دیروز شبکههای اجتماعی رو که ورق میزدم (خیلی موقر و متین دارم صحبت میکنم ) دیدم افراد به تبلیغاتی که روی بدنه اتوبوسهای بی آر تی زده شده شکایت دارن.
هفته ی پیش هم که با یکی از دوستان راجع به سایت تاینی موویز صحبت میکردیم، جفتمون این رو مطرح کردیم که اوایل استفادمون از این سایت، نبودن تبلیغات دور صفحه خیلی در وفاداریمون به این سایت تاثیر گذاشته.
به نظرتون چی باعث شده که تبلیغات تا به این آزار دهنده باشن؟ طراحی تبلیغ - محصولاتی که میدونی دنبالشون نیستی یا موارد دیگه؟
منم بعضی برنامه های تلویزیونی رو دوس داشتم ،اما همین که شروع به تبلیغات کردن ، دیگ از چشم افتادن …
چرا این اتفاق میوفته؟ آیا از تبلیغ بدمون میاد؟ آدمای مصرف گرایی نیستیم؟ نیاز نداریم به دیدن تبلیغ؟
من بالاجبار وقتی خونه هستم تلویزیون ایران رو خیلی نگاه میکنم. مسئله کیفیت افتضاح تبلیغات هست تا حد زیادی. برای مثال: دو تا پودر لباس شوئی “امو” و “home care” تبلیغاتشون با مفهوم لکه بری هست. اولی رو حدس میزنم از خارج کپی کردن، فوق العاده س موسیقی آروم، متن عالی و گویندگی بسیار ملایم. دومی کار وطنیه، فاجعه باره، انگار پتک دارن میزنن توی سر آدم، پر از لودگی و تمسخر و تاکید بر خوب بودن محصول. پیشنهاد میکنم اگه کسی تونست بیاره اینجا تا دلیل نفرت از تبلیغات تا حد زیادی روشن بشه. توی سایتها هم که شکل و نحوه تبلیغات هم افتضاحه. وقتی تبلیغ روی سایت میزارن کاملا به تناسب رنگ و کیفیت بی توجه هستن.
چرا اینجوریه؟ چون رقابتی وجود نداره. آدمهای بسیار بی استعداد توی این کارها هستن و با پارتی همه کار میکنن کیفیت کار هم برای کسی مهم نیست. به نظرم اگر کسی با استعداد متوسط توی ایران توی این کار بره و بتونه دوام بیاره میتونه همه چیز رو دستش بگیره.
چند نمونه از تبلیغات هوم کر که اسمش اومد:
اولی حس و حال ویدیوش بد نیست، ولی دومی و سومی … . باحال ترین تبلیغی که تو ذهنم مونده و دوست داشتم ببینمش تبلیغ بابابرقی بود، «هرگز نشه فراموش - لامپ اضافه خاموش!» و بعدتر هم تبلیغ «حسن، خطرناکه حسن …!» مربوط به شرکت گاز بود که حتی بابام هم میشست نگاه میکرد و میخندید
البته اگه اینها رو هم تبلیغ در نظر بگیریم. هر دو تبلیغ داستان داشتن، درش از ریتم های شعری کمک گرفته شده بود و گویندگیش یه جور آواز بود و نه متن خبری، مخصوص بچه ها بودن و فکر کنم درون هر انسانی بچه ای زنده س.
یه قسمتش بخاطر غلو و بزرگنمایی کیفیت و خدماتی هست که داره تو اون تبلیغ به ببینده القا میشه و داشتن تجربه ایه که با تبلیغ کالا یا خدمات مورد نظر فاصله زیادی داشته.
مسأله بعدی که آزاردهنده است، بمباران تبلیغاتیه، به هر طرف که رو کنیم تبلیغات آنجاست! دنیای مجازی، کف خیابون،مترو، اتوبوس، بیلبوردهای کنار خیابون، لامپ های نئون، پشت شیشهها، روی اجناس دیگه، آدمهایی که تو خیابون تراکت میدن دستت یا نمونه جنسهای یه مغازه رو دستشون گرفتن و داد میزنن…
هجوم سرمایه داری و عجین شدن زندگی ما باهاش جوری شده که آدمها ساعتهای زیادی برای یه سیستم تولید کالا یا خدمات کار کنن و پولی که بدست میارن رو برای تهیه کالا و خدمات بقیه سیستمها هزینه کنن، عملن ما برای مصرف داریم زندگی میکنیم. هر کسی پول بیشتری برای مصرف داشته باشه حس آرامش بیشتری داره! (لاکچریه)
چون مخاطب تنها سرمایه رسانه است. زمانی که رسانه میاد ده دقیقه یا بیشتر وسط برنامه ی پرطرفدارش آگهی پخش میکنه، مخاطب حس میکنه ازش سواستفاده میشه. حالا اگه اون آگهی بدون کیفیت و کسل کننده هم باشه ، بیشتر شاکی میشه. ضمن این که تعداد تبلیغات خلاقانه و اثر گذار خیلی کمتر از چیزی هست که باید. بیشتر با تکرار و حجم بالای تبلیغات نتیجه میگیرن.که این قضیه مخاطب رو اذیت میکنه.
خودم از تبلیغات خیلی بدم میاد. برای من دلیلش اینه که معمولا خیلی شورشو در میارن. هم در محتوا و نحوه ارائه تبلیغ، هم در زمان بندی و هم در مکان بندی (همین تبلیغات بی آر تی مانع دید فضای بیرون میشه و خیلی رو اعصابه). دلیل بعدیش هم اینه که وقتی خودش داره “انقدر رو” از خودش تعریف میکنه می فهمم هیچی نداره ارائه بده و واسه من مفید باشه، یعنی همون داستان وین لوز. استثنا هم شامل مواردی هست که واقعا خلاقانه و الهام بخش باشه. فایده واقعی و کارکردی محصول رو توضیح بده و شخصیت کسب و کار رو حفظ کنه. یعنی نگه: “تو رو خدا بیاین بخرین”
تبلیغات برای جلب توجه ساخته شده
حواس آدمو پرت میکنه
البته تبلیغاتای تلویزیون به خاطر تکرار شدن زیاد هم آزاردهنده ن
شاید اصلیترین دلیلش اینکه خلاقیت توش وجود نداره. الان تبلیغاتی که توسط بعضی اینفلوئنسرها مثل مجتبی شفیعی انجام میشه به نظرم خیلی حرفهای و خلاقانه کار میشه، و توسط مردم به اشتراک گذاشته میشه. اگر تبلیغات دیگر ما به این سمت بروند، شاید شهر ما حداقل از این لحاظ جای بهتری باشه. راستی دوست داشتین از سایت ما هم دیدن نمایید (تبلیغ نیست یک پیشنهاد )