در آلمان با کمک تحلیل داده و یک الگوریتم ساده، مصرف برق و گاز خونه ها رو درطول سال بررسی میکنن. سیستم به این صورت هست که در ابتدا برای گاز و برق قراردادی بر اساس پارامترهایی بسته میشه؛ مثلا: متراژ خونه، تعداد نفرات ساکن، تعداد اتاقهای خواب، چه ساعتی از شبانه روز رو بیشتر در خونه هستید، ایا هرروز اشپزی میکنید، و … . از این روش برای پیدا کردن محتمل ترین هزینه برای مصرف برق و گاز استفاده میکنن.
پایان هر سال میان رقم کنتورها رو چک میکنن و میزان مصرف واقعی رو محاسبه میکنن و تفاوت را تسویه میکنن. در صورت مصرف کمتر، جایزه میگیری و قرارداد تخفیف دار باهات میبندن، در صورت مصرف بیشتر هم بهت اجازه ی کاهش رقم قرارداد را نمیدن.
به نظرتون چه هزینه های دیگه ای رو میشه به روش های مشابه کاهش داد؟
یه مورد دیگه هم هست که به همین سبک و به کمک الگوریتم های ساده و تحلیل داده هزینه ها رو درش آوردن پایین: چک کردن بلیط در متروهای داخل شهری و اتوبوس ها.
وقتی تو آلمان سوار اتوبوس یا مترو میشی، کسی بلیطت رو چک نمیکنه. ولی تو موظف هستی که بلیط تهیه کنی و در دستگاه مشخصی که در قسمت های مختلف اتوبوس قرار داره بلیط رو تاریخ بزنی. بعد مواقع خاصی هست که بازرس هایی وارد اتوبوس میشن و بلیط ها رو چک میکنن. این مواقع اگه بلیط تاریخ خورده نداشته باشی جریمه ی سنگینی میشی.
حضور و نبود بازرس ها چه مواقعی اتفاق میفته؟ آمار تعداد بلیط های تاریخ خورده در دسترس هست. در ماه هایی از سال میان و تحلیل داده های ساده ای انجام میدن و اگه این تعداد در زمانی از سال کاهش پیدا کرده باشه، بازرس ها زیاد میشن. در غیر این صورت و اگه بلیط های استفاده شده تعداد معقول همیشگی رو داشت، نیازی هم به بازرس نیست.
هوش پشت طراحی چنین سیستم های ساده و کارامدی واقعا تحسین برانگیزه!
یک طرح اولیه راجع به خوندن داده های کنتورها شنیده ام که شاید الگوریتم ساده ای نداشته باشد و البته هزینه ی اولیه زیادی داشته باشه ولی به نظر میاد در طولانی مدت به صرفه باشه. کنتور ها در این طرح مجهز به سنسورهایی هستند که قابلیت اتصال به شبکه رو دارن در واقع سنسورها به عنوان نود های شبکه ای با توپولوژی مش هستند که برد کوتاهی دارند. شبکه ی سنسوری بیسم . wireless sensor network-WSN
تعدادی از سنسورها که از لحاظ موقعیت مکانی در فاصله نزدیکی به هم هستند داده ها ی خودشون رودست به دست کرده و به سردسته میرسونن. سر دسته ها میتونن داده هارو به مرکز یا به سردسته ی لایه ی بالاتر ارسال کنن. این ارسال میتونه به صورت دست به دست (توپولوژی مش) یا به صورت مستقیم با برد بلند باشه(توپولوژِی ستاره) .
خلاصه اینکه دیگه نیازی به حضور نیروی انسانی برای خوندن کنتورها نیست و داده ها تحت شبکه WSN به مرکز انتقال داده میشن.
WSN به غیر از اندازه گیری کنتورها میتونه هر جایی که نیاز به اندازه گیری ، جمع آوری و ارسال داده به مرکز وجود داشته باشه کاربردی باشن.
در مورد کنتورهای دیجیتال برق، یه امکاناتی رو قرار بود بهشون اضافه کن و اون هم انتقال اطلاعات مصرف مشترکین از طریق کابل های برق بود. جدیدا کنتورهای شارژی هم ساخته شده که مثه سیمکارت شارژ میشه، اما هنوز بصورت رسمی مورد استفاده قرار نگرفته.