کمبود نور محیط علاوه بر اثرات جسمی، بر روی روح و روان ما هم اثرات نامطلوبی داره. مثلا یکی از اثرات کمبود نور در زمستان و پاییز کاهش هورمون “ملاتونین” هست که افسردگی در پی خواهد داشت. آیا نمیشه به شیوه ای نور خورشید رو به فضای داخلی خونه ها و اتاقای تاریک و کم نور آورد در طول روز؟ مثلا با هدایت نور به وسیله ی آینه؟
اگر این قضیه شدنی باشه: 1- از نور طبیعی بهره می بریم 2- از مصرف انرژی الکتریکی در وسایل روشنایی در طول روز جلوگیری کردیم.
روشهایی برای هدایت نور خورشید به داخل ساختمون های بدون پنجره اختراع شده، در یکی از این تکنولوژی ها از ابزارهای اپتیکی برای این کار استفاده میکنن:
به کمک طاق هایی که در پشت بام نصب میشه، نور خورشید رو میگیرن و بعد از طریق لوله های بازتابی به داخل اتاق هدایت میکنن و به وسیله ی لنز هایی در اتاق پخش میکنن این نور رو.
دیروز یکی از دوستان مهمونی خونه ما بودن و با دیدن نور خورشید و روشنایی خونه های ویلایی اصلا دلش نمی خواست به آپارتمانش برگرده. چرا همچین سیستم جالب و ساده ای که فقط هزینه راه اندازیش یه تونل و گرفتن نور خورشید هست هنوز تو کشور پر آفتابی مثل ما جایی نداره؟ به نظرم خیلی میتونه برای خونه های آپارتمانی مفید باشه. همینطور خیلی میتونه درآمد زا باشه اگر مهندسین خانه ساز ما به کیفیت اونچه که میسازن هم دقت داشته باشن. اصلا میشه بهش یه عامل ایجاد شغل نگاه کرد.
اتفاقا این موضوع خیلی کاربردیه؛ بعضی جاها برای اینکه ساختمان خیلی از خونه ها خراب نشه، از فیبر نوری تو خونه ها استفاده میکنند. یعنی نور خورشید صبح زود به وسیله فیبرهای نوری به داخل اپارتمانها منتقل میشه. هزینه های این فبیرهای نوری در مقایسه با بهای برقی که ماها مجبوریم در طول روز مصرف کنم به خاطر تاریک بودن خونه هامون خیلی اندکه. متاسفانه الان منبع این مطلب یادم نیست.
اما روی اینکه این فیبرهای نوری چطوری باید طراحی بشه، باید یه مقدار بیشتر فکر کرد.
این لوله ها خیلی جالب هستن. حتی نیازی هم به فیبر نوری ندارن. در واقع با انعکاس نور در آینه نور رو به مقصد میرسونن. به نظرم خیلی جالب و ابتدایی هستن… فقط باید مدت زمانی رو برای طراحیش گذاشت.
علاوه بر جالب بودن هر ایده، باید روی کاربردی بودنش هم فکر کرد. مثلا به اپارتمانهایی که کانالهای کولر توش هست دقت کن: فضایی که کانالها اشغال میکنن عملا بخش زیادی از فضا رو میگیره.
من یه طراحی جالب از پنجره های یه ساختمون دیدم که خیلی خوشم اومد.
طراحی ساختمون به این شکل بود که پنجره های عریض و کوتاه در بالای دیوار زیر سایبون میسازن به طوری که در زمستان که نور مایل به زمین میتابه از زیر سایبون به پنجره میرسه و درون اتاق میاد
و تابستون که هوا گرمه و نور تقریبا عمودی به زمین میتابه به سایبون برخورد کرده و مستقیم وارد ساختمون نمیشه.
برای ما ایرانیا احتمالا باید در جنوب ساختمان واقع بشه
سلام- نورگیر هوشمند خورشیدی روشنا به عنوان اولین و بزرگترین شرکت داخلی در زمینه هدایت نور طبیعی خورشید به ساختمان، حدود ده سال است فعالیت می کند و پروژه های زیادی را به انجام رسانده است.
این سیستم باعث افزایش قابل توجه نور طبیعی واحدهای شمالی ساختمان می شود. ایده اولیه طراحی این سیستم در داخل کشور به حدود ده سال قبل باز می گردد. در این مدت ده ها مورد نورگیر هوشمند در ساختمان های مسکونی و تجاری مختلف نصب و راه اندازی شده است. سیستم فعلی تلفیقی از مجموعه سیستم های مکانیکی، الکترونیکی، نوری و کنترلی پیشرفته است که به دست جوانان توانمد کشورمان طراحی و بومی سازی شده است.
شرکت نورگیر آفتابگردان یا روشنا (نورگیر هوشمند خورشیدی روشنا) از حدود 10 سال قبل در تهران و اصفهان و … در این زمینه کار می کنه.