دو تا از معتبرترین ژورنال های پژوهشی با impact factor بالا، حداقل در زمینهی فیزیک، نیچر و ساینس هستن. یه کار علمی، چه لازمههایی داره تا بتونه در این دو مجله به صورت مقاله چاپ بشه؟ کی افراد تصمیم میگیرن مقالهشون رو به چنین جاهایی برای داوری بفرستن؟
سوال مربوط ولی کمی بیراه: اصلا این مجلات چه جوری اعتبارشون رو در طی زمان کسب کردن؟
سوال خیلی خوبیه
اتفاقا مرکز نانو ما خیلی در تلاشه تا بالاخره مقاله ای در مجله نانو ِِ نیچر چاپ کنه اما برای رسیدن به این هدف بزرگ ما میدونیم که راه زیادی در پیش داریم.
اینکه کاری که انجام بدی تازه باشه و یا مشکلی رو توی دنیا حل کنه و یا یک موضوع مهم رو کامل و به روز توضیح بده؛ میتونه در نیچر چاپ بشه.
نکته بعدی نوع نگارش متن مقاله است که خیلی مهم است، اینکه چه کلمات و جملاتی را به کار میبریم نقش بسیار خوبی در پذیرش مقاله در نیچر داره.
و اینکه همه ی تست های مربوط به اون کاری که انجام میدهیم رو با جزئیات و دقت در مقاله بیاریم.
حالا مهم اینه که از منابع خوب و قوی استفاده کنیم و به انها رفرنس بدهیم.
به نظرم بعد از همه ی این کارها، مقاله را به موسسات ویرایش مقاله که نیتیو هستند بسپاریم.
نکته اخر اینکه مقاله رو حتما از نظر پلاجیاریزم بررسی کنیم.
براساس تجربه های ناموفق و جالب یک سال گذشته در مورد PRL ، PNAS و Nature Climate بخوام حرف بزنم، نکته لازم اولیه، novelty هست که مفهوم خاص و تازه بودن داره ولی متاسفانه بیشتر به برداشت editor و داورها از اون بستگی داره. تفاوت Nature ، science و PNAS با PRL توی جامعه هدف هم هست. هرچقد گستردگی و جذابیت بیشتری برای اکثر آدمها داشته باشه، امکان موفقیت بالاتر میره. به همین دلیله که توی پزشکی، ژئولوی، یا حتی بیولوژی امکان موفقیت خیلی بالاتره تا فیزیک. دلیل بالا بودن ضریب تاثیر هم از این شرط اضافه میاد. اساسا در مورد این مجله میشه قبلش با ویراستارها مشاوره کرد و حتی توصیه میکنن به طور غیررسمی این کار انجام بشه (توی submission برای Nature به طور مستیقیم میپرسن که اگر با ویراستاری مشاوره کردی بگید.) . هرچند ریسک کار بالا میره. در عمل، اگر آدم معروفی توی کار نباشه، عبور از ویراستاری حتی غیرممکنه. همین سیاست تمرکز روی آدمهای معروف و کارهای جذاب باعث شده که در طول زمان به این اعتبار برسن.
در زمینه فیزیک این درست نیست. PRL و PNAS قویتر هستن. این دوتا بیشتر impcat رو مدیون پزشکی، بیولوژی و ژئولوی هستن تا علوم پایه.
اینهایی که گفتید، درست؛ ولی همه نکات مورد نیاز برای درج مقاله ISI هست، یعنی شما در مجلهی خوب ولی سادهتری مثل PRE هم بخواید مقاله چاپ کنید، لازم هست کارتون تازه باشه، به درستی نوشته شده باشه، تستها و جزئیات در مقاله بیاد، به مقالات قوی ارجاع داده بشه، … .
حالا یه کار با کیفیت بالا داریم، چه نکتهی افزودهای نیاز داره که در حد nature و science بشه؟
این قسمت متاسفانهش فکر میکنم گیر ماجراس، مخصوصا برداشت ادیتورهای مجله.
مخاطبان مجله جالب بود و نمیدونستم کارهای عامتر احتمال موفقیت بیشتری برای درج در نیچر یا ساینس دارن. فکر میکردم مثلا ساینس مجلهای هست برای علوم پایه، که سایر علوم کاربردی هم میتونن درش مقاله چاپ کنن!
استادم دکتر شهلایی که مقاله ای رویو چند سال پیش در یک مجله معتبر شیمی با ایمپکت فاکتور 40 چاپ کرد؛ میگه یه مقاله رو اگه خوب بنویسی یعنی با توجه به استاندارد های اون مجله، قطعا میتونی چاپش کنی