چالش جمعی: کلاس‌های درس فردا

به به. مثلا یه همچین چیزی رو تصور کنین:

کلاس درس

این رو واقعا میپسندم :+1: و به راحتی قابل اجراس. خواستین کمی خلاقانه تر تجسمش کنین میتونین به این تصویر فکر کنین:

نوآوری در کلاس

یه نقاشی اولیه رو وایت‌برد بکشین، به همراه یه جمله الهامبخش و استیکر در اختیار بچه ها قرار بدین که خودشون بنویسن و بچسبونن. مشابه گرافیتی های جذاب دیوارای خیابون میشه!

11 پسندیده

ما توی دبیرستان یه دوره ی کوتاه جای نیمکت ها رو عوض کردیم و به صورت U شکل دور کلاس قرارشون دادیم جوری که معلم یه جورایی در مرکز قرار می گرفت. بعدا مدیر و ناظم مجبورمون کردن به حالت اول برشون گردونیم.

باید به جای نیمکت ها بازی کنید تا بچه ها مجبور نباشن گردنشون رو خیلی بچرخونن تا تختا رو ببینن و تخته هم بیشتر برای طرح نکات استفاده بشه تا درس دادن. من فکر میکنم بازدهی و مشارکت کلاس بیشتر شده بود. برای اینکه هزینه نداشته باشه این کار رو پیشنهاد میکنم چون خیلی توی روحیه بچه ها و دوستی هاشون حتی تاثیر میذاره.

رنگ خیلی مهمه، کلاس مدارس جوریه که توی ماه های سرد ساله پس رنگ های گرم یا رنگ هایی که یاداور تابستون باشه خیلی می تونه توی روحیه ی بچه ها موثر باشه. میشه هر کدوم از دیوار ها رو یه رنگ کرد و نیم کت ها رو هم همونجور که علی گفت رنگ های مختلف.

canvas

این عکس رو از نرم افزار Rstudio گرفتم میشه یه همچین نموداری هم از مسایل مربوط به درس ریاضی درست کرد و روی دیوار کلاس نصبش کرد چاپش نباید چندان هزینه بر باشه ولی فکر میکنم جذاب میشه.

یه مورد دیگه اینه که اگه بچه ها انرژی شون رو توی کلاس تخلیه کنن میتونن از کلاسشون هم لذت ببرن برای این کار ابزار های کمک درسی خیلی میتونه مفید باشه.

11 پسندیده

یاد یه معلم افتادم که میگفت یه سال چن تا امتحان ترمو باهم گرفتن، مثلا برای امتحان علوم و هنر بچه‌ها گروهی اینفوگرافی درست میکردن.

7 پسندیده

این سوال ناخودآگاه منو یاد این ویدئو انداخت گفتم شاید به اشتراک گذاشتنش اینجا بد نباشه…


این لینک آپارات با زیرنویس هست

3 پسندیده
  • عکس اول: ما در ایران و به بچه‌ها یاد میدیم که از کارهای گروهی اجتناب کنن
  • عکس دوم: مشخصاً به بچه‌ها مهارتهای تیمی و گروهی، آموزش داده میشه.[1]

فعلاً اولین ایده ای که به ذهنم میرسه :upside_down_face: که ساده ترین و کم خرجترین راه هست و شاید یه ایده ی بد، اینه که، بدون اینکه خرجی رو به مدرسه تحمیل کنید[2] ، خودتون زحمت خلاقیت رو به عهده بگیرین. مثلاً به قول مهرداد:


  1. علاوه بر اینکه میتونن به عنوان یک فرد هم خلاقیت به خرج بدن. ولی اولویت با اینه که بتونن با افراد دیگری به عنوان یک تیم تعامل کنن. ↩︎

  2. که البته وظیفه اشون هست ↩︎

9 پسندیده

روستودیو خیلی کلمه جامعی هستش برای خیلی از موارد کمپانی الگوها و طرح هایی که بشه راهکار های جدید فکری رو اجرا کرد و استارت زد و خیلی کمک ها به خیلی از جوانب میشه.برای همین روستودیو رو اسم گذاشتن :wink:

3 پسندیده

این نکته مهرداد @Mehrdad_Roshan هم مهمه که:
آیا مدیریت مدرسه اجازه این تغییرات رو میده؟! گاهی تغییر نحوه چینش نیکمتها هم مورد تایید نیست و فکر میکنند کلاس از اون نظم نظامی و یک طرفه خودش خارج شده و کاری خلاف قوانین و آیین‌نامه‌های نانوشته (غیررسمی) آموزش و پرورش است. مشکل ترین قسمت کار همین قواعد غیررسمی هستند.

