وقتی که قران رو مطالعه میکردم، به عبارت “هوالتواب” زیاد برخوردم. معنی تواب بسیار بازگشت کننده ست و منظورش در ِآیات، خداست. منظورش هم به نظر من اینه که اگر شما به سمت خدا یک قدم برداری، خدا ده قدم میاد به سمتت (البته باز هم بنظر بنده). حالا برام جای سواله که چرا باید خدا نسبت به انسان اینقدر لطف داشته باشه؟ بعضیها میگن که انسان از روح خدا در خودش داره، این درست، اما باز میرسیم به این سوال که چرا باید خدا اصلا یک موجودی این چنینی خلق کنه از همه موجودات برتر باشه؟ یجورایی میشه پرسید هدف از خلقت انسان چی بوده؟
همینطور میشه پرسید هدف از خلقت بقیه جانوران چی بوده؟
آیا واقعا انسان برتر از بقیه موجودات است؟ برای مثال قدرت بویایی گرگ، قدرت بینایی عقاب، زور بازوی یک مورچه و آرامش یک نهنگ بیشتر از یک انسانه. احتمالا چیزی که انسان رو از بقیه حیوانها جدا میکنه قدرت فکر کردن و انتقال مفاهیم با حرف زدن باشه. اما با همه اینها شاهد این هستیم که انسانها کارهای شرم آوری میکنند که از حیوانها بر نمیآید.
دلیل خیلی از برتری هایی که به انسان نسبت داده شده در مقایسه با سایر جانوران، اینه که خب خود انسان اینا رو به خودش نسبت داده!
مستقل از این قسمت ماجرا و فقط پرداختن به سوال اصلی: هدف از خلقت انسان؛ که سوال خوبیه و پاسخ مناسب بهش فکر زیاد می طلبه! برا همین ترجیح میدم از یه کتاب نقل قول کنم؛ مسئله اسپینوزا:
« دیدگاه افلاطون درباره هدف بنیادی ما در زندگی چیست؟ دستیابی به بلندپایهترین شکل از شناخت و آگاهی. از نظر او، سعادت حالتی از هماهنگی روح است.
ارسطو می پرسید چه چیزی هدف زندگی است؟ او اعتقاد داشت که هدف زندگی تحقق بخشیدن به درونی ترین عملکرد منحصر به فرد ماست. »
نظرتون جالب بود. دیدگاه های ارسوط و افلاطون از لحاظ فلسفی بسیار قابل تامله. ولی من بیشتر دنبال پاسخ اینپرسش، از سوی کسی بودم که توی کتابش میگه انسان مخلوق برتره. اگر بپذیریم که به حضرت محمد یک کتاب از سمت خدا نازل شده، میخوام دلیل اینسوال رو از توی همون کتاب بفهمم.
نسبت دادن این موضوع (برتری انسان) توسط خود انسان هم بنظر من درست نیست. چون اگر غیر از این بود، الان انسان موجودی نبود که مثل ویروس توی زمین پخش شده باشه و از تقریبا تمام موجودات روی زمین استفاده و بهرهبرداری کنه.
من فکر میکنم (این البته کار خوبی نیست در کل ولی خبطیه که از آدم سر میزنه گاهی:grin: ) باید اساس رو بگید براساس علوم تجربی یا فلسفی یا مذهبی.
براساس علوم تجربی الان با رشد عصب شناسی تقریبا مطمئنیم حتی از نظر ساختار مغز هم چندان برتری مشهودی وجود نداره. هرچند بعضی از جنبه ها هنوز ناشناخته هست مثل آگاهی ولی بعیده تفاوت چندانی ایجاد بشه. هدف خاصی از هم از خلقت به نظر نمیاد در این دیدگاه موجود باشه چون بیشتر روی تصادف تکیه داره.
از منظر علوم مذهبی، مسئله برتری و چیزهائی که @Hamed_Nuri میگن پیش فرضه. شاید بهتر باشه از یه عالم مذهبی بپرسید ولی اگر که اشتباه نکنم، هدف خلقت به نحوی تکامل اجتماعی از طریق نبوت بیان میشه.
از نگاه فلسفی تا حدی @lolmol گفت ولی در بیشتر مکتبهای فلسفی این مسئله رو قابل استخراج نمیدونن.
کاملا صحیحه فرمایشتون. من هم دقیقا از منظر قرآنی (مذهبی) مطرح کردم. ولی دیدم به قرآن به دید علمی هستش. نه یک سری فرضیات یا ترجمه های سطحی. برای همین سوالم رو با اهالی تفکر در اینجا مطرح کردم.
هدف از خلقت انسان ها و زمان اکنون ما تنها رسیدن به کمال و عبودیت اللهی است که ممکن است شما به ان رسیده باشی! زیرا شما درمورد این سوال کنجکاوی نشان داده وان را مطرح کرده اید! پس برایتان مهم است.
بحث مذهبی است و در پادپرس نمیگنجد. لطفا خطوط قرمز پادپرس را در راهنمای جامعه مطالعه کنید.
برای سوالات مذهبی به سایت پاسخگو که عالم های دینی در آن حضور دارند، مراجعه کنید. https://padpors.com/faq#agreeable