امروز با بچهها صحبت میکردیم و به نظر میرسه که همیشه تغییر شاخص کوچکتر از تغییراتی هست که در بازار احساس میشه. مثلا وقتی که همه بازار قرمز میشه این عدد همیشه فاصله زیادی تا ۵٪- داره.
به نظر من یعنی ارزش بازار در سال ۶۹ بزرگتر از ۱۰۰ بوده و به همین خاطر تغییرات بازار همواره در یک ضریب کوچکتر از یک ضرب میشه و به عبارتی یک دماسنج معیوبه.
اندازه بازار در سال ۶۹ چقدر بوده؟
چرا به جای مشخص کردن حجم بورس، از این تقسیم استفاده میکنند؟ آیا به دلیل پنهانکاری نیست که حجم بازار رو نشون نده؟
تعبیرتون رو باید به درستی مشخص کنین. شاخص دقیقا مثلا شاخصهای تورمی هست یعنی میزان تغییرات نسبی رو نشون میده. این اتفاقا در کل ارزشمنده، چون مستقل از میزان سرمایهگذاری احتمال سود و زیان در فرآیند طولانی رو مشخص میکنه. حجم کل نیازی به پنهان کردن نداره و کاملا قابل حساب و کتابه در واقع اول اون حساب میشه و بعدا شاخص. در ضمن به طور کلی این شاخصها استاندارد هستن و در همهجا از اونها به شکلهای مختلف استفاده میشه.
خوب توی بحث مرتبط با شاخصها گفتم که شاخص کل بیشترین تاثیر رو از شرکتهای بزرگ میپذیره و نه کل بازار. در واقع باید نگاه کنین که شرکتهای بزرگ چه عملکردی داشتن و تقریبا همون رو توی شاخص کل میبینین. برای رفع این نکته بهتره به شاخص هموزن نگاه کنین، اگر همه بازار قرمز باشه، شاخص هموزن سقوط شدیدی رو نشون خواهد داد.
اگر خیلی احساس راحتی نمیکنین، میتونین تغییرات نسبی رو در نظر بگیرین (فکر میکنم در خیلی جاها درصد تغییرات نسبی درج میشه و نه تغییرات شاخص). توی درصد تغییرات نسبی، مبنا دیگه اثری نداره چون هم در صورت و هم در مخرج حضور داره. بنابراین اون -٪۵ ربطی به مبنا نداره.
تعبیر سادهای هست. وقتی یک عدد رو حذف و میکنیم و به جاش عدد دیگری رو میگذاریم در واقع عدد قبلی رو پنهان کردیم. این عدد میتونه هیجان ایجاد کنه. پس بهتره حذفش کنیم.
مثل حذف ۴ صفر از پول.
محاسبه ارزش بازار با داشتن شاخص خیلی ساده هست. کافیه شاخص رو در ارزش بازار در سال مبنا ضرب کنیم.
اما اگر سازمان بورس این عدد رو برای محاسبه شاخص دائم حساب میکنه، به سادگی میتونه اون رو به نمایش در بیاره. اما این عدد معمولا در اخبار گفته میشه.
من فکر میکنم شاخص و ارزش بازار تفاوتی در استفاده در این مورد ندارند. چون ارزش بازار طبق تعریف دقیقا یک مضرب عدد ثابت در شاخص هست.
انتخاب ارزش کل که عدد رو بسیار بزرگتر میکنه، قاعدتا مسئولان بورس به اون متمایلتر هستن تا شاخص. در کل حرفتون رو میتونم اینجوری بفهمم که انتخاب عددها برای تاثیر روانی مثبت روی افراد هست. این میتونه درست باشه و به هرحال یک تکنیک مدیریتی برای جذب افراده. مشکل فردی که در اثر هیجان وارد بورس میشه، به خودش مربوطه چون ابتداییترین منطقهای بازار رو نمیدونه و بعد با کله زمین میخوره.
نه دیگه اینطور نیست. نمیخواد به بورس هم نگاه کنین. بزارین به سکه نگاه کنیم: سکه امروز حول و حوش ۱۰.۷ میلیونه. این عدد به شکل مطلق نمادی از وضعیت اسفبار اقتصاد مملکت نیست، بلکه وقتی با سال مبنایی مقایسه میشه، تازه درصد رشد و میزان سقوط پول به دست میاد.
اینکه امروز بازار چه ارزشی داره هم به خودی خود اطلاعاتی نداره، مگر اینکه با اقتصاد در زمان گذشته یا حتی با اقتصاد در بازار دیگهای مقایسه بشه. مثلا وقتی به حجم بازار بورس نگاه میکنین و اون رو با نقدینگی کل کشور مقایسه میکنین، تازه میفهمین که این حجم چقدر واقعیه و چه میزان حباب در خودش داره.
منظورم اینه که شاخص برای اعلام عمومی نیست، بلکه استفادههای دقیقی داره که با استفاده از اونها رفتار کلی بازار و اثرات مختلف بررسی میشه.
من احساس میکنم که به دلیلی در حال توجیح هستید. چون اطلاعات همیشه ارزشمند هستند.