نصب کردن عکس ریاضیدانان مطرح خارجی و ایرانی روی در و دیوار کلاس، تصاویر فانتزی از معادلات ریاضی و … [1]

رنگ کردن در و صندلی‌ها با رنگهای متنوع هم میتونه محیط رو بهتر کنه[2]

پس فکر میکنم باید خلاقیت رو بیشتر متمرکز کنیم تا ایده‌ای کوچک اما با اثری بزرگ کشف کنیم :thinking:


  1. میتونه کمک کنه که کلاس حس ریاضی بهتری داشته باشه و این حالت سلول زندان خارج بشه. ↩︎

  2. رنگ کردن دیوار هم خوبه که حتما باهاش مخالفت میشه! :grin: . در کل تغییرات بصری زیاد ممکنه با مخالفت مواجه بشه. ↩︎

8 پسندیده

خوب یکی از اهدف چالش طراحی کلاس هم فراهم کردن این ابزاره. البته با امکانات موجود هم تا حدودی این کار عملیه ولی سختیای خودش رو داره؛ مثلا گروه‌های بیشتر از دونفر برای ارتباط باید در دو میز پشت سرهم رو به هم برگردند، تنها امکانی که با توجه به فضای کلاس و زمان در دسترس برای یک زنگ داشتم این بود که بین میزها فاصله مینداختم نفرات جلویی بتونن برگردن پاهای چهار نفر جا داشته باشه برای قرار گرفتن.

اگه بخواهیم یه تعادل بین اینا برقرار کنیم چه نوع طراحی مناسبه، در واقع این خودش یکی از جنبه‌های چالشه، با توجه به محدودیت ابعاد کلاس و جمعیت زیاد.

درسته، پس باید دنبال یه طرحی باشیم که ترکیب مناسبی از رنگ و طرح رو ارائه بده.

ایده پشت این چیه؟

موافقم که کمدها خیلی مهم هستن، هم باری که بچه هر روز باید ببره بیاره رو کم میکنه هم مانع بهم ریختگی کلاس میشه، شاید وسایل بچه‌ها هم کمتر گم بشه. حالا با فضای کم و جمعیت زیاد چه طور میشه جایی برای وسایل بچه‌ها فراهم کرد؟ ایده‌هاتون چیه؟

جالبه من به این وجه به قضیه نگاه نکرده بودم. بنظرم اومده بود که این سکو‌ها که معمولا محدوده پایین بورد کلاس رو پوشش میده برای تأمین همزمان دسترسی و دید به بورده: اگه بورد خیلی پایین باشه عقبیا پایینش رو نمی‌بینن و اگه بالا باشه دست بچه‌ها و معلم به خیلی قسمتاش نمی‌رسه. البته این هم باز به سیستم سنتی کلاسا بر میگرده که همه باید بشینن و نگاه کنن.
مثلا جالبه که بعضی بچه‌های عقبی دوست دارن برن رو میز بشینن و باز اغلب ما معلما مخالفت میکنیم چون اون فضای رسمی کلاس رو بهم میزنه و ممکنه هرکی بیاد ببینه بگن این خانوم یا آقا بلد نیست کلاسو اداره کنه بچه‌ها از در و دیوار آویزونن.

این اواخر سال یکی دو جلسه چنتا از بچه‌های شر ته کلاس، با اصرار خودشون جلوی کلاس، روی زمین نشستن با اینکه من مدام شاکی بودم که زمین کثیفه، ولی راضی بودن و بی خیال. خوبه که آخر سال بود چون بقیه رفقاشونم میخواستن به جمع اضافه بشن. از طرف دیگه طبق عادت و عرف اگه یکی از بیرون از کلاس میدید وجهه جالبی نداشت ولی حالا چه اشکال داره موکت داشته باشیم. راستی یه دلیلشم این بود که خنکی کولر تا ته کلاس نمی‌رفت.

