مورچه ها حشراتی اجتماعی هستن، اگه به صف های حرکتشون و یا دم در خونه شون نگاه کنیم معمولا کلی مورچه رو میبینیم که بدون هیچ مشکل ظاهری میتونن به حرکتشون ادامه بدن. ورود و یا خروج کلی مورچه به لونه شون مشابه ورود و خروج ماشین ها به/از یه اتوبان هست، با این تفاوت که تو یه مورد اگه حواست نباشه سریع ترافیک ایجاد میشه و تو اون یکی به نظر نمیرسه کسی حواسش به چیز خاصی باشه، و در عین حال جریان حرکت نسبتا برقرار و پایدار هست.
قانون مورچه ها چیه که میتونن در تعداد بالا حرکتشون رو ردیف کنن؟ چرا مورچه ها به ترافیک بر نمیخورن؟
#سوال
وقتی مورچه ها به هم دیگه برخورد می کنند مشکلی پیش نمیاد و به راحتی از کنار هم میگذرن. چرا؟
دردشون نمی گیره؟ از این که در یه لحظه سرعتشون کم شده احساس بدی ندارند؟ چه ادراکاتی دارند در کل؟
نکته دیگه اینه که وقتی تعداد مورچه های یه مسیر زیاد بشن، نظم حرکت بیشتر میشه و سرعت حرکت هم زیاد میشه. در یک سیستم جاده ای - ماشینی چقدر میشه سرعت رو بالا برد وقتی تعداد ماشینها زیاد میشن؟ چقدر امنیت کاهش پیدا می کنه؟
#سوال
چطوری می تونیم ماشین هایی بسازیم که وقتی به هم دیگه خوردن صاحبانشون ککشونم نگزه و به راهشون ادامه بدن؟
اگه ماشینها سخت نباشند در اثر برخورد به هم دیگه اسیب به ادمها سرایت می کنه. #ایده ماده هایی با ویسکوالاستیسته بالا این ویژگی رو دارن که وقتی ضربه ای بهشون بخوره ، نیروی زیادی بهشون وارد بشه، نیرو رو پس می زنند و سریع به حالت اول برمیگردن ، میشه در ساخت ماشینها ازش استفاده کرد؟ چه ایرادتی داره؟
وقتی مورچه ها تو یه صف حرکت می کنن آیا سرعت هاشون با هم متفاوته یا اینکه تقریبا هم سرعتن؟
عوامل ایجاد ترافیک چی هست؟
آدمایی هم که تو یه پیاده رو دارن حرکت می کنن هم زیاد با هم مشکل ندارن مثل مورچه ها.
تغییر مسیر حرکت و انجام حرکات جزیی به نظر میرسه برای یه موجودی مثل خودرو در مقایسه با مورچه و آدم، غیر مستقیم (راننده و در نتیجه مدت زمان بین تصمیم مغز راننده و اجرایی کردنش) و سخت تر هست و انعطاف پذیری کمتری داره.
###مشاهده
تو اتوبان تهران-کرج یه نقاطی هستن مشابه گلوگاه هستن، یعنی نرسیده بهشون میشه پیش بینی کرد که الان قراره ترافیک باشه. و نکته ی جالبش اینه که افرادی که این رو پیش بینی میکنن، سریع در فکر تغییر لاین هستن. از لاین های پرسرعت به لاین های کم سرعت تر که راه-در-روی بیشتری داره.
و فکر میکنم (حدس) یکی از دلیل های گره خوردن بیشتر اتوبان همین بی نظمی القا شده در اثر پیش بینی ذهن انسان و در ضمن خطوط اضافه شده به لاین های ماشین هست. چون تو این موقعیت ها دیگه تو خط روندن معناش رو از دست میده و اتوبان سه لاینه، پنج لاین ماشین داره.
###تحقیق
ظاهرا مورچه ها دقیقا برعکس چنین رفتاری رو دارن. موقعی که به ترافیک یا موقعیت ترافیک دار میخورن نظمشون بیشتر میشه، برعکس ما که بی نظمی مون بیشتر میشه.
«وقتی مسیر شلوغتر میشه مورچه ها منظم تر میشن: حرکت در مسیر مستقیم تر، تغییر سرعت کمتر. و حرکات ناگهانی هم از خودشان نشان نمیدهند. بیشتر شبیه کنترل حالت مانا توسط کامپیوتر است حرکتشان تا حرکت ارادی انسان!»