مباحث مختلفی رو دیدم که توی همین یکی دو روز اول نوآی مطالعه مطرح شده، و خیلی هاش برام واقعا جالب و آموزنده بوده.
اما یه حوزه ای که ندیدم هنوز بهش پرداخته بشه، حوزه ی فرم کتاب ها، نشریات و مجلاته.
منظورم از فرم، جنبه ی غیر محتوایی کتاب هاست. محتوا چه به صورت تالیف، ترجمه یا هر روش دیگه ای به وجود میاد و بعد از ویراستاری احتمالا نهایی میشه - البته من خیلی اشراف ندارم به گام های دقیق فرایند چاپ کتاب. به نسبت کتاب هایی که چاپ می شن در ایران، به ندرت دیدم کتاب هایی که واقعا طراحی بشن تا کاملا متناسب بشن با نیاز خواننده ها و کمک کنن به اشتیاق و راحتی برای خوندن. این طراحی که عمده ش در واقع زیر مجموعه ی گرافیک دیزاین و تصویرسازی هست از طراحی نام کتاب، جلد، انتخاب فونت ها شروع میشه تا طراحی و صفحه بندی صفحات و جملات و پاراگراف ها و سایر اجزای کتاب، مجله یا روزنامه.
واقعا خیلی کم دیدم که انتشارات و نشریات حتی معروف ایرانی، هویت بصری درست و خوبی داشته باشن و کتاب هاشون رو واقعا طراحی کنن. البته چند نمونه ی انگشت شمار دیدم که به نسبت خوب هستن ولی در مجموع واقعا کم هست اونچه که من دیدم.
نمی دونم دلایلش چی می تونن باشن: عدم آگاهی از مزایای طراحی کتاب ها، اضافه و زائد دونستن این کار، به شکل هزینه دیدنه این فعالیت، تخصیص ندادن بودجه به این فعالیت، دسترسی نداشتن به افراد متخصص و ماهر یا موارد دیگه. نمی دونم.
اونچه که بر اساس دانشم در حوزه ی طراحی می دونم، اینه که طراحی کتاب ها، نشریات و مجلات در ایران هنوز جای کار زیادی داره و به نظرم بها دادن بهش می تونه نه تنها گردش مالی در حوزه ی مطالعه رو افزایش بده، بلکه به بهبود وضعیت خود مطالعه هم منجر بشه.
واقعا دوس دارم و خوشحال می شم که نظر و تجربیات شما رو هم در این مورد بدونم.