چند روز پیش دوستی من رو متوجه موضوعی کرد که خیلی به نظرم جالب اومد. گیاه خواری علاوه بر این که یه رژیم غذایی سالم هست می تونه به کاهش گرسنگان در جهان هم کمک کنه.
اول این که گیاهان حاوی تمام پروتئین ها و مواد مورد نیاز بدن انسان هستند. بنابراین این باور اشتباهه که انسان به خوردن گوشت نیازمنده. دوم این که حیوانات رنج های زیادی رو تحمل می کنند تا به فرایند مصرف توسط ما برسن. سوم این که آب و توان زیادی لازمه تا علوفه لازم برای دام تهیه بشه. این مورد آخر به خصوص برای کشورهای خشک مثل ایران خیلی مهمه.
با توجه به این که تولید یک کیلو گوشت نیازمند مصرف حجم بالایی از علوفه و در نتیجه آب است، می تونیم به جای صرف مقدار زیاد آب و انرژی برای تهیه علوفه دامی به تهیه سبزیجات و گیاهان برای خودمون بپردازیم. این طوری چرخه غذایی بازدهی بیشتری خواهد داشت و حجم بیشتری از مواد غذایی در دسترس مردم جهان قرار می گیره.
انرژی حاصل از خوردن 250 گرم غذایی حاصل از دامها و 250 گرم غذای حاصل از گیاهان چقدر با هم تفاوت دارند؟
پروتئینهای گیاهی می تونند حذف بشند و به جاش پروتئینهای گیاهی وارد گود بشند؟
حشره خواری می تونه جایگزین هردوی اینها بشه؟
انرژی حاصل از گیاهان به قدری زیاد هست که گیاه خوارها با میوه و سبزیجات زندگی سالمی دارند. مثلا برنج، سیب زمینی و گندم منابع خوبی برای جذب انرژی هستند. عدس، قارچ و سویا هم مثال های خوبی برای جذب پروتئین هستند. ویتامین هم که به مقدار زیاد در میوه ها و گیاهان وجود داره.
باید این رو هم اضافه کنیم که برای پختن گوشت انرژی بسیار زیادی لازمه در حالی که غذاهای گیاهی نیازی به پختن ندارند و یا خیلی زود می پزند.
به نظرم نیازی به حشره خواری نیست.
#سوال
یک استیک گاو چندکالری داره ؟ برای تامین همون مقدار کالری چندتا سیب بخوریم؟ چه مدت در حال جویدن باشیم؟ هضم کدوم سخت تره؟ معده ما برای چی آداپته شده؟ به جای سیب چه گیاهی بخوریم زودتر به نتیجه می رسیم؟
بهتره کالری به دست آمده از استیک رو با سیب مقایسه نکنیم. در عوض کالری به دست آمده از استیک رو با یک بشقاب پاستا سبزیجات یا یک کاسه سوپ سبزیجات مقایسه کنیم.
###تجربه
روزایی که غذام گوشت داره حتی اگه زیاد هم پلو و یا نون نخورم، دیرتر گشنه میشم نسبت به روزایی که غذام گوشت نداره.
برای اینکه پروتئین ها و باقی موجودات مورد نیاز بدن با رژیم غذایی گیاهی جور شه، نمیشه خیلی راحت فقط به همین سبزی های ساده ای که میخوریم بسنده کرد. یعنی لازمه تنوع گیاهی کافی تو رژیم غذایی مون بگنجونیم.
###تحقیق اینجا یه مقایسه ی کیفی ساده کرده که البته متفاوت با تصاویر بالا نیست و حرفش اینه که جرم یکسانی از گوشت یا سبزی انرژی یکسانی ندارن، و انرژی حجم یکسانی از گوشت خیلی بیشتره.
مجله ی گاردین هم یه آمار ساده داده از اینکه تولید یه کیلو گوشت بین 5 تا 40 هزار لیتر آب لازم داره و تولید یه کیلو گندم 400 تا 5000 لیتر.
یکی از دوستام چند سالیه که گیاهخوار شده و هیچ مشکلی نداره. نه تنها ضعیفتر نشده، قویتر و با انرژیتر هم شده. من هم سه ماهی میشه که بیشتر غذای گیاهی می خورم. اولش زود گرسنه ام میشد اما الان همه چیز عادیه و بدنم عادت کرده. فکر می کنم دلیل این که گوشت آدم رو سیر نگه میداره اینه که سخت تر هضم میشه و در نتیجه بیشتر تو معده می مونه.
آمار
۱۰۰ گرم برنج باسماتی در حدود ۱۳۰ کیلوکالری انرژی داره و ۱۰۰ گرم گوشت ۲۴۰ کیلوکالری. 100 گرم نان جو ۲۴۷ کیلوکالری انرژی داره، یعنی تقریبا به اندازه گوشت.
###تجربه
گوشتخواری الان باب شده، قدیم ترها شاید دو نسل پیشتر، که سطح رفاه زندگیها کمتر بوده، خبری از این همه مصرف گوشت نبود و اون زمان ها هم افراد فعالیت بدنی شون کم نبوده. یعنی با مصرف کم گوشت مشکلی از لحاظ تامین انرژی مورد نیازشون پیش نمیومده.
من خانواده ی پدریم کشاورز بودن و پدرم تعریف میکردن که سالی نهایتا یه گوسفند سر می بریدن و همون رو قورمه میکردن و در سرداب هاشون نگه میداشتن، برا تمام سال. این برای خانواده ی ۶ نفره.
