در ادامه خلاصهای از مسئلهی اصلی و همین طور جمع بندی سه راهکار کلیدیِ ارائه شده در این موضوع ارائه شده است.
صورت مسئله
هر چی کتابای بیشتری نوشته میشه، انتخاب کتاب و نویسنده ی جدید سختتر میشه، پارادوکسی برای انتخاب! به نظر معقوله که دنبال روشهایی برای محدود کردن این انتخاب باشیم تا بتونیم کتابهای متناسب با خواستهمون رو زودتر پیدا کنیم.
توجه داریم که مخاطب لزوما کسی نیست که تا حالا کتابی نخونده، بلکه کسی هست که دنبال کتاب خوبی برای خوندن میگرده.
راهکارهای موجود برای انتخاب کتاب
راحتترین راه اینه که از دوستان و آشناها بپرسیم که از کدوم کتابایی که خوندن، خوششون اومده. ولی خب همیشه ذائقهي هر کسی با طبع ما جور نیست.
یه راه دیگه اینه که از الگوریتمهای کامپیوتری پیشنهادِ کتاب کمک بگیریم، ولی تجربههامون نشون میده حتی الگوریتمهای کامپیوتری کنونی هم در این کار موثر باشن! یه دلیلش اینه که حتی در این الگوریتمها هم از بررسی عموم استفاده شده و ممکنه ذائقهی این عموم لزوما با طبع ما جور نباشه.
سوال ساده س: چطور میتونیم این روشها برای انتخاب کتابِ خوب رو بهبود بدیم و یا روشی نو خلق کنیم؟
راهکارهای جمعیِ پادپُرسیها برای الگوریتم پیشنهادِ کتاب خوب
در این گفتگوی دو هفتهای، سه تیپ راهکار ارائه شد:
- شناخت ذائقهی افراد از طریق پرسش و پاسخ و تعامل مستقیم در حوزهی کتاب
- بهبود بازیسازیهای موجود برای پیشنهاد کتاب با شناخت بهتر از افراد در دو سطح نیاز و شخصیت
- پیدا کردن افراد با طبع مشابه از طریق مرور خوراک فکری ایشان در شبکههای اجتماعی موضوعمحور
راهکار شماره یک، یک فروم برای کتاب هست، جایی که میای تا از خورههای کتاب به عنوان متخصصین کتابخونی، پیشنهادهای خوب بگیری. خورههای کتاب ممکنه کتابدارها باشن و از طریق ارائه ی پیشنهاد حتی میشه برای ایشان درامدزایی درنظر گرفت. نکتهی مهم در این راهکار، زنده بودن گفتگوها و غیرماشینی کردن فرایند انتخاب کتاب هست.
قدم باقیمونده در تکمیل این راهکار: نیاز به طرح پرسشهای مناسب هست؛ طوری که فرد متخصص در کمترین زمان به اطلاعات مورد نیاز برای یه پیشنهاد خوب برسه.
در راهکار شماره دو، فرد با قرار گرفتن در مسیر یک داستان و جواب دادن به سوالاتی درباره عملکردش در موقعیت های مختلف، که به شناخت بهتر از شخصیت ایشون میشه (تست شخصیتشناسی البته با توجه به نیاز کتابخونی)، به پاداشی میرسه از جنسِ اسم اولین کتاب برای کتابخوانی. نکتهی مهم در این راهکار، بهره بردن از خصوصیات شخصیتی در رسیدن به طبع مشترک بین افراد هست، و این خصوصیات از طریق طراحی یه بازی لذتبخش کشف میشه؛ بازیای که در انتها به اسم یه کتاب میرسه.
قدم باقیمونده در تکمیل این راهکار: این راهکار هم مشابه راهکار شماره یک، نیاز به طرح پرسشهای مناسب برای رسیدن به اطلاعات لازم و کافی هست.
در این راهکار، افراد با طبع مشترک نه از طریق ارتباطات اجتماعی بلکه از طریق ارتباطات محتوا-محور پیدا میشن. این راهکار از یه تجربهي شخصی شروع شده: دوستانی که از پیشنهاد کتابشون همیشه شادم، به هیچ وجه اون هایی نیستن که زمان بیشتری در معرضشون هستیم (همکلاسی یا همکار نیستیم) بلکه اونایی هستن که از همون معدود لحظاتی که باهاشون هستم لذت میبرم (و بیشتر از گوش کردن به صحبتهاشون).
قدم باقیمونده در تکمیل این راهکار: در این راهکار نیاز هست بفهمیم چه معیاری برای فهمیدنِ علاقه به صحبتها یا فکر شخصی دیگه موثره.
قدم اجرایی پیشنهادی بعدی برای راهکارها
در تکمیل دو راهکار اول، تا اینجا سوالات خوبی در کل این مبحث از طرف پادپُرسیهای مختلف مطرح شده. تنها کاری که نیاز هست انتخاب بعضی از این سوالها و پیش بردن بعضی تستها برای این سوالها هست.
به عنوان آزمایش پیشنهادی هم میشه از همین امکاناتی که الان در پادپُرس فراهم کردیم کمک بگیریم: ما موضوعاتی دربارهی کتاب داریم که افراد مختلف از گوگل بهشون سر میزنن تا به کتاب مناسبی برای مطالعه برسن. در صورت انتخاب پرسشها، میشه یه پرسشنامهی ساده در این موضوعات تعبیه کرد و از افراد خواست در تکمیلش کمک کنن و در این اتفاق تاثیرگذار باشن.
برای تست راهکار سوم، قدم اجرایی در خود پادپُرس برداشته شده: پادپُرس یک سایت محتوامحور هست، و انتخاب محتوای مورد علاقه، فعلا در اختیار خود افراد قرار گرفته. از فکر هر کسی خوشت اومد میتونی به شناسنامهی پادپرسیش نگاه کنی؛ شاید یه کتاب پیشنهادی برات داشته باشه. الان فقط نیازه افراد پیشنهادهاشون رو در شناسنامههای پادپُرسیشون درج کنن.
شما چطور میتونی در ادامهی این اتفاق تا اجرا، تاثیرگذار باشی؟
-
تکمیل پرسشهای پرسشنامه: پرسشهای مطرح شده در پاسخهای گفتگوی پادخان اول رو بخون. و هر پرسشی به نظرت مناسب حال راهکار اول یا دوم بود، به شکل نقل قول برای دبیر گروهِ نوآوری بفرست.
-
پیشنهاد کتاب در پادپُرس: در صفحهی شخصیت، در قسمت پیشنهاد کتاب، آخرین کتاب خوبی که خوندی رو بنویس. هر موقع کتابِ خوبِ تازهای خوندی، این بخش رو حتما اپدیت کن!
-
توسعهی جمع نوآور پادپُرس: اگه کسی رو میشناسی که به نوآوری با طعم کتاب علاقهمنده، حتما این موضوع رو بهش بفرست. این طوری کمک میکنی اتفاقِ جمعیمون در معرض مرور و نقد افرادی مثل خودمون قرار بگیره و اگه خوششون اومد در حرکتهای جمعی بعدی همراهمون میشن.