چرا هیچ کس حواسش به نظام تعلیم و تربیتی کشور نیست!؟

محمدکاظم کاظمی شاعر و پژوهشگر ادبی با انتقاد از شیوه نظام آموزشی از وجود سوالاتی برای دانش‌آموزان که به گفته او برای پرورش ماشین هستند، می‌گوید.
این شاعر و پژوهشگر ادبی در نوشتاری که با عنوان «سوالات پرورش ماشین» منتشر کرده آورده است:

«کدام گزینه برای بیت زیر درست نیست؟
خندید بر او شعله که از دست که نالی؟
ناچیزی تو کرد بدین گونه تو را خوار
۱. بیت دارای دو کلمه ربط است.
۲. بیت دارای سه جمله است.
۳. زمان فعل دوم، «مضارع» و زمان فعل‌های دیگر «ماضی» است.
۴. بیت دو فعل ناگذر و یک فعل گذرا دارد.

این‌ سوال آزمون کنکور ارشد ادبیات است؟ نه، کمی پایین‌تر بیایید. سوال کنکور دانشگاه است؟ نه باز هم کمی پایین‌تر بیایید. یعنی خیلی پایین‌تر بیایید. این‌ سوال یکی از آزمون‌های کلاس ششم مدرسه است. بله، این‌ها را نرگس کاظمی باید حل کند و حالا بابای نرگس کاظمی در حل کردنشان درمانده است.

این نظام آموزشی‌ای که چنین توقعی از یک دانش‌آموز کلاس ششم دارد، در واقع دانش‌آموز شیفته ادبیات تربیت نمی‌کند. ماشین تست‌زنی تربیت می‌کند. ذوق، هنر و خلاقیت را می‌کشد تا قواعد خشک دستور زبان و قواعد وزن و قافیه و آرایه‌های ادبی را جایگزین آن سازد.

نرگس حق دارد از این درس‌ها بیزار باشد. من که چهل سال است با ادبیات سر و کار داشته‌ام و شاعر و سی سال تمام کتاب آموزشی و نقد شعر نوشته‌ام و مدرس کارگاه شعر و داور مسابقات شعر بوده‌ام به این چیزها نیازمند نشده‌ام. این نوجوانی که سن رشد و فعالیت ذهنی اوست و در پی خلاقیت و پرورش ذوق و شخصیت خود است، چه نیازی به این‌ها دارد؟ هیچ نیازی ندارد مگر تجهیز شدن برای گذشتن از سد کنکور و به دست آوردن یک مدرک تحصیلی که بر پایه همین آموزه‌ها در دانشگاه باشد و سرانجام وارد شدن به عرصه کار و زندگی و پاکسازی ناگزیر ذهن خویش از این همه اطلاعات خشک و ناکارآمد که در سال‌های تحصیل روی هم انباشته شده است.

به راستی این نظام آموزشی کی می‌خواهد به خود بیاید و مانع ترویج این شیوه از آموزش در این مملکت شود؟»

6 پسندیده

با نهایت تاسف می بینم که نه تنها مسئولین حواس شون به نظام تعلیم و تربیتی کشور نیست، بلکه خودمون هم بعنوان مردم علاقه ای به صرف وقت بر روی چنین مسائلی نداریم…!

این برداشت با توجه به اینکه هیچ اظهار نظری از سوی دوستان به موضوع مطرح شده داده نشد، به روشنی قابل اثبات می باشد…و می توان نتیجه گرفت که احتمالاً نیازی به نگرانی در این خصوص نمی باشد. با این اوصاف نحوه رویارویی مسئولین با این مسئله باید کاملاً طبیعی و عادی قلمداد گردد…!

1 پسندیده

انتقاد کننده به نظام تعلیم و تربیت که زیاد هست ولی کسی کاری از دستش برنمیاد کسی هم که مسئول میشود مشکلات خودش را در نظر میگیرد بنده خودم به کل سیستم آموزشی انتقاد دارم ومعتقدم بیشتر برای امرار معاش کارکنانش سر پا هست تا آموزش فرزندان این مرز بوم.
نه اینجا و در هر جا شما سوالی مطرح می کنید پاسخ ها کتابی داده میشود نه برداشت پاسخ دهنده از موضوع و این یعنی حفظ کردن موضوع که با درک موضوع تفاوت از زمین تا آسمانست.

1 پسندیده

درود برشما

البته از سیستم چیزی عاید کارکنان نمی شود. سود اصلی رو در این میان، مافیای کتب کمک درسی و مدرسان کنکور بدست میارن.
بطوریکه برای کلاس اول ابتدایی هم کتاب و دفترتمرین طراحی کرده اند…!
کلاس اولی ها، کلاس دومی ها و… نگران نباشید، گاج منتشر کرد، دفتر تمرین املا و …
منتشران، کلاغ سپید، قلم چی و … سود واسه اینجور انتشاراتی هاست…

1 پسندیده

کفتارها همیشه هستند که علتش غلط بودن سیستم آموزشی هست زمان شاه هم توفیقیان و یکی دوتا دیگر بودند

مرحبا
دقیقاً حق باشماست . منظور بنده هم همین بود که سیستم به فکر کارکنان خودش نیست و سودی برای اونها نمی رسونه بلکه سودش هم نصیب کفتارها میشه و فقط دردسرش واسه کارکنان می مونه…

1 پسندیده