پست اصلی در آدرس زیر در دسترس است: http://blog.padpors.com/2017/07/25/نُوآ۰۰۶-به-روایت-عدد/
در تاریخ ۱۰ تا ۱۶ تیر ۱۳۹۶، به نُوآ۰۰۶، یک میزگرد مجازی در نقد کتاب و کتابخوانی پرداختیم. بعد از این رویداد مجازی، بعضی اطلاعات کمّی و کیفی مربوط به آن را مورد مطالعه قرار دادیم. در نهایت اطلاعاتِ قابل ارائهی نُوآ۰۰۶ را در قالب اینفوگرافیکی به تصویر کشیدیم که در ادامه به صورت مفصلتری توضیح داده شدند.
بخش اول: کمیت میزگرد مجازی نُوآ۰۰۶
به نظرمون، ابعادِ میزگرد مجازی نُوآ۰۰۶، رو میشه به کمک تعداد سخنورها، شنوندهها، و موضوعات مبادله شده به نمایش در آورد. برا همین در مرحلهی اول به محاسبهی آمار مربوط به این قسمتهای نُوآ۰۰۶ پرداختیم. ابعاد محاسبه شده از این میزگرد در تصویر زیر قابل مشاهده هست:همون طور که در شکل نمایش داده شده، عدد و رقمهامون در این میزگرد از مرتبهی ده و صد بوده.
بخش دوم: کیفیت بحثهای نُوآ۰۰۶
در این میزگرد، یکی از مهمترین پارامترهای سنجش کارآمدی میزگرد، کیفیت گفتگوهای پیش گرفته شده بود. برای سنجش کیفیت محتوایی نُوآ۰۰۶، از دو مدل اندازه گیری کمک گرفتیم:- نظرسنجی از مخاطبان نُوآ۰۰۶
- بررسی مدل موضوعات و پاسخهای به اشتراک گذاشته شده در این میزگرد
برای سنجش مدل موضوعات، کار مقداری پیچیدهتر بود: موضوعات مطرح شده را با توجه به ماهیت آن در دستهبندی پنج-تایی زیر تقسیم کردیم: (دسته بندی به صورت هرمی از ارزش کم به زیاد مطرح شده):
۵. نقطه نظر یا گزارهی منطقی
سادهترین مدل تعامل مجازی، ارائهی نقطه نظر و یا یک گزارهی منطقی است که باعث میشه گفتگو شکل بگیره و ادامه پیدا کنه. منظورمونه از نقطه نظر، پاسخها و یا موضوعاتی هست که حکم نظر شخصی داشتن و نویسنده باز نشده مطرحشون کرده؛ مثلا نقطه نظر زیر:«من نمی تونم کتابم رو به کسی امانت بدم، آخه ممکنه خرابش کنه یا برام پس نیاره؛ ... »
۴. تجربه ی شخصی
تجربه تقریبا مشخصه چیه؛ داستان تجربههامون به صورت خوب شرح و بسط داده شده، مثلا تجربه ی شیرین زیر در کتابخوان کردنِ یک پسربچه ۱۵ ساله:«امروز یه پسربچه ۱۵ ساله اومده بودن خونه مون. مشغول بازی با تبلتش بود که تحت تاثیر نهضت کتابخوانی پادپرس! به سرم زد که سوالی ازش بپرسم. در ادامه گفتگوی من و ایشون (مثلا پیتر!) رو می خونید: ... .»
۳. تایید با حس و یا دانش
گاهی بعضی از پاسخها پشتیبان و تایید کنندهی یه پاسخ دیگهن، و درشون دانش و یا حسی به اشتراک گذاشته میشه که پاسخ قبلی رو تقویت و تایید میکنن. مثلا پاسخ زیر در تایید تجربهی دیگری:«منم با دیدن کوچکترین علامت یا دستخط یه آدم که کتابو خونده کنجکاو و خیالباف میشم، اما ... »
۲. نگاهِ نو
نگاهِ نو یا mindset افراد چیزی هست که نایابه، و تا به خود فرد دسترسی نداشته باشیم، نمیتونیم از این نگاهها باخبر شیم. مثل طرح مسئله ی جذاب زیر که ملغمه ای است از تفکر و تجربه در زمینه ی کتابخوانی:«خیلی وقتا بحثهای عمیق توی این پرسش و پاسخها گم میشه. من فکر میکنم کتاب در مرحله ای از زندگی اجتماعی به کار میاد که جامعه دارای مسائل کافی برای انتقال به نسل کنونی و آینده داشته باشه. ... .»
۱. داده و عدد و رقم
فکر نمیکنم نیازی به وصف اهمیت داده در یک میزگرد انتقادی با حضور اهالیِ علم و معرفت باشه. مثل داده های زیر در توسعه ی موضوع تاثیر فضای مجازی در مطالعه:«به نمودارهای زیر که درصد پراکندگی سیستمعاملهای موبایل فعال کشورها رو نمایش میده، میتونه شروع خوبی در این مسیر باشه نگاه کنید ... .»
در نهایت وقتی موضوعات و پاسخهای میزگرد نُوآ رو با این دستهبندیها تگگذاری کردیم و اونها رو بررسی کردیم، به درصدهای جالب توجه زیر برای محتوای این میزگرد رسیدیم:
برای پیش رفتن یک تعامل مجازی، نمیشه نقطه نظرها رو جا گذاشت و خود نقطه نظرها شروع تعاملاتی هستن که میتونه به اطلاعات و یا زاویههای دیدِ نو ختم شه. ولی حتی وقتی نقطه نظر رو کم ارزشترین مدل محتوا بدونیم، کمتر از نیمی از موضوعات و پاسخهای مطرح شده از جنس نقطه نظر هستن.
بخش سوم: اطلاعات کلی از مشارکتکنندههای نُوآ۰۰۶
در نهایت به سنجش بعضی اطلاعات مربوط به مشارکت کننده ها پرداختیم که در تصویر به سادگی نمایان است:۳۵٪ مشارکت کننده ها در میزگرد خانم و ۶۵٪ آقا بودند.
۴۳٪ ایشان با کامپیوتر دسکتاپ به پادپُرس مراجعه میکردند.
۸۸٪ ایشان در ایران، و ۱۲٪ سایر جاهای دنیا ساکن بودند.
و روزانه حدود ۲۸۰۰ دقیقه توسط مشارکت کننده ها و همین طور شنونده های میزگرد، در این فضا در حال مطالعه ی محتوا بودند.
خبر یواشکی: پایاننامهی نُوآ۰۰۶
تیم سبکِتو در حال تدوین میکروکتابی الهام گرفته از تجربیات و دانشِ به اشتراک گذاشته شده در نُوآ۰۰۶ هستند که با پیروی از لایسنس دسترسی آزاد در اختیار مخاطبان و شرکتکنندههای نوآ۰۰۶ و علاقه مندان حوزه ی کتاب و کتابخوانی قرار خواهد گرفت.آپدیت
فایل جمع بندی نوآ۰۰۶ که توسط تیم سبکتو تدوین شده، در تلگرام پادپرس در دست هست: