جایزه نوبل اقتصاد، امسال به ریچارد تالر برای کارهاش در زمینهی اقتصاد رفتاری رسید؛ رشتهای که از اقتصاد و روانشناسی کمک میگیره تا توضیح بده چرا اکثر اوقات تصمیمهای غیرمنطقی میگیریم!
مقالهی در واشنگتنپست در این باره مطرح شده که برام جالب بود: رابطه مگس کاسه توالت و نوبل اقتصاد ۲۰۱۷.
قصه مگس توالت ساده س:
در فرودگاه هلند نقاشی یه مگس کوچیک رو در داخل کاسههای توالت اضافه کردن و با این کار، هزینهی پاکسازی توالتها تا ۸٪ کم شده.
ظاهرا تالر به چیزهایی مثل مگس در این مثال، سقلمه یا nudge میگه؛ چیزی که رفتار افراد رو در جهتی قابل پیشبینی تغییر میده، بدون اینکه ممنوعیت خاصی روی رفتارشون بذاره و یا انگیزهی اقتصادی خاصی جلو راهشون قرار بده.
برای نمونههای دیگه از این سقلمهها میشه به این دو مورد اشاره کرد: نمایش میزان مصرف برق نسبت به همسایهها که باعث کاهش ۲ درصدی مصرف برق در خانوادهها شده و یا دسترسی راحتتر به غذای سالم در رستورانها و سوپرمارکتها برای بهبود رژیم غذایی مردم.
چرا این موضوع رو مطرح کردم؟ به نظرم درک بعضی مفاهیم این رشته، میتونه در حل معضلها که ناشی از انتخابهای اجتماعی هستن مفید باشه.
شما درباره کارهای تالر و یا اقتصاد رفتاری چه چیزهایی میدونین؟
پ.ن. این توصیفای بالا رو من در قالب مفاهیم بازیسازی و طراحی شنیده بودم. و جالب بود برام توصیفش با اسم اقتصاد!