بازار تولید کنندگان ایران مشکلات فراوانی داره
برای شروع از یک کمپانی خوب ایرانی مثال میزنم به نام " میهن " ؛ این کارخونه خوب ایرانی در زمینه لبنیات و بستنی فعالیت میکنه. کاملا مشخص هست که با برنامه ریزی کامل در سیستم کاریشون پیش میرن، چرا که تنوع محصول ، دسته بندی مشتری و محصول ، ارائه و دسترسی مناسب ، قیمت گذاری خوب ، نیاز سنجی بازار و ارائه محصولات مورد نیاز بازار، بسته بندی مناسب و… همه و همه داره در کار این کارخونه خیلی خوب رعایت میشه.
از اصلیترین مشکلات تولید کنندگان در ایران باید به ناتوانیشون در تشخیص بازار مشتریان اشاره کرد. تعداد زیادی از تولیدی ها و کارخونه ها هستن که خودشون هم برنامه ای ندارن که میخوان چه محصولاتی ، در چه بازه قیمتی ، برای رفع چه نیاز هایی ، برای مصرف چه کسانی و… تولید کنند و بفروشن.
همین باعث میشه کمپانی های ایرانی در تولیدات خودشون نتونن تمرکز داشته باشن و نوآوری در این محصولات بشدت کاهش پیدا میکنه که یکی از مهم ترین عوامل این بازار هاست که البته همین موضوع عدم تمرکز خیلی سریع باعث میشه کیفیت و باقی پارامتر ها هم نسبت به بازار جهانی افت کنه و در نهایت یک برند مرده در بازار باقی میمونه که تقریبا نمیشه سهمی از بازار رو برای اون در نظر گرفت.
این درحالی اتفاق میافته که اگر یک کمپانی تولید کفش ایرانی بدونه که میخواد صرفا کفش هایی تولید کنه که به عنوان مثال بهترین استفاده رو در مناطق گرم و خشک داره که بیشتر ایران رو تشکیل میشه و این کفش ها قرار هست در حالت عادی بازه قیمتی بین 80 الی 150 هزار تومان داشته باشن و کمپانی میخواد که طرح های خلاق و همخوان با قوانین سلامت جسمی ارائه کنه خیلی چیز ها متفاوت میشه.
با همچین چراغ راهنمای ساده ، کمپانی میدونه باید رو چی تمرکز کنه و چه مسائلی رو گسترش بده و هزینه تحقیقات رو در چه بخش هایی صرف کنه، البته شرح کامل این موضوع خیلی طولانی تر از این حرفاست.
یکی دیگه از موضوعات مهم که ضعف اون در صنعت کشور ما به وضوح احساس میشه “صنعت بسته بندی” هست
برای مثال چند بسته بندی خلاق در زمینه عسل رو با بسته بندی های تولید کنندگان ایرانی مقایسه میکنیم.
سه نمونه بسته بندی ایرانی
سه نمونه بسته بندی خلاق خارجی
خودتون میتونید قضاوت کنید.
با این بسته بندی ها کالایی مثل عسل میتونه تبدیل به کالایی بشه که بچه ها هم دوس دارن بدون دلیل بخرنش، این موضوع بسته بندی در همه بخش ها صدق میکنه تقریبا.
البته جالب تر از کل این موضوعات چیز دیگریست…
شغل بنده مشاوره بازاریابی ، برندینگ ، بازارسازی و مدیریت بازار هست. با تعداد بسیاری از این افراد روبرو شدم که حتی نمیدونن دارن چه اشتباهاتی انجام میدن و از ترس هزینه های 10-20-30 میلیون تومنی که به دلیل نداشتن سواد و دانش کافی نمیتونن بازگشت این هزینه ها رو پیش بینی کنن حاضر نیستن حتی به حرف های کارشناس گوش بدن.
فکر کنم به عنوان یک پاسخ کافی باشه چون دیگه خسته شدن از تایپ کردن