به کار بردن انرژی برق به جای سوخت ماشین ها که باعث کاهش الودگی و صرفه جوی در مصرف سوخت ها شود. چرا توسعه ی خودروهای برقی و یا هیبریدی این قدر کند است؟
در نگاه اول به نظر میرسه که خودروی برقی آلایندگی نداره. اما وقتی به برقی که باید توسط سوختهای فسیلی در نیروگاهها تولید بشه فکر کنیم، این تصویر زیبا به هم میخوره.
محاسبه سرانگشتی
یک خودروی الکتریکی خوب، بازدهی ۶۰ درصدی داره یعنی میتونه ۶۰ درصد انرژی را به حرکت تبدیل کنه. یک خودروی بنزینی بازده ۳۵ درصدی داره. بازدهی یک نیروگاه برق در حدود ۳۰ درصد هست. حالا می خوام نشون بدم که خودروی برقی هوا را بیشتر آلوده میکنه.
-
از ۱۰۰ واحد انرژیای که سوخت فسیلی داره، تنها ۳۰ واحدش توسط نیروگاه به شبکه برق راه پیدا میکنه. اتلاف در شبکه برق هرچند زیاده اما در این محاسبه نادیده میگیریمش. از اون ۳۰ واحدی که مونده با توجه با بازدهی خودروی الکتریکی تنها ۱۸ واحدش (۶۰ درصد از ۳۰ واحد خروجی نیروگاه) به انرژی حرکتی خودرو تبدیل میشه.
-
از ۱۰۰ واحد انرژیای که خودروی بنزینی از سوختن بنزین به دست میاره، ۳۵ واحدش به انرژی حرکتی تبدیل میشه.
نتیجهگیری
خودروی الکتریکی تقریبا دو برابر بیشتر از خودروی بنزینی هوا را آلوده میکند. در این محاسبه آلایندگی ناشی از دفع و بازیافت باتریهای فرسوده و اتلاف انرژی در شبکه برق در نظر گرفته نشده.
راه چاره
همانطور که @fardin.t گفت، تا زمانی که به سمت انرژیهای نو نرویم، استفاده از خودروهای برقی توجیه محیط زیستی ندارد. در حال حاضر، راه چاره استفاده از دوچرخه، حمل و نقل عمومی یا در نهایت خودروهای کوچکتر است.
البته که هر دو دوست خوبم @Ali_Shakeri و @fardin.t درست گفتن یه نکته دیگه هم که به ذهنم می رسه باید به این مجموعه اضافه کنیم اینه که ما در حال حاضر مقادری کمبود تولید برق در کشور داریم به خصوص در مدت تابستان که یه مقاله هم در خصوصش می خوندم همین 2 یا 3 روز پیش که از حوصله بحث خارج هست. ما تا زمانی که نتونیم مقادیر اضافه از برق رو تولید کنیم در وااقع نباید مصرف کننده به سیستم اضافه کنیم.
پاسخ های خوبی داده شد اما چنتا نکته:
- بازدهی نیروگاه های برق بیشتر از 30 درصد است. الان فکر کنم به 60 درصد هم رسیده (سیکل ترکیبی).
- درسته خودروی برقی به واسطه نیروگاه تولید برق، آلودگی ایجاد میکند اما نکته اینجاست که این آلودگی به جای دیگری منتقل می گردد. مثلا به جای اینکه دود در داخل شهر تهران تولید شود در حومه شهر با فاصله زیاد از جمعیت تولید شده و کمتر آسیب می زند.
اما در پاسخ به اصل سوال:
اول: مهمترین مشکل، باتری ها هستن. الان با یک خودروی سواری معمولی با یک باک پر از سوخت می توان مصافتی حدود 500 کیلومتر یا بیشتر را طی کرد (بستگی به ظرفیت باک) اما با یک خودروی برقی فعلا چنین امکانی وجود ندارد. بنابراین راننده در یک مسیر طولانی باید در وسط راه یک یا چندبار نیازمند شارژ باتری هاست و این مشکل دوم را نمایان میکند:
دوم: مدت زمان شارژ باتری ها خیلی طولانی است. الان با وجود فناوری های شارژ سریع، شارژ کامل یک خودرو بیشتر از نیم ساعت به طول می انجامد در حالی که در عرض کمتر از 5 دقیقه می توان باک خودرو را از بنزین پر کرد.
سوم: قیمت، فناوری خودروهای برقی و قیمت باتری آنها بالاست بنابراین خودروهای برقی گران تر هستند
چهارم: کمبود ایستگاه های شارژ