خوب فقط مجازیم به تغییراتی که منجر به دستکاری بنا نشه فکر کنیم، اتفاقا ما مشکل نور داریم تو کلاس، این مشکل، وقتی داریم از تخته هوشمند استفاده می‌کنیم بیشتر نمود داره، چون اگه لامپ‌ها رو خاموش نکنیم و پرده‌ها کامل کنار باشن شدت کیفیت وضوح تصویر افت می‌کنه. یا مثلا همیشه تو تمام کلاسایی که من بودم وقتی میخواهیم از نور بیرون استفاده کنیم بچه‌هایی هستند که به خاطر جای نشستنشون قسمتی از تخته رو که نور روش افتاده نمی‌بینن، حتی نور لامپ هم به قسمتی از تخته میخوره. من بعید میدونم تو مدرسه‌های ما موقع نصب لامپ کسی به بازتاب نورش فکر کنه. نکته دیگه اینکه برای خودم هم پیش اومده که وقتی تو سالنی هستم[1]، نور بعضی لامپ‌‌های روی سقفش آزارم میده یعنی با اینکه روی سقفه ولی چون فضا بزرگه تو حالت نیمه تاریک قشنگ توی چشمه، آیا این نقد به ساخت فضاهای آموزشی وارد نیست که به جزئیات اهمیت نمیدن.

در حال حاضر بله ولی میتونیم به اطراف در، توی راهرو هم فکر کنیم اتفاقا ما سه تا کلاس ریاضی داریم که یکیش کنار کلاس منه، کلاس من دیواری توی راهرو نداره ولی میشه رو دیوار کلاس کناری توی راهرو کار کرد.
به عنوان امکانات بهدرها و سقف و کف هم میشه فکر کرد.

در مورد مدیریت خیالتون راحت، مجوزش رو گرفتم :muscle: پس آزادانه ایده بدید، مشکلی نیست. البته به محدودیت‌های دیگه هم فکر کنید، مثل . . . . . ؟

نکته دیگه فضاست. باید به برآورد بشه که به این شکل پاسخگوی چه تعداد در چه ابعاد کلاسی هست؟

اینجا بحث وظیفه نیست، مدارس اینقدر هزینه دارند و در مقابل انقدر نیاز و کمبود (بویژه مدارس دولتی) که نمیشه خیلی از مدیر توقع داشت که بر اساس تشخیص من معلم پول خرج کنه.


  1. مثلا سالن آمفی تئاتر دانشکده فیزیک دانشگاه تهران رو خیلی یادم میاد ↩︎

10 پسندیده

اگه میخواید حتما هر کسی کمد جداگانه با قفل داشته باشه میشه از فضای بین کلاسا توی راهرو هم استفاده کرد.
ما یه کتابخونه داشتیم که پایینش هم کمد داشت و برای یه کلاس کافی بود.
اگه خیالمون راحت باشه که کس دیگه ای این وسایلو برنمیداره میشه کمد یا کتابخونه مشترک باشه، یا زیر میزشون یا کنار پنجره وسایل بذارن.

7 پسندیده

اونایی که روی یال U مینشستن گردنشون رو باید خیلی می چرخوندن ولی این مهم نیست چون ما تونسته بودیم کنار بیایم مشکل اصلی هم شکل نبودن کلاس با کلاسای دیگه بود و البته ناظم و مدیر محافظه کار.

8 پسندیده

یه کلاس شاد و زیبا تاثیر زیادی در یادگیری داره
می تونین خیلی ساده و با کمی مقوا و البته خلاقیت کلاس درس رو تزئین و زیبا کنین.
یا اگه فضای بزرگی دارین و توانشو ، می تونین بخشی از یکی دیوار ها رو رنگ تخته سیاه بزنین و هر کدوم از بچه ها که سریع تر یه مبحث جدید رو یاد گرفت به عنوان جایزه یه یادگاری روی دیوار با گچ بنویسه(نوشته،نقاشی یا…) و تا آخر مقطع تحصیلی باقی بمونه.
البته اگه آموزش خود درس هم همراه بازی باشه خیلی در یادگیری تاثیر داره.
ولی من با یک کلاس خیلی رنگی رنگی و شلوغ موافق نیستم چون حواس دانش آموز از درس پرت و مشغول فضای اطراف میشه بالاخره یه فرقی باید بین مدرسه و مهد کودک باشه:grin:

6 پسندیده

:ok_hand: من این رو میپسندم. برای کشف اثر بزرگ، اول باید بدونیم تو چه راستایی.

خودم رو میذارم جای معلم و این سوال رو از خودم میپرسم «الان با تغییر دکور یادگیری چه چیزی رو میتونم برای بچه ها تسهیل کنم؟

برای دیدن جواب جمع، به این دو موضوع سر زدم:

شاید از بین مهارت های مطرح شده، یکی رو انتخاب میکردم و میگفتم میخوام الان دکور کلاسم منجر به بهبود دانش‌آموزا در این مهارت در حین یادگیری ریاضی بشه. این احتمالا میشه همون سوالی که پیشتر تو همین چالش مطرح شد:

البته با توجه به صورت سوال چالش، الان هدف از تغییر دکور اینه:

