جمع بندی موضوع فرهنگ نوشتاری و ثبت مستندات فکری، فرهنگی و علمی
چالش اصلی مطرح شده
انتقال نیافتن تجربیات انجام شده به دلیل عدم ثبت دانش، تجربیات و مستندات پیشرفت در کشورهای کمتر توسعه یافته و مجبورشدن به تکرار تجربیات
پرسش ها
- چرا ما متوجه پسرفت خودمان در جهان به شدت فکری و عقلایی امروز نمی شویم که به این نیاز حیاتی توجه کنیم؟
- چطور میشه این فرهنگ نوشتاری رو توسعه داد؟
- ثبت خاطرات، تجربیات و مستندات یکی از اصلی ترین عوامل پیشرفت هست. این یعنی استفاده از تجربیات گرانقیمت. این هنر چگونه به دست می آید؟
- چرا ما تصمیمات خیلی مهم زندگی، کار و … خودمون رو بدون استفاده از مستندات و به صورت آزمون و خطا می گیریم؟ یک جواب داده شده اینکه احتمالا مستنداتی در دسترس نداریم یا اهمیت این موضوع را درک نکرده ایم.
- چرا با ترویج فرهنگ نوشتاری تعقل و استدلال تقویت میشه؟ آیا نتیجه طبیعی نوشتن تعقل بیشتر هست؟
- چه کنیم که فرهنگ نوشتاری بودن رو کسب کنیم و نیازش رو مردم درک کنند؟
- با وجود در دسترس بودن امکانات فراوان مثل کامپیوتر برای ثبت اطلاعات چرا این اتفاق نمی افتد؟ چرا با به روی کار اومدن یک چیز جدید، قدیمی تر ها فراموش میشن به جای اینکه ثبت بشن؟
- بیشتر مستندات علمی و تاریخی باستان به فرهنگ و علوم و مراجع تاریخی یونان باستان برمی گرده. اما چرا کسی از دانشمندان دربار کوروش و از پیشرفت های علمی اونها اطلاعی نداره؟
- چرا ما اکنون از پیشرفت های بسیاری از تمدن های باستانی بی اطلاع و در برخی موارد از نظر علمی حتی از اونها عقب تریم؟ یکی از دلایل مطرح شده عدم کاربرد مناسب علم در در جامعه ما و دیدگاه حاکمان نسبت به آن بیان شده است.
چالش ها
- نوشتاری و نظری بودن فرهنگ غربی امکان نقد و امکان بازخواست ایجاد میکنه
- در فضاهای بسته اجتماعی نوشتن تبعات زیادی داره
- نداشتن فرهنگ نوشتاری باعث کاهش قدرت تعقل و نداشتن پشتوانه فکری درست میشه.
- نوشتن سخته چون امکان نقد کامل رو فراهم میکنه.
- در بحث های طولانی به صورت شفاهی افراد دچار تسلسل می شوندو خیلی از آدم ها توانایی بیان بدون تناقض ایده هاشون رو ندارن.
- اگر کسی توی کارش از ایده جدید استفاده کنه و اون رو در اختیار عموم قرار بده، کدوم قانون مالکیت معنوی (کپی رایت) ازش حمایت میکنه؟
- گاهی اوقات کسی که عمرش رو صرف کسب تجربه ای یا نوشتن اثری میکنه هیچ راه استفاده شخصی از اون پیدا نمیکنه.
- بهترین وسیله برای ثبت برنامه های روزانه چیه؟
پیشنهاد ها و نظرات
- یه اقدام مفید میتونه تمرین بحث نوشتاری مخصوصا در محیط های دانشجویی باشه.
- کلیته جامعه ما نیازی به کسب تجربه از گذشته نمی بینه، به همین دلیل نوشتار ارزشمند مخاطبی نداره.
- نوشتن مسیر استدلال و تعقل رو هموار میکنه و به تدریج فرهنگ رو استدلالی میکنه.
- شاید بهتر باشه بچه ها به جای نوشتن انشا و متن های ادبی کمی هم به سمت تحلیل اطرافشون و نوشتن تجربیات روزانه شون سوق داده بشن.
- یک معمار قدیمی هر طرح و فرآیندی که توی ساختمون استفاده میکنه رو می نویسه.
- یه سازمان مردم نهاد تاسیس کنیم و توی اون نماینده های مشاغل مختلف رو جمع کنیم و شروع به گردآوری تجربیات اونها کنیم. به مرور یه پایگاه اطلاعاتی خوب تشکیل میشه.
- چین زودتر از اروپا به مرز رنسانس علمی رسیده ولی به دلیل سیستم حکومتی و فرهنگی همونجا متوقف شد.
نمونه ها
- استفاده از تجربه پیرمرد بدون سوادی که برای مثال اینکه لازمه گل خواب باشه تا اون رو جا به جا کنیم مثال بیهوش کردن و بعد از اون جراحی رو میزنه.
- ثبت وقایع سفر در یک دفترچه، شامل اتفاقات مسیر و زمان رسیدن به هر نقطه. موضوع جالب اینکه راهنمای مسیر می گفت حتی اگه یک مسیر رو چند بار هم سفر کرده باشم باز هم اتفاقات هر سفر رو ثبت می کنم. واقعا این کار چه دلیلی می تونه داشته باشه؟
- مادر بزرگ ها اطلاعات زیادی در مورد گیاهان و کاربرد اونها دارند اما چرا این اطلاعات به نسل های بعد منتقل نشده؟
- در سازمان های پروژه محور یک سی دی تحویل مسئول پروژه میدن که باید تمام نکات مورد نیاز پروژه در اون قید بشه و چند درصد از قرارداد منوط به تکمیل اطلاعات موجود در سی دی و تحویل اون به واحد مستندسازی هست. اما معمولا مسئول مستندسازی پیگیری لازم رو در مورد به روز شدن اطلاعات مستند شده به خرج نمیده.
- وقتی فرانسوی ها سد زاینده رود رو می ساختند یکی از دست اندرکاران پروژه بر روی کاغذ های بزرگ شرح فعالیت ها و وقایع روزانه رو یادداشت می کرد و اگه در کار به مشکلی بر می خوردند، مشکل رو به همراه نظریات کارشناسان، کارفرما، ناظر و دیگر افراد دخیل در پروژه و اقدامی که پیش بینی شده بود رو یادداشت کرده بود.