سلام
به قول یکی از دوستان:
سوالم مخصوص دوستانی هست که تا الان تجربه ی راه اندازی و یا مشارکت در حداقل یه استارتاپ رو داشتن. معمولا اوایل کار استارتاپی ابهامات زیادی تو کار هست. ولی این افراد باز هم به کارشون ادامه میدن.
چند وقتی است در فکر راه اندازی یک استارتاپ علمی دانش آموزی هستم و ایده ای رو آماده کردم.و سوالی برای من پیش آمده این است که چگونه اون رو شروع کنم؟باید به کجا مراجعه کنم؟و…
کسب و کاری که پایداری برای اعضای آن دغدغه است و فرصت جو است اما فرصت طلب نیست.
کسب و کاری که الزاماً مقیاس پذیر نیست. اگر چه طبیعتاً مقیاس پذیری برای آن مزیت و مطلوب است. پس اگر مادر یک خانواده کسب و کاری نوپایی ایجاد کند که فقط هزینه ماهیانه آنها را تامین کند و هرگز بزرگ نشود، همین که پایدار باشد، از نظر متمم یک استارت آپ است.
کسب و کاری که ممکن است مبتنی بر تکنولوژی های نوین باشد یا نباشد.
کسب و کاری که هنوز در شرایط ابهام است و دوران نوزادی و کودکی خود را طی میکند.
بنابراین، اگر شکلهای خاصی از کسب و کار نوپا مد نظر ما باشد، آن را با صفات مربوطه ذکر خواهیم کرد. مثلاً ممکن است چنین اصطلاحاتی را به کار ببریم:
کسب و کار نوپا مبتنی بر تکنولوژی های نوین
استارت آپ مبتنی بر فن آوری اطلاعات
کسب و کار نوپای خانگی
کسب و کارهای نوپای آینده نگر
کسب و کارهای نوپای ایجادکننده تحول در بازار (Disruptive)
شرکت های بسیاری در زمینه شتابدهی فعالیت میکنند که با جست و جوی واژه " شتاب دهنده " میتونید پیداشون کنید
طرح توجیهی پروژه رو آماده میکنید و درخواست یک جلسه در خصوص ارائه پروژه میدین که عموما خیلی زود جواب میدن
در جلسه پروژه رو شرح میدین و تیم رو معرفی میکنید ، شاید ازتون مستندات بیشتری بخوان و در نهایت بعد از بررسی پاسخی بهتون میدن که آیا در دوره شتابدهی پذیرفته شده اید یا خیر
برخی شرکت ها هم هستند که موضوعات حمایتی رو انجام میدن ولی نه در قالب دوره شتابدهی
دانشگاه آزاد هم فعالیت های خوبی در این زمینه داره
ولی فکر میکنم الان تمرکزشون روی پروژه های دانش بنیان باشه
واسه استارت آپ تا اونجايي كه من مي دونم سه تا چيز خيلي مهمه: ايده، ايده و بازم ايده !!
پيشنهاد مي كنم حتما ايده اي كه داريد رو شديدا محك بزنيد و ويژگي هاش رو دقيق بررسي كنيد. مشورت كنيد با كسايي كه تو اون حوزه كار كردن بعد اجراش كنيد. تو مرحله اجرا هم پيشنهادم اينه كه حامي مالي بگيريد (ترجيحا وام يا هزينه شخصي اگر نشد حامي مالي) اما كاملا قانوني قرارداد ببنديد كه در صورت موفقيت راه هاي دور زدن واسه حامي ايجاد نشه !
استارت آپ ها لزومي به اينترنت بيس بودن ندارن اما خوب اساس يه استارت آپ خوب استقبال زياد مخاطب و قابليت هاي كاربردي اونه و با توجه به تكنولوژي فعلي پيشنهادم پياده سازي ايده تو بستر اينترنت و حتما اپليكيشن هست. اميدوارم موفق باشيد و اگر ايده خوبي داريد حتما خوشحال ميشم بتونم با طرفيتي كه هست كمكي كرده باشم😊
استارتاپ یه جرقه اس که میخوره
این شمایید که به پای این جرقه چوب میزارید تا یه جرقه بتونه شعله ور بشه.
ایده ها همه خوبن. هر فکری که به ذهن شما میاد خوبه
اما نکته اینجاست که هر فکر در یک زمانی خوبه. ایده منجنیق برای ابزار جنگی خیلی خوبه اما وقتی که به طور مثال 2000 سال پیش باشیم. به سمت فکر هایی تمایل پیدا کنید که زمان مناسبی برای به وقوع پیوستنش باشه.
بعد از این وارد یک شتابدهنده بشید!
شتابدهنده خوب، خیلی کمک میکنه و باعث میشه موضوعات زیادی رو یاد بگیرید.
با تشکیل تیم درست و صحیح، میتونید ایده رو تبدیل به محصول کنید و در نهایت استارتاپ ها شما رو به سمت سرمایه گذارها سوق میدن و اگر خوب باشید بهترین اتفاق ها براتون میوفته و خودتون هم میدونید که حاصل تلاشتون بوده
در ایران هم میشه گفت پذیرفته شدن در شتابدهنده ها سخت نیست؛ اما شتابدهنده ها باهم میتونن خیلی متفاوت باشن و کیفیت های متفاوتی دارن.
یه پیشنهاد شخصی برای خودت
اگر تا به حال وارد فضای کار شدی که خیلی خوبه، اما اگر نه سعی کن وارد بشی و موضوعاتی که در زمینه های مختلف کسب و کار هست رو بتونی ببینی و تجربه کنی.
یادم رفت بگم که موضوع کسب و کارت و شهری که هستی مستقیما روی شتابدهنده هایی که بپذیرن کارتو تاثیر داره
من توی تیم های استارتاپی زیادی برنامه نویس بودم ( 9 - 10 تا) . سعی میکنم خیلی خلاصه بگم تجربه ام رو .
اولین و مهم ترین چیز برای شروع یک استارتاپ داشتن تیم هست . حتی شده یه تیم 2 نفره . یه استارتاپ برای شروع کارش و حتی رسیدن به درآمد و خروجی نه نیاز به شتابدهنده داره نه نیاز به سرمایه داره و حتی نیاز به ایده هم نداره ! چون وقتی تیم شکل بگیره ایده هم کنارش میاد .
خیلی تیم ها رو دیدم که طرف صرفا پول داشته و فرضا 3 تا برنامه نویس رو استخدام کرده برای این که ایدش رو پیاده کنن به امید این که این 3 نفر بعدا میشن هم تیمیهاش ولی در نهایت شکست خورده .
حالا آفت تیم سازی چیه ؟ اینه که افرادی که استارتاپ رو راه اندازی میکنن از نیروهایی که میگیرن و هم تیمیشون توقع 100 رو دارن در صورتی که خودشون حتی 10 هم نیستن
یعنی طرف حتی پول تو جیبیش رو داره هنوز از باباش میگیره و تو هیچ زمینه ای تخصصی نداره و هزینه هم حاضر نیست بکنه و توقع داره با یه متخصص مارکتینگ هم تیمی بشه !
پس اگه قراره هم تیمی داشته باشی یا یه هم تیمی مثل خودت پیدا کن که کنار هم پیشرفت کنید یا این که فعلا ایدت رو بزار کنار و تو تیم های دیگه تخصص و تجربت رو ببر بالا یا این که این گپی که بین تو و هم تیمی متخصص تر از تو وجود داره رو با پول حلش کن .
طبق تجربه ای که داشتم در مرحله اول اگر یه نفر بتونه تیم کامل تشکیل بده تقریبا تمام چالش های دیگه ( چالش جذف سرمایه ، چالش داشتن ایده ای که ارزش پیشنهادی خوبی داشته باشه ، چالش رهبری و …) به مرور حل میشه .
اینم در نظر داشته باشید که یه تیم کامل لزوما یه تیم خوب و بی نقص نیست . یه تیم کامل تیمی هست که نقاط ضعف و قدرتش رو بشناسه و هر نفر بدونه که جایگاهش در تیم کجاست و هدفش از بودن در تیم چیه و چطوری بودن توی تیم قراره بهش حس بهتری بده .
به این ایمان دارم 2 تا دوست جوون که قراره کارشون رو تازه شروع کنن و هیچ تخصصی ندارن ولی با هم عهد کردن که تو کار کنار هم باشن و کنار هم پول در بیارن خیلی محتمل تر هست یه استارتاپ راه اندازی کنن نسبت به یه سرمایه داری که هر روز یه نیرو متخصص رو استخدام میکنه و اون نیرو هم فقط به فکر اینه چطوری کار رو سریع انجام بده پولش رو بگیره و بره .