به نظرم میاد اثر بزرگ میشه میزان علاقه مندی بچه ها به ریاضی. سه تا تغییر کوچیک به ذهنم میرسه:

  1. میشه روی زندگی بعضی از ریاضیدان‌های الهامبخش دنیا کار کنیم، مثلا مریم میرزاخانی و بعضی المان‌های مرتبط رو بذاریم تا بچه ها از زندگی ریاضی-پیشه شناخت بهتری کسب کنن جذابه.
    image

  2. در دسترس گذاشتن بعضی ابزارها برای بازیهای ریاضی، سر کلاس. مثل این بازیهای توپولوژی و گره باز کردن (که یه جور حس دزد و پلیس هم میده).

image

  1. از خود بچه ها بخواین دکور مناسبی برای کلاس پیشنهاد بدن و حتی در اجراش تا جایی که توان دارن همراه شن. یعنی دقیقا بچه ها رو درگیر یه چالش جمعی کنین که میتونه تو همین تعطیلات رخ بده.
9 پسندیده

با این خیلی موافقم تازه هم افتادم تو خطش. مثلا آخرین روز سال تحصیلی رو با کمک ماریا و سه تا از دوستاش یه روز بازی فکری گذاشتیم برای بچه‌ها، میزای کتابخونه رو بردیم نمازخونه، کلی استقبال شد. متاسفانه اخیرا عکساشو با گوشیم از دست دادم.
یه بازی پازل مانندم امسال از دوست و همکارم هدیه گرفتم سریع فکر کردم ببرمش تو کلاس: موقع آزمون‌های میان ترم هر بچه‌ای زود تموم می‌کرد میدادم بهش بی سر و صدا جورش کنه. 6 قطعه آسون به سخت داشت به دلیل استقبال زیاد گاه و بی‌گاه می‌سپردم دستشون زنگ تفریح درست کنن فقط دوتاش آخر سال بهم برگشت.

iqube

خلاصه به فکر افتادم بازی فکرایی رو که می‌تونم جور کنم ببرم تو کلاس به مناسبتای مختلف استفاده کنم. شاید بتونم از آدما بخوام بازیاشون رو اهدا کنن یا خود بچه‌ها اگه تو خونه دارن بیارن مدرسه امانت. بچه‌ها تو این جور مواقع خوب همکاری می‌کنن.

8 پسندیده

آره میشه اتفاقا خیلی تو این کارها پایه ان مثلا آخرین روزای سال شمسی که عده زیادی نیومده بودن بورد کلاس رو میخواستیم مرتب کنیم که بین 6 تا کلاس تقسیم شه، کمک کردن و قبلشم تو نظافت کلاس و گرفتن تار عنکبوتا :upside_down_face:
IMG_20190715_101107_814

ولی چون خارج از فضای کلاس و درس کم میتونستیم وقت بذاریم کار اساسی صورت نمیگرفت. باید از تعطیلات استفاده کنیم. مثلا تو شهریور اگه بشه خیلی عالیه.

مرسی اینم یادمون بمونه برای طراحی تصاویر دیوارها یا جاهای دیگه کلاس.

7 پسندیده

ببخشيد پست ها رو زياد بود نخوندم پادپرسي ها تركوندن :joy:
ولي شخصا اگر جاي بچه هات بودم:
:cherry_blossom:كلاسي رو دوست دارم كه صندلي هاش نرم باشه يه ميز و صندلي به اندازه كافي جادار و پهن داشته باشم براي خودم

:cherry_blossom:ديوار كلاس حتما رنگي باشه رنگ هاي شاد كه در آدم هيجان و شور و شعف ايجاد كنه نه اينكه چشامو خسته كنه با تابلوهاي نقاشي جذاب و خاص كه آدم رو به فكر وادار كنه

:cherry_blossom:حتما كمد و قفسه داشته باشم به اندازه كافي جادار و امن كه بتونم كتابام و لوازم تحريراي خوشگل مو بذارم اونجا و قفلش كنم

:cherry_blossom:كلاس بايد جايي براي رو زمين نشستن هم داشته باشه

:cherry_blossom:بتونم از كامپيوتر و اينترنت در كلاس البته در زمان تعيين شده و با هدف مشخص و برنامه ريزي شده استفاده كنم

:cherry_blossom:مي خوام معلمم رو به اسم كوچيك صدا بزنم

:cherry_blossom:ميخوام معلمم كه خانم هستش لباساي خوشگل بپوشه و نمي خوام روسري سرش باشه و …