من خودم مدتی رو به گیاه خواری گذروندم ولی…
فکر میکنم سهم 51 درصدی گرمایش جهانی مربوط به بخش دامپروری، اغراق هست.
به گزارش IPCC در سایت آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا سهم دامپروری در گرمایش جهانی در سال 2004 از این قرار بوده…
سهم دامپروری در قسمت agriculture قرار می گیره.
به نظرم لازمه اول سر دلیل نیاز به تغییر عادات غذایی با مردم و خودمون به توافق برسیم.
پرسش
انسان ها شاید به صورت فردی با انگیزه احترام به حیات و جلوگیری از آسیب به منابع طبیعی به سمت گیاه خواری رو بیارن، اما این عده معدودن و دامپروری یه صنعت جهانی هست که تولیدکننده و مصرف کننده از اون رضایت دارند و انگار گوشت محصولی هست که مثل لباس و شلوار و … مورد نیاز افراد هست. شما چطوری می خواید افراد رو متقاعد به گیاه خواری بکنید در حالیکه بازار عرضه اون گسترده هست و افراد از عواقب بلندمدت اون که تخریب منابع طبیعی و گرمایش جهانی باشه؛ بی خبرند؟
درضمن چطور می خواید صنایع دامپروری رو با وعده کمک به گرسنگان از سود کلانشون منصرف کنید؟
جالبه بدونید که در همین شرایط فعلی 30 تا 40 درصد غذای تولیدی در جهان به هدر میره.
گیاه خواری به صورت کامل شاید نیازی نباشه واقعا.
اینکه گوشت برای بدن ما مفید هست یا نیست رو کاری نداریم، اینکه ما یک جاندار دیگه رو سلاخی میکنیم و با لذت کباب میکنیم و میخوریم رو هم کار نداریم، فقط نکته اش چیزیه که دوستان اشاره کردند این بازار هم عرضه کننده اش راضیه هم مصرف کننده اش.
پس به جای اینکه بیایم جایگزین کامل کنیم کافیه ۳ روز غذای گیاهی بخوریم و با کاهش مصرف مواد گوشتی اندازه ی ۳ روز غذای ۸۰ میلیون جمعیت خیلی زیاد میشه و خودش درصد بزرگی از مصرف آب هست.
اگر بازار محصولات گیاهی تقویت بشه قطعا مشتریان زیادی خواهد داشت البته عوامل دیگه ای هم دخیل هستند.
مثلا شخصی که غذا رو تهیه میکنه. مادر ها همیشه این کار رو انجام میدن و در خیلی از خانه ها به تنهایی این کار را انجام میدن. حدود سنی مادر ها چقدر است؟
بین ۲۰ الی ۳۵ سالگی به نظرم عدد خوبی باشه برای وقتی که تنها آشپز خانه هستند.
در حال حاضر بسترش آماده اس و این افراد استقبال می کنن از این موضوع اما نه مثل ورود سویا به بازار.
شعار گوشت گیاهی به مردم این پیام را داد که میتوانند به جای گوشت استفاده کنند. مدتی هم استفاده شد و هنوز هم میشود اما با اون سویا نمیشه غذای دیگه ای درست کرد؟
و در نهایت به دلیل اینکه در شعار کلمه گوشت وجود داشت مصرف کننده مجدد به بازار گوشت برگشت و تاثیر آنچنانی در بازار نداشت.
فکر میکنم نیازی به این کار نباشه فقط کافیه محصولات گیاهی عرضه بهتری داشته باشند.
در کشور های پیشرفته محصولات گیاهی عرضه بهتری دارند و استقبال مناسبی هم شده ازش. نیازی نیست صنعت دام پروری بسته بشه و همه گیاه خوار بشن فقط نیازه عرضه محصولات گیاهی بتونه سهم مناسبی از بازار رو در دست داشته باشه.
گیاهخواران حتما باید مکمل ویتامین B12 مصرف کنن چون هیچ منبع گیاهی قابل اطمینانی برای اون وجود نداره گیاهانی هم که ممکنه این ویتامین رو داشته باشن برخی جلبکها و گیاهان دریایی هستن که در رژیم غذایی و بازار ایران موجود نیستن
این ویتامین برای سیستم عصبی ضروریه کمبود این ویتامین در حین بارداری منجر به عدم تکامل سیستم عصبی نوزاد می شود
علائم کمبود این ویتامین در بزرگسالان ممکنه چند سال بعد ظاهر بشه
به نظرم مصرف فرآوردههای حیوانی میتونه خیلی کم بشه اما برای احتیاط بهتره کمی مصرف بشه
این به نظرم بیشتر یک کمک غیر مستقیم هست ما میتونیم گوشت هم مصرف کنیم چون انسان همه چیز خواره.ولی عوض استفاده زیاد گوشت بصورت خالص میشه سهم بیشتری از اون در غذاهای ترکیبی مثل قورمه سبزی استفاده شه (برای سلامتی بیشتر و غذای غنی تر و عدم استفاده بیشتر از گوشت ).راه کمک به گرسنگان میتونه از طریق کمک مستقیم هم باشه. چون خواهی نخواهی گوشت مصرف خواهد شد و این مصارف آب برای دام هم انجام میشه چون اکثریت مردم تمایل به گوشت دارن و با تغییر ذائقه مثلا 5 درصد به گیاهخواری این بازار بسته نمیشه.