چطوری فناوری می تونه به صرفه جویی برق در ایران کمک کنه؟

امسال در سال 1403 با قطعی برق نه تنها در تابستان بلکه در پاییز مواجهیم.

جدا از اینکه قطعی برق در پاییز به دلیل کمبود گاز بوده من می خوام در مورد مساله برق و صرفه جویی اش در ایران صحبت کنم.

سیستم انرژی ایران (در سطح تولید و مصرف) مثل یه آبکش می مونه که هر چی توش انرژی بریزیم هدررفت از سوراخ هاش زیاده، بنابراین در کنار تامین انرژی باید به فکر گرفتن اون سوراخ ها هم باشیم.

در کتاب «عادت های اتمی»، جیمز کلیر که می خواد به پایش عادت ها اشاره کنه دقیقا مثالی از مصرف انرژی در خانه می زنه. میگه در مقایسه دو دسته خانه در یک شهر با همه ویژگی های یکسان، خانه هایی که کنتور برق اونها در دید افراد خانه هست مصرف انرژی اون خانه ها کمتره، چون افراد می بینن که چقدر داره مصرف برق اتفاق می افته.

  • به نظر شما اگر شما مصرف برق خونه تون رو در یک پنل دیواری داخل خانه یا گوشی تون بتونید ببینید به صرفه جویی در مصرف برق کمک می کنه؟

  • اگه جوابتون به این سوال مثبته چطوری با کمک فناوری این کار ممکنه؟

1 پسندیده

حقیقت اینه که خونه ها اونقدر مصرف برق ندارن. اما عملکرد بد باعث شده تا ذخایر انرژی اینجوری به انتها برسن. همین الان باید بی‌نهایت انرژی خورشیدی داشته باشیم

1 پسندیده

تجربه شخصی من اینه که مصرف برق خونه ی ما از چند ماه پیش کاهش هم داشته، کاش بشه اینو تو مراکز خصوصی که بیشتر نگران هزینه های خودشون هستن، اجرایی کرد.

1 پسندیده

قبل از جواب به سئوالات، میشه پرسید این پنل قرار چه چیزی رو به من نشون بده؟ عدد کنتور، مصرف وسایل مختلف؟ در هر سطجی بخوایم بگیم، هزینه اینکار به نسبت بالاست بویژه الان که هنوز زیرساختی مثل کنتور هوشمند فراگیر نشده. ولی فرض کنیم این زیرساخت فراگیر شده باشه، برای من این کمکی نمیکنه، چون سطح مصرف بسیار پایینی دارم و اساسا به جز وسایل ضروری مصرف خاصی ندارم (راستش جایزه کم مصرفی هم گرفتم).
منتها کمی ایده آلتر: جزییات مصرف وسایل مختلف تا حد زیادی در پنل باشه، این میتونه به برنامه ریزی کمک کنه. اون موقع من میتونم بفهم که اگه ابزاری که لازم نیست رو خاموش کنم، اثرش چقدر میتونه باشه. من فکر میکنم بدون این جزییات، به فرد کمک نمیکنه، چون ذهن انسانها عموما راه حل میخواد نه مسئله!

اگه این امکانات رو نداریم چکار میشه کرد؟ یه راه ساده اینه که مثل یک بازی بهش نگاه کنیم:

  • یه نرم افزار ساده دم دست فرد قرار می گیره
  • فرد میاد از لیست ابزارهای عمده، یه سری وسایل رو انتخاب میکنه: مثلا یخچال، ماشین لباس شویی، جارو برقی و میزان تقریبی استفاده رو هم میشه انتخاب کرد.
  • سیستم اگر که بتونه با استفاده از دیتابیس مرتبط با ابزار و حساب کتاب ساده، تخمین خوبی از مصرف الان رو به فرد بده، اون موقع نشون میده که تا حد زیادی قادره وضعیت رو شبیه سازی کنه.
  • بعد یا خود فرد یا سیستم با کمی بازی پیشنهادهای برای استفاده بهینه ارائه بده.
    اینکار به نظرم کاملا ممکنه و میتونه مکمل اپلیکشنهای مرتبط انرژی دولتی باشه!
1 پسندیده

40% مصرف انرژی کشور از بخش ساختمان هست و حداقل در تابستان برق سهم زیادی از این مقدار رو داره (منبع)

ایده های مختلفی رو میشه پیاده کرد. مصرف لحظه ای، نموار مصرف هفتگی، ماهانه و سالانه
می تونه بازه زمانی پیک رو به صورت گرافیکی به کاربر نشون بده و با این کار کاربر رو تشویق کنه که مصارف زیادش رو به ساعت های غیر پیک منتقل کنه.

یه دستگاهی به نام Sense Energy Monitor هست که دقیقا این کار می کنه. یه کنتور کلمپی در ورودی خونه قرار داره و با تحلیل یادگیری ماشین الگوی مصرف برق هر دستگاه رو در لحظه اتصال تشخیص میده و با دقت خوبی می تونه مصرف کل رو به مصرف هر تجهیز تفکیک کنه.