:cherry_blossom:تاحدامكان معلمم به همه ياد بده كه هميشه لبخند بزنيم تا ياد بگيريم به مسائل و مشكلات به چشم يه فرصت نگاه كنيم پس به استقبالش بريم و بهش خوش آمد بگيم: مثلا جمله اي براش داشته باشيم يا شعري …

:cherry_blossom:حتما تو كلاسمون كتابخانه داشته باشيم كه فرهنگ لغت هاي مهم فارسي و چند زبان ديگه توش باشه

:cherry_blossom:حتما کتابخانه کلاسمون جا داشته باشه که بعضی کتابامون رو به طور دوره ای ببریم مدرسه و بذاریم تو کتابخونه تا بچه های کلاس بتونن ازش استفاده کنن

:cherry_blossom:يه تخت تو كلاس داشته باشيم كه اگه كسي نياز داشت كمي دراز بكشه البته اگه صندلي ها تخت شو باشه بهتره چون بعد از مدتي نشستن بايد دراز كشيد تا خون به مغز برسه

اگه بازم يادم اومد مي گم حالا بعدا …

11 پسندیده

ممنون شما هم که گل باران کردی :heart_eyes:

این از همه درخشانتر بود :boom:

و البته این :

3 پسندیده

خوب راستش من آدم ایده پردازی نیستم ولی میتونم مشاهده خودم از دوتا عکس رو بگم شاید کمک کنه:
عکس اول ظاهرا کلاسی از ایران هست که به شکل معمول تجربه حضور در اون رو اکثرا داشتیم. درسته؟

کلاس اول به وضوح فضای با نورپردازی بدی داره، این رو میشه از تفاوت نور ورودی در اثر در یا پنجره با بقیه کلاس دید. این مشکل تقریبا هر چینشی رو بی‌اثر میکنه. فضای کدر آدمها رو افسرده میکنه، فرقی نمیکنه شما چقدر امکانات در اون قرار بدین.

ظاهرا دیوارهای کناری هیچ اهمیتی نداشتن که در عکس نیومدن، یعنی فقط جهت جلو به سمت معلم (احتمالا) و جهت عقب برای بورد اهمیت نسبی داشتن. دیوار کنار بوردها هم کاملا پر شده، بعیده کسی به بورد در این حالت توجهی کنه.

ناهمسانی عجیبی بین یکی از نمیکتها که صندلی داره و بقیه وجود داره. این به شکلی نشون میده، ساختار برای مسئولین اهمیتی نداره.

سئوال اینه که کلاس اول میخواد بهبود پیدا کنه یا کلاس به شکل دیگه ای هست؟

6 پسندیده

خیلی خوب تصویر رو بازخوانی کردید :ok_hand:

بله متاسفانه به دلیل کمبود میز و نیمکته. البته این صندلی‌های تکی که با بقیه کلاس جور نیست گاهی هم کمک کننده بودن ولی بهرحال ظاهر و اندازه میز و نیمکتا یکی از مشکلات کلاسه. در مورد رنگ و نور هم با شما موافقم.

تصویر اول یه کلاس واقعی و موجوده که من توش درس میدم. هدف من اینه که این کلاس به شکل مناسبی برای سال جدید قبل از شروع یا به مرور در طول سال بهبود پیدا کنه.

4 پسندیده

عکس دیگه ای هم تو دو سه تا پست بالاتر گذاشتم و باز هم عکس دارم، این یکی کمد کلاس هم توش هست:

455010027_497533

و یک میز که لازم بود ولی اغلب دست و پاگیر.

نظرتون رو راجع به این هم بگید، چیا می‌تونید از داشته‌ها و کمبودهای کلاس دربیارید.

5 پسندیده

تا حدی با این حرف مخالفم چون فضا به مرور عادی میشه و اگر رنگ زیاد داخلش باشه اثر نا خود آگاه داره توی روحیه شون و دریافتشون از محیط.

این خیلی خوبه توی دانشکده علوم پایه دانشگاه علم و صنعت توی راهرو ها به جای مقالات عکس دانشمندا رو نصبب کردن، من معمولن مقالات رو نمی خونم ولی یا بار وقت گذاشتم و همه رو خوندم بعد از اون هم همیشه از کنارشون که رد میشم به صورت نکات کلیدی بهش نگاه میکنم و خیلی بهم شوق میده.

این کار معجزه می کنه یه معلم در مدرسه ما بود که کلی ایده برای بازی های ریاضی داشتن مثلن اثبات برابر بودن زوایای متقاطع و… دانش آموزای ایشون خیلی انگیزه بیشتری داشتن البته ایشون توی مقطع راهنمایی درس می دادن و ما در اون زمان دبیرستان بودیم.

7 پسندیده