وقتی زردچوبه رو توی کیسهی پلاستیکی نگهداری میکنیم، بعد از یه مدت (حداقل چند روز) کیسه حالت چسبناک و نوچ پیدا میکنه! حتا اگه اون کیسه رو توی کیسهی دوم بذاریم، کیسهی دوم هم چسبناک میشه. برام جالب بود بدونم چه ویژگییی توی زردچوبه هست که این بلا رو به سر کیسهی پلاستیکی میاره. علاوه بر اون شاید بشه از این ویژگی برای خلاص شدن از شر کیسههای فوق نازک (کیسه فریزر) هم استفاده کرد (#رویاپردازی)؛ چون یه جورایی انگار زردچوبه داره کیسهیی که توش قرار داره رو تجزیه میکنه. این در حالیه که از ویژگیهای مهم کیسههای پلاستیکی میل پایینشون به واکنش شیمیاییه. فکرش رو بکنید این واکنش داره تو دمای محیط و بدون هیچ کمکی انجام میشه!
شاید هم دارم اشتباه میکنم و واکنش شیمیایی خاصی انجام نمیشه و فقط واکنش فیزیکیه که به تجزیهی کیسهی پلاستیکی ختم نمیشه!
اول از اینکه ما زردچوبه رو (به همین دلیل) توی ظرف شیشهای یا چینی نگه میداریم. فکر میکنم ظرف چوبی و پلاستیکی رو رنگی کنه و رنگش نمیره! حتا اگه غذایی که زردچوبهی زیادی توش به کار رفته رو توی این ظرفها بریزین باعث تغییر رنگ دائمی اونا میشه.
دربارهی دلیل اینها یکم سرچ کردم، مثل اینکه زردچوبه نوعی امولسیفایره .اگه یادتون باشه تو یکی از کتابای درسی داشتیم امولسیفایرها کمک میکنن آبدوستها و آبگریزها یجورایی حل بشن. مثل صابون، مثل زردهی تخممرغ توی مایونز و چیزای دیگه. اما چیزی دربارهی نوع واکنش یا مادهای که خاصیت امولسیفایری به زردچوبه میده نگفته (مثلن توی زردهی تخممرغ لسیتین باعث خاصیت امولسیفایری میشه).
جای دیگهای نوشته که روغنهای فرار (روغنهایی که تو دمای محیط تبخیر میشن) باعث این واکنش هستن و اگه قراره از کیسهی پلاستیکی برای نگهداری زردچوبه استفاده کنیم باید از نوع پلیاتیلن متراکم (HDPE) باشن، نه کم تراکم (LDPE). کیسههای فریزر از نوع پلیاتیلن کم تراکم خطی (LLDPE) هستن و به شدت طبق مشاهداتم با زردچوبه واکنش میدن! فکر میکنم یکی از بدترین نوع کیسهها از لحاظ بازیافت باشن.
خلاصهی مطلب اینکه من بلخره نفهمیدم چرا زردچوبه با کیسهی پلاستیکی واکنش میده و اون رو چسبناک میکنه! چه مادهای توی زردچوبه با کیسهی پلاستیکی واکنش نشون میده؟ چه واکنشی انجام میشه؟ کسی نظری داره؟