ضریب تاثیر IF برای مقاله نیست، برای مجله هست. هر مقاله، تعداد ارجاع (citation) داره که در دیتابیسهای مختلف گردآوری میشه. پس به هر مقاله هر مجله، میتونید تعداد ارجاعات رو نسبت بدید. برای سادگی، به مقاله، مثل یه نوشته در وب نگاه کنید. ارجاع، مثل تعداد لینکهای بیرونی به نوشته هست.
برای ضریب تاثیر، رایجترین روش اینه: تعداد ارجاعات سال مورد نظر به مقالههای منتشر شده در دو سال قبلش رو در نظر میگیرن. برای مثال، فرض کنید میخواید ضریب تاثیر مجله در سال 96 رو به دست بیارید: تعداد ارجاعات به مقالههای منتشر شده در سالهای 94 و 95، تقسیم بر تعداد این مقالات رو حساب میکنید.
بخصوص در دهه اخیر، روشهای تقلب بسیار زیادی در زمینه خودارجاعی و ضریب تاثیر اتفاق افتاده. به همین دلیل، به جز موارد بسیار بالا، تقریبا میشه گفت که ارجاع و ضریب تاثیر، مفهوم خودشون رو از دست دادن. یعنی ارجاع بالا به یک مقاله، لزوما به معنی کیفیت بالای اون نیست و به فاکتورهای زیادی بستگی داره.
در زمینه مقاله، من روش بهتری ندیدم ولی در زمینه مجلات روشهای پیشرفتهتری وجود داره، برای مثال Eigenfactor که پیچیدگی زیادی داره ولی الان بیشتر بهش تکیه میکنن تا ضریب تاثیر.