من الان دوتا استاد راهنما دارم و یه نفر هم می خواد مشاورم بشه. از بقیه شنیدم که مشاور بودنش هیچ تاثیری روی پایان نامه نداره، یه فرمالیته ی اداریه که گاهی هماهنگی های بیشتری رو میذاره رو دوشم.
دوست دارم بدونم بقیه جاها، ملاک انتخاب استاد راهنما یا مشاور چیه و این نقشها چه تاثیری در روند کار دارن؟ آیا همه جا استاد مشاور یه فرمالیته س؟
استاد مشاور معمولا به دو صورت هست: 1- اگر استاد راهنما از بیرون دانشگاه باشه استاد مشاور از درون دانشگاه انتخاب میشه که نقش کمکی زیادی داره و از نظر اداری به دانشجو کمک میکنه. ولی از اسم انگلیسی استاد مشاور (advisor) معلومه که باید یک نقش مشورتی داشته باشه. معمول بر اینه که مشاور باتجربه تر از استاد راهنما باشه تا هم برای استاد رهنما و هم برای دانشجو نقش مشاوره دهنده را داشته بشه.
اساسا شما نمیتونید به استاد مشاور بگید که نباشه. بهتره با استاد راهنماتون حرف بزنید. احتمالا بودن اون شخص به دلایل منفعتیه که برای استادتون داره. در این صورت از استادتون بخواید که حالت فرمالیته بدن به مشاور.
من تعداد جلساتی که با استاد مشاورم دارم بیشتر از استاد راهنمام هست و بعد هر چند جلسه با مشاورم و رسیدن به یه سری نتایج با استاد راهنما جلسه داریم. در مورد من نقش مشاور بسیار پررنگ و اساسی هست.
کجا درس میخونی؟
در مورد نقش استاد مشاور-راهنما ی سیستم دانشگاتون توضیح میدی؟
ایا مورد شما صرفا یه نمونه س یا کلا نقش استاد مشاور در دانشگاهتون پررنگ هست؟
اگه advisor و super-advisor رو این شکلی ترجمه کنیم که سوپر-مشاور بر کار مشاور، مشاوره میده همینی میشه که میگی. و اگه این شکلی ترجمه کنیم که سوپر-مشاور یعنی مشاوره ی بیش از حد ، اون وقت مشاور و راهنما نقششون برعکس میشه!
سوال: ایا اصلا برای انجام یه کار علمی نیاز به راهنمایی زیاد هست؟
یعنی جالب تر نیست اگه راهنما یا مشاور تنها گاهی با پرسش های مناسب تقه ای به دانشجو بزنن؟ اون وقت دیگه نیاز به نقش های مختلف نیست.
اینکه نقش استاد راهنما چیه و چه جور باید باشه، پرسش چالش برانگیزیه. بد نیست از کسانی که تجربه استاد راهنما بودن را دارن دعوت بشه در این مورد نظر بدن. برای من هم جالب بود همیشه بدونم دیگران چه جوری به این نقش نگاه میکنن.
با عرض سلام نقش اساتید دانشگاه در یک پایان نامه میتواند سه شکل مختلف داشته باشد: 1. بعنوان راهنما 2. بعنوان مشاور و 3. بعنوان داور. در یک ارتباط منطقی و خارج از مسایل حاشیه ای، انتخاب راهنمای یک پایان نامه بایستی توسط دانشجو صورت گیرد و این انتخاب ترجیحا بر اساس نوع موضوع و هماهنگی آن با حیطه کاری استاد باید باشد. انتخاب مشاور در پایان نامه دقیقا برمیگردد به نوع موضوع که گاها بیشتر از یک یا دو دیسیپلین علمی و تخصصی را در بر میگیرد. که در این حالت استاد راهنما که مسئول دیسیپلین پایه موضوع میباشد پیشنهاد انتخاب مشاور در زمینه یک متخصص در سایر دیسیپلین های مرتبط با موضوع را میدهد. و یا اینکه دانشجو خود با شناسایی قبلی از تخصص اساتید به استاد راهنمایش پیشنهاد فرد خاصی را میدهد. این مبنای کار انتخاب اساتید در پایان نامه هاست. حال مسایلی عملیاتی و آیین نامه ای دیگری هم بر این روابط حاکم است که بطور مثال میتوان به علاقه مندی دانشجویان به برخی از اساتید که نام آور و به نوعی صاحب برند در حیطه تخصصی خودشان هستند، یاد کرد. چرا که یک پایان نامه در یک مقطع تحصیلی فقط یک بار انجام میشود و این میتواند نمودی از توانایی دانشجو در پایان تحصیلش برای ادامه تحصیل در مقطع بالاتر و برای استخدام کاری و نظایر آن باشد و طبیعیست که وجود نام اساتید شاخص اعتباری به پایان نامه هم میدهد.
یعنی مشاور بعد از تعریف مسئله، مشخص میشه یا صرفا بعد تعریف موضوع گروه شکل میگیره و افراد با بحث با هم مسئله ی مناسب رو پیدا میکنن؟
وقتی راهنما و مشاور تخصص های متفاوت دارن، ممکنه این مسئله هم پیش بیاد که استاد راهنما و استاد مشاور رویکردشون به مسئله متفاوت باشه، و البته این خودش یه نقطه قوته: حضور چند نوع فکر ، ولی باعث میشه گاهی مسیر حرکت برای دانشجو پرتلاطم بشه. چه جوری میشه هماهنگی لازم بین مشاور و راهنما و دانشجو رو پیش آورد؟
یعنی ریتم بخشی به چنین گروهی چه شکلی باشه بهتره؟
در انتخاب موضوعاتی که اصطلاحا اینتردیسیپلینری (چند رسانه ای) هستند این مساله اتفاق می افتد که میبایست علاوه بر تخصص پایه که استاد راهنما آنرا عهده دار است، استاد مشاور عهده دار تخصص بعدی که لازمه موضوع پایان نامه است، باشد. بعنوان مثال وقتی موضوع “بررسی هنر در جامعه” مورد پژوهش قرار میگیرد، استاد راهنما میتواند با تخصص پژوهش هنر باشد و استاد مشاور از حیطه جامعه شناسی در این پایان نامه مشارکت داشته باشد. و اصولا استاد مشاور در ساختار پژوهشی پایان نامه و روش تحقیق آن که وظیفه استاد راهنماست دخالتی ندارد. نکته آخر اینکه غالبا پس از انتخاب موضوع با استاد راهنما، استاد مشاور انتخاب میگردد. موفق باشید.