چه طور فرهنگ کتابخوانی در کشورهای مختلف نهادینه شده؟

به این مطلب برخوردم که جالب بود:

چگونه فرهنگ كتابخوانی در آمریکا نهادینه شده است؟

#سارا_بوربور

شايد برای شما هم اين سؤال باشه كه چرا ميانگين مطالعه كتاب در برخی کشورها، به ميزان قابل توجهی از ایران بيشتره. این سؤال هميشه در ذهن من هم بود تا اينكه فرزندم در آمریکا به مدرسه رفت.

بر خلاف كشور ما، در آمریکا بيشترين سرمايه‌گذاری آموزشی بر روی دانش آموزان دوره ابتدایی انجام میشه. تجربه من از این چند سال مدرسه رفتن پسرم اینه که هرچيزي كه قراره در جامعه بصورت فرهنگ در بیاد، در سنین ابتدایی در مدرسه آموزش داده میشه.

از زمانی که پسرم به مدرسه رفت و خوندن و نوشتن رو ياد گرفت، بايد روزي ٢٠ دقيقه كتاب می‌خوند. نكته قابل توجه براي من اين بود كه در اينجا كتابهای ساده با عكسهای زياد و نوشته‌های كم برای جذب بچه ها به كتابخونی و با دونستن تنها چند حرف به وفور وجود دارد. در کنار تاکید معلمین مدرسه به ۲۰ دقیقه کتابخوانی روزانه، این کتابها تاثیر بسزایی در کتابخون کردن بچه‌ها دارند.

روشهای ساده دیگری هم برای تشويق كودكان به كتابخونی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مثلا يك پازل که تصویری سیاه و سفید از یک ماشين هست رو به دانش‌آموز میدن. دانش آموز به ازای هر نيم ساعت كتاب‌خوانی، می‌تونه يك تيكه اين پازل رو رنگ کنه. در يك فرم جداگانه هم از والدين میخوان كه اسم كتابهایی كه خوانده و مدت زمان صرف شده را يادداشت كنند. در نهایت كسی كه بيشترين تعداد پازل رنگ شده رو داشته باشه، برنده میشه و جایزه می‌گیره. يادمه که همین جایزه انگيزه بسيار خوبی برای پسر من شده بود که بيشتر مطالعه کنه.

نکته جالبه دیگه در مدرسه این بود که بجای اینکه مثل ایران به بچه‌ها تکالیف زیادی بدن که در منزل انجام بدن، تکالیف بچه‌ها بسیار محدود و فقط شامل چند صفحه تمرین ریاضی در هفته هست.‌ در عین حال تمرکز ویژه‌ای بر کتاب خوانی روزانه هست و والدین باید هر روز به معلم گزارش بدن که شب گذشته فرزندشون چقدر کتاب خونده.

تاثیر این کارهای ساده این شده که پسر من که كلاس پنجم دبستان هست، هفته‌ای ٨-٩ كتاب ١٠٠ صفحه‌ای رو از كتابخونه به امانت میگيره و میخونه.

در کنار فرهنگ سازی مدرسه برای کتاب خوانی، باید به محیط بسیار جذاب کتابخانه برای علاقمند كردن بچه‌ها به كتابخوانی اشاره کرد. همه كتابخانه‌هایی که در آمریکا دیدم، فضای قابل توجهی رو برای بازی کردن بچه‌ها اختصاص دادند. این فضا مجهز به انواع اسباب‌بازی‌ها، كتاب و سی‌دی‌های كودكانه، كامپيوتر و لپتاپ مختص كودكان هست.

كار جالب ديگه کتابخانه‌ها برگزاری كلاسهای رايگان كتابخوانی روزانه برای كودكان بزرگتر از سن ٦ ماهگی! هست. بله، تعجب نكنيد، کلاس کتاب‌خوانی برای نوزاد ٦ ماهه. در اين كلاسها از روی كتابهای پرعكس و كم‌نوشته برای بچه‌ها می‌خونند و بعد با بچه‌ها شعر می‌خونند و بازی می‌كنند. اين كلاسها باعث شده كه الان کتابخانه برای دختر دو ساله‌ام یکی از دوست داشتنی‌ترين مكانها باشه، بطوریکه هر روز باید با گريه از كتابخونه بياريمش بيرون.

مشاهدات چند دانشجوی ایرانی🇮🇷 از جامعه امریکا🇺🇸
@K1inUSA

9 پسندیده

امکانات و تسهیلات کتابخانه عمومی شهر برای جذاب کردن محیط برای نوزادان و کودکان:
اسباب‌بازی‌های متنوع، لپتاپ، کامپیوتر و کتابهای پرعکس.
Golden Library, Colorado

محل احداث و امکانات بیرون کتابخانه عمومی شهر
در کنار رودخانه کبابی بزنیم یا کتابخانه؟
http://padpors1.us.cube.filecorn.com/ketab/video_2.mp4
@K1inUSA :iran::us:

باغ کتاب تهران هم افتتاح شده و فضایی برای ترویج کتابخونی ایجاد کرده.
انیمیشن فضای داخلی و خارجی باغ رو می تونین در ویدئوهای زیر ببینین:


3 پسندیده

وجود کتاب فروشی های با فضا و دکوراسیون شیک و در مکانهای پر ازدحام بودن و داشتن محصولات فرهنگی برای همه رده هاس سنی و کامل بودنشون مسلما کمک میکنه که ادمها جذب این محیط ها بشن و با دیدن علاقه مندان به کتاب انها هم مایل باشن کتابی بخرن و چه بسا همان کتاب انها را شیفته بکنه. داشتا فضای شاد جهت بچه ها و کتابهای رده سنی انها مطمئنا موثر خواهد بود تا از بچگی علاقه مند به این محیط ها و کتاب بشند. مسلما وجود کتابخونه های عمومی با قابلیت دسترسی برای همه هم بسیار موثر هست.

3 پسندیده

بله منم فکر می کنم فرهنگ کتابخوانی باید از اوان بچگی نهادینه بشه و در دبستانها و مهد کودک ها بچه هارو ترغیب کنیم به کتابخوندن.وقتی بچه یکی دو سالشه مادر باید وقت بذاره و کتابهایی که تصویربیشتری دارن رو به کودک نشون بده و براش قصه اون تصاویر رو تعریف کنه.بخصوص اگه تصاویر حیوانات مختلف باشه، و وقتی بچه مدرسه رو شد باید ساعات کتابخوانی جزو ساعات درسی باشه. بسیاری از رفتارهای زندگی سالنم رو باید از کوچکی نهادینه کرد.

1 پسندیده

بررسی سایر کشورا خوبه. ولی لزوما به درد ما نمیخوره.

تو بچگی، کسی برا خوندن بیشتر بهمون جایزه نداد، ولی با جریمه تحریک شدیم به خوندن: پدرم صندوقی از کتابهایی داشت که حق نداشتیم بهشون دست بزنیم!!! و یه دلیل که در بچگی علاقه ی زیادی به خوندن پیدا کردم حس کنجکاوی (شما بخون فضولی!) بود و البته مخالفت با ایشون.

وضعیت شهرستان ها چه جوریه؟ از یه طرف شهرستانی ها زمانشون ازادتره از طرف دیگه فضاهای جالبی مثل مترو در اختیار ندارن.

1 پسندیده

من خودم امریکا زندگی میکنم و امریکایها رو ابدا کتاب خوان نمیدونم. من وقتی کتاب میخونم همکارام خیلی خیلی تعجب میکنن و میپرسن چرا کتاب میخونم. محیط کاری من مهندسی است و کسی رو ندیدم که اهل کتاب باشه و فکر میکنم سیستم اموزشی امریکا خیلی عقب تر از کشورهای موفق اروپاست. در امریکا فقط اقشار خاصی هستن که کتاب خوان هستن مثل دانشگاهی‌ها.

اگر دنبال راهی برای نهادینه کردن مطالعه هستید باید سیستم اموزشی فنلاند رو پیگیری کنید یا ژاپن.

2 پسندیده