شاخص طبق فرمول بالا دقیقا یک ضریب عدد ثابت مثلا ۵ ضربدر ارزش بازار.
خوب من یک نمودار دارم که در عدد ۵ ضرب شده. یعنی تمام الگوریتمهای الیوت، حمایت، مقاومت و غیره روش جواب میده. در این موارد هیچ تفاوتی با هم ندارند.
این که از نظر شما شاخص و ارزش بازار در بررسی روند بازار با هم تفاوت دارند، مثل این هست که بگیم فارنهایت و سانتیگراد در بررسی روند تغییر دما با هم تفاوت دارند. در صورتی که کاربرد هر دو یکی هست فقط توی دوتا دستگاه متفاوت هستند. اما در تمام فرمولها به یک شکل ظاهر میشوند.
این که بگیم اینطور نیست، اطلاعاتی نداره، ارزشی نداره، فایده نداره، فایده داره جواب اشتباهی هست به نظر من.
از @lolmol دعوت میکنم که با نظر من مخالف و با نظر یوسف موافق هست، نظرش رو بیان کنه.
ببینید مسیر ذهنی شما با من یکی هست. حرفتون درسته از ازرش هم میتونین اطلاعات مناسب رو به دست بیارین ولی وقتی اینکار رو انجام دادین، میبینین که به همون شاخصها رسیدین! این دو تا یکی هستن منتها شاخص یک قدم پردازش متناسب با بازار و دیدگاه اقتصادی رو طی کرده.
راستی برای درک اهمیت شاخصها: درصد تغییرات سه شاخص کل، هموزن و ۳۰ شرکت بزرگ در ۶ ماه اخیر به این شکله:
ممنون از دعوتتون تو پرانتز بگم که مفید دیدن یه نوشته، به معنای موافقت با اون نیست و بالعکس مفید ندیدن یه نوشته معادل مخالفت باهاش.
یوسف نکات خوبی رو گفتن. اگه بخوام برای سوال اصلی حرفی بزنم، در ادامه صحبتهای یوسف میگم:
شاخصِ امروزِ بازارِ بورس به تنهایی داره بهتون رشد رو از زمان شروع بازار بورس نشون میده، ولی آیا حجم یا ارزش مبادلاتِ امروز به تنهایی میتونه بهتون رشدی رو نشون بده؟
برای سنجش رشد بازار بورس از شاخص که یه عدد نرمال شده هست استفاده میکنیم تا بتونیم مقایسههایی راحتتر انجام بدیم. این مقایسهها هم در زمان معنا پیدا میکنه، مقایسه شاخص امروز با شاخص ده روز پیش؛ و هم بین دو شاخص مختلف در یک بازار، مقایسه شاخص کل با شاخص هموزن؛ و هم برای رقابت بازارهای جهانی.
شما اگه حجم مبادلات رو به عنوان معیار سنجش رشد در نظر میگرفتین، هر بار مجبور بودین حجم مبادلات روز اول بازار رو هم عنوان کنین. موافقین؟
واقعا نمیدونم چجور جوابی مورد نیاز هست. چون اطلاعات دقیقی ندارم.
ولی به نظر میرسه هر سه یک آهنگ دارند. جایی که شرکتهای بزرگ رشد شارپ کردند، به نظر میرسه این پول جابجا شده و از شرکتهای کوچک به شرکتهای بزرگ سرازیر شده و اطلاعاتی از این قبیل.
نه اینطور نیست. چون تمام در تمام لحظات، برای به دست آوردن شاخص، ارزش بازار به یک عدد ثابت تقسیم میشه. تقسیم شدن بر یک عدد ثابت نمیتونه مبدا رو تغییر بده. فقط میتونه کشیدگی نمودار رو تغییر بده.
من نمى دونم به عنوان يه سهامدار، چه طور استفاده اى از شاخص مدنظر شماست، شاخصها معمولا ابزار كار اقتصاددان ها هستن تا سهامدارا.
فرض كنيم يه اقتصاددان داره اوضاع بورس كشورهاى مختلف رو در دوران كرونا بررسى ميكنه.
و فرض كنيم معيار بررسيش رو ميذاره حجم مبادلات.
حجم مبادلات بورس ايران در روز ١ اپريل ٢٠٢٠ مثلا ١٣ ميليون دلار افزايش داشته و حجم مبادلات بورس ونزوئلا در روز ١ آپريل ٢٠٢٠ معادل ١ ميليون دلار افزايش داشته.
ايا اقتصاددان فقط با داشتن اين دو عدد، ميتونه رشد اين دو بازار رو مقايسه كنه؟
نه نميتونه. چون اين دو عدد به درستى scale نشدن و قابل مقايسه نيستن. لازمه در كنار حجم مبادلات دو بازار، معيارى هم بدى كه اصلا هر بازار داره تو چه سايزى معامله ميشه.
ولى با داشتن تغييرات شاخص، اقتصاددان ها ميتونن چنين بررسى هايى انجام بدن و مقايسه ها معنادار ميشه.