برای خوندن کتاب های درسی و غیر درسی یا مقالات یا سایر مواد آموزشی، اغلب نیاز به یادداشت برداری یا نوشتن خلاصه داریم. الان که بیشتر این کتاب ها و جزوه ها و مقالات الکترونیکی هستن، چطوری یادداشت برداری می کنید؟
پی دی اف خوان ها اغلب این امکان رو بوجود می آرن (یادداشت برداری یا هایلایت و غیره).
گاهی آدم موضوعی یا درس کسترده ای داره که هم مواد الکترونیکی براش داره هم کاغذی. یا اصلا انتخاب شخصیه که از هر دوتاش بنا به موقعیت، استفاده کنه. اینطوری یادداشت برداری سخت تر می شه چون یه سری یادداشت ها و حاشیه نویسی ها روی کاغذ هستن و یه سری دیگه روی کامپیوتر. حالا فرض کنید که می خواید یادداشت هاتون رو برای سالهای زیادی نگه دارید و ازشون بعدا استفاده کنید.
سئوال
اگر شما باشید، الکترونیکی ها رو می آرید روی کاغذ یا کاغذی ها رو وارد کامپیوتر می کنید و چرا؟
یا اینکه آیا پیشنهاد و ایده دیگه ای برای یادداشت برداری دارید؟
استفاده از یادداشت ها و کتاب ها و … کاغذی، یک مشکل بوجود می آره، بخصوص برای کسانی که زیاد جابجا می شن، اونم اینه که وزن و حجم زیادی دارن و وقتی به تعداد زیاد برسه هم نگهداری و هم جابجایی شون مشکل می شه.
ولی آیا کاملا اسباب کشی کردن به دنیای الکترونیک برای فکر و ذهن، شما رو راضی می کنه یا اینکه دوست دارید تا جایی که ممکنه دفتر و کاغذ و قلم رو نگه دارید؟
من تا حد زیادی هنوز دوست دارم نیازم رو از طریق قلم و کاغذ برطرف کنم. مثلاً پی دی اف اگه تعداد صفحاتش کم باشه ترجیح میدمپرینت بگیرم، بخونم و هایلایتش کنم. البته جدیداً درحال شیفت دادن این موضوع به سمت تکنولوژی هستم. هم برای اینکه عقب نمونم و هم اینکه بتونم استفاده بهتری ببرم.
با نمونه های این ابزار آشنایی ندارم و تا حالا برخورد هم نداشتم. بد نیست اگه میشناسید و استفاده کردید یه معرفی بکنین.
ترجیحم اینه که هرچه زودتر بتونم ابزار مناسبی برای اینکار پیدا کنم و کم کم کمتر کاغذ حروم کنم
بعید می دونم این اسباب کشی خیلی هم بد باشه. واقعاً اگه جایگزین مناسبی برا اینکار باشه چرا که نه!؟
سوال
از اینکه به جای ارسال نامه کاغذی از ایمیل استفاده میکنین ناراضی هستین؟
دو تا نکته توی این مطلب به نظرم میاد:
1- همونجور که شما هم گفتین گاهی منابع به صورت الکترونیک و گاهی به صورت سنتی هستن و این مشکل اصلی هست
2- فرقی نمی کنه که روی کاغذ میارید نکته برداری ها رو یا به صورت الکترونیک نگه می دارید مهم اینه که مرتب باشیم که من توی این مورد احساس ضعف می کنم.
من از نرم افزار مندلی mendeley استفاده می کنم چون هم میتونم باهاش رفرنس بدم هم بخونم هم علامت بزنم و حاشیه نویسی کنم. یه خوبی هم که داره هم روی گوشی هم روی تبلت و هم روی کامپیوتر می تونی داشته باشی و هر تغییری که بخوای رو می تونی داخلش اعمال کنی و به صورت آنلاین ثبت کنی و همه جا دسترسی بهش داشته باشی
خوب این یادآوری خیلی خوبی بود دقیقا ایمیل دیگه کاملا جا افتاده و بدون نیاز به هیچ فکر و تمرکز بالایی می تونیم دسته بندی های مفیدی هم براش بکنیم.
منظور من امکانات ساده ای بود که مثلا آکروبات ریدر داره. حتی کیندل و کتابخوان های دیگه هم امکان یادداشت و هایلایت دارن. امثال Mendeley و EndNote و Evernote و خیلی نمونه های دیگه، امکانات خیلی پیشرفته تری دارن. اینجا یک مقایسه بین ویژگی های نرم افزارهای مختلف رفرنس نویسی و یادداشت نویسی هست.
@Mehrdad_Roshan همونطور که شما گفتید، Mendeley ظاهرا پر طرفدارترین است و بزرگترین مزیتش هم اینه که علاوه بر امکانات خوب، تا 2 گیگابایت حجم، رایگان است. برای من هم برای pdf کاملا کافی و عالیه ولی برای بقیه یادداشت نویسی هام که منبعشون pdf نیست سئوال هنوز باقی است. هدفم هم بهینه کردن این منظم سازیه طوریه که توی زندگی شلوغ، بخصوص تحقیق دانشگاهی، نیازی به تمرکز و انرژی زیادی برای دسته بندی هر روز و هر ساعتشون نباشه.
من هنوز بوی کتاب و کاغذ رو دوست دارم.
از طرفی نمیشه درختان رو برای کاغذ قطع کرد.
نرم افزار و تکنولوژی خیلی از هدر رفت کاغذ جلوگیری کرد و این قسمت مثبتش.
البته کارخانه ای در یزد هست که از سنگ، کاغذ مرغوب درست میکنه.
و اگر به محیط زیست در آینده ضرر نرسونه عالیه.
راستش قبلن این رو از یکی از اساتید قدیمیم پرسیدم ایشون گفتن همیشه به صورت الکترونیک یادداشت برداری کن و یه فهرست از همه ی کتاب هایی که می خونی و یاداشت بر می داری تهیه کن و یه کد به هر کتاب اختصاص بده یه چیزی که برات فهمش راحت باشه اینجوری همیشه در دسترس هستن و از طرفی هم دیگه نیاز نیست زمانی که نیاز به نوشتن پایان نامه و یا مقاله داری تازه این یاداشت ها رو به متن الکترونیک در بیاری.
در اون زمان از این شیوه استفاده کردم ولی خیلی به استفاده از این روش ادامه ندادم چون فکر می کردم وقت گیر باشه ولی الان دوباده به استفاده از این کار فکر میکنم می بینم طبقه بندی خیلی مناسبی توی ذهن ایجاد می کرد به صورت ناخودآگاه.
ممنون من این رو نمی دونستم و یه سرچ کوچیک هم کردم خیلی جالب بود ولی چرا گسترش پیدا نکرده؟ و چرا توی خبر ها خیلی نمیبینیمش؟ من تا الان فقط از شما در موردش شنیدم.
درسته.اما خب چون کار جدیدی هست شاید نمیخوان خیلی گسترش بدن تا ببین بعدا چه خواهد شد.
اما دوبار در تلویزیون خبرش رو گذاشتن.
سعی می کنیمکه اینجا بیشتر پر رنگش کنیم
من کاغذ رو هنوز نتونستم و نمیخوام بذارم کنار. یادداشت برداری برام از جنس فکر کردن هست و کوپل شده به فکرام. و دلم میخواد در هر لحظه-هر جا امکانش رو داشته باشم؛ همون طور که امکان فکر کردن هر لحظه-هر جا فراهمه.
کاغذ و مداد همه جا در دسترس هستن و حمل کردنشون خیلی راحت تر از حمل یه لپ تاپ یا تبلت هست، هم از نظر وزن و هم از نظر انعطاف پذیری شون. کاغذ رو میشه مچاله کرد و هر جایی جا کرد، مداد رو میشه از جیب آویزون کرد؛ ولی لپ تاپ رو چی؟!
تجربه
تو یه سفر دانشجویی که داشتم از هلند برمیگشتم، اضافه بار شدیدی خوردم! و حدود ده کیلو جزوه و مقاله و یادداشت های مختلف رو گذاشتم تو فرودگاه که مجبور نباشم هزینه ی زیادی پرداخت کنم .
مشکل حمل و نقل یادداشت ها و جزوه ها رو اونجا حس کردم. راهکارم الان اینه که طول عمر برا یادداشت هام در نظر میگیرم.
مثلا یادداشت ها، بسته به مدلشون از یه ساعت تا یه ماه ممکنه طول عمر داشته باشن و بیشتر از این نیازی نیست نگهشون دارم. چون یادداشت بیشتر برای به «یاد» داشتن چیزی هست، و قرار نیست از امروز برا بیش از یه ماه بعدم یاداوری بذارم. یا به عبارتی چیزی که در این یه ماه در ذهنم موندگار نشده، حتما ارزش موندگار شدن نداره و چه کاریه زحمت نگه داریش رو به خودم بدم.
البته فکر میکنم مشکل وزن یادداشت های کاغذی به نوعی برای یادداشت های الکترونیک هم وجود داره. بعد از یه مدتی تعداد و حجم فایل های مختلف اون قدر زیاد میشه که هم فضا رو شلوغ میکنه و هم دسته بندی شون رو مشکل میکنه و … .