش پیدا کنه. این در شرایط انحصار کاملاً شدنی هست. چون رقیبی وجود نداره. در صورت وجود رقیب عملاً احتکار شدنی نیست و موجب ضرر میشه. چون هزینه نگهداری داره و کارخانه برای تامین مواد اولیه کالا رو به فروش می‌رسونه.

اینجا خواسته شخصی که برای علاقه یا هر دلیلی خودرو رو خریداری می‌کنه مطرح نیست. اما نگهداری خودرو و استفاده از اون به عنوان کالای سرمایه‌گذاری به خاطر کمبود عرضه اتفاق میفته. مثلاً طلا چون کمتر خوردگی داره و مقدارش در زمین محدود هست، به عنوان سرمایه‌گذاری یا حفظ پول مورد استفاده قرار میگیره. در شرایط انحصار هم هر نوع کالایی می‌تونه همین خاصیت رو پیدا کنه.
می‌تونیم مقایسه‌ای بین خودرو در ایران و اروپا داشته‌باشیم. در اروپا با وجود قیمت پایین‌تر خودرو به محض حرکت، از قیمت خودرو به شدت کاسته میشه. چون کالای مصرفی هست. اما در ایران چون علاوه بر مصرف، ارزش سرمایه‌گذاری داره، این کاهش به نسبت کمتر هست.

به نظر من این نکته مهمی در بحث بازار هست. چون پولی که هدفش سرمایه‌گذاری باشه در بین کالاهای سرمایه‌گذاری حرکت می‌کنه. اما پولی که هدفش مصرف هست در بین کالاهای مصرفی حرکت می‌کنه. به همین دلیل هست که با آغاز ثبت‌نام خودرو شاخص سهام به شدت افت کرد. اما اگر خودرو خاصیت سرمایه‌گذاری نداشت، نباید شاخص سهام رو کاهش می‌داد، بلکه به عکس باید شاخص رو افزایش می‌داد.


با آغاز ثبت‌نام شاخص ریزش کرده سپس با اعلام عدم نیاز به پیش‌پرداخت، شاخص دوباره رشد کرده.

1 پسندیده

به ویکی‌پدیا ارجاع می‌دم: نظریه مقداری پول اگر کنجکاو بودید این سه جلسه کامل توضیح داده.

حداقلی از عقلانیت رو برای من قائل باشید؛ متوجه فرمایشات حضرتعالی هستم امّا مشکل این‌جاست که چسبیدید به معلول، باید علت که انحصاره درمان بشه. چرا با “احتکار” کالاهای دیگه مبارزه نمی‌شه؟ اون‌ها هم انحصار دارن. این بازی مزخرف دولت-خودروساز باید تموم بشه.

در اوضاع تورمی همه‌چیز کالای سرمایه‌ای می‌شه، یخچال و فریزر هم انبار می‌شه، تنها راه دخالت دولت فقط در موارد شکست بازار و کنترل تورمه. در بازار سهام ایران هم واقعاً اون‌طور که تصور می‌کنید نمی‌شه چنین برآیندهایی داشت، صرفاً همزمانیه. با این صف‌نشینی‌ها در این اوضاع درهم و برهم در واقع غیر از فلزات سنگین کورلیشن چندانی نمی‌شه پیدا کرد.

1 پسندیده