وقتی در تاریخ میلادی میگیم دهه ۱۹۶۰ منظورمون ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ است، وقتی در ایران میشنویم ده هفتادی ها، منظور متولدین ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۰ است؟
چرا و چگونه این تفاوت را ایجاد یا توجیه می کنیم؟
فکر کنم دهه ۱۹۶۰ منظور از سال ۱۹۶۰ هست تا ۱۹۶۹، مشابه معنای شمسی ش. مرجع: ویکی پدیای دهه ۱۹۶۰.
موافقم، اما به کاربرد اخیرش در جامعه توجه کنید؛ دهه شصتیا، دهه هفتادیا ، دهه نودیا و بعد میبینید که مثلا برای اولی منظور متولدین 1360 تا 1369 است!
من همیشه اینجوری خودم رو قانع میکنم:
دهه اول: ۰ تا ۱۰ سال اول از آغاز تقویم،
دهه دوم: ۱۰ تا ۲۰ سال دوم از آغاز تقویم،
دهه سوم: ۲۰ تا ۳۰ سال سوم از آغاز تقویم،
برای نمونه ما اکنون در دهه دوم از صده بیست و یکم از هزاره سوم میلادی قرار داریم. بنابراین با شما هم عقیدهام که یک جای کار میلنگد. وقتی میگوییم دهه شصتیها و منظورمان متولدین سال ۶۰ تا ۶۹ است به نظرم دقیق نیست و شاید بهتر بود بگوییم دهه هفتادیها. در غیر این صورت باید بپذیریم که الان در قرن بیستم میلادی هستیم نه بیست و یکم و همچنین در هزاره دوم میلادی هستیم نه هزاره سوم.
ظاهرا اصطلاح هست و با منطقی که @Ali_Shakeri فرق داره. دهه 60 که @lolmol ارجاع دادن، بیشتر اصطلاح هست تا براساس منطق نامگذاری سیستماتیک. در مورد خودمون هم احتمالا تقلیدی از همین مسئله بوده!
از نظر کاربرد عمومی و برای زمان طولانی، مشکلات دیگه ای هم پیش میاد، مثلا اگر قرن مشخص نباشه، کاملا نامفهوم